Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?
Gözyaşı kanalında bulunan tıkanıklığın ameliyat edilmesinden sonra ve önce dikkat edilecek olan noktalar konusunda uzmanlar hastalarına detaylı şekilde bilgi verir. Bunlara uyulması gerekir.
İçindekiler
Cerrahi Sonrası Talimatlar
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı bebeklerde ve yetişkinlerde gözlemlenen bir sorundur. Gözlerdeki iltihaplanması, sulanma, gözyaşı kesenize şişlik, apse gibi sorunlar ile kendini belli eden bu hastalık oldukça zararlıdır. Kanalı tıkanıklığı en sık bebeklerde ve yaşı kişilerde gözlemlenir. Sorun genelde ameliyat ile ortadan kaldırılır. Yapılacak olan tedavi uygulamalarında %95 oranında başarı sağlanır.
Burun kanamalarının önlenmesi
Burun kanamalarını önlemek adına ameliyattan sonra beş gün boyunca burnu zorlamamak gerekir. Burunun iç astarını nemli tutmak da oldukça önemlidir. Hastanın ev içi kuru ise evde içinde nemlendirici cihaz kullanımı yapılması gerekir. İlk gün boyunca yalnızca hafif düzeyde aktivite uygulanmalıdır. Uzman tarafından verilen tüm tansiyon ilaçlarına devam edilmesi gerekir. Ameliyatın bitmesinden birkaç gün sonra kanlı burun akıntısı meydana gelebilir. Hafif düzeyde burun kanaması oluşursa burun deliklerini sıkıştırarak ve 10 dakika boyunca dik durmak gerekir. Kanama devam ederse beklemeden uzmana başvurmak gerekir. Burun deliğinden mukus akıntısı geldiği zaman temizlemek adına uzmanın verdiği burun damlaları düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Soğuk Sıkıştırma
Şişmeleri azaltmak adına lütfen ameliyattan sonraki ilk iki gün boyunca günde en az dört kez buz paketleri ya da soğuk kompresler uygulanması gerekmektedir.
İlaç
Ameliyat sonrası normalde alınan ilaçlara, özellikle tansiyon ilaçlarına devam etmek gerekir. Coumadin ve aspirin tarzında kan inceltici ilaçların kullanımlarının yapılmaması gerekir. Ameliyattın bitmesinden sonraki gün başlayarak yara üzeri için3 defa antibiyotik merhemi kullanmak gerekir. Antibiyotik merhem sütürler tamamen çıkana kadar devam ettirilmelidir. Ameliyat esnasında gözyaşı kesesinde sızıntı varsa, oral antibiyotik de konulması işlemleri yapılır.
Yara bakımı
Yaranın üzerine bir pansuman yerleştirilmesi yapılır. Bu pansuman ameliyatın bitmesinden sonraki sabah çıkarılır. Burun akıntısını toparlamak adına gazlı bez burun altına bantlanabilir. Bunların yanı sıra ameliyattan sonraki gün saç yıkanabilir veya kuaföre gidilebilir. Gözlerde kızarıklık, şişme, ağrı veya farklı bir sorun meydana gelirse hemen uzman hekime başvurmak gerekmektedir.
Hastane Cerrahisi Öncesi Talimatlar
- Aspirin tarzında kan inceltici ilaçların ameliyat öncesinde on gün boyunca kullanılmaması gerekir. Aspirin veya steroid içermeyen “aspirin benzeri” ürünler kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşmasının önüne geçer Bu ilaçları almak aşırı düzeyde morarma ve şişmelere neden olabilir. Bu kapsamda uzman hekimle detaylı şekilde konuşmak gerekir.
- Coumadin gibi antikoagülanlar ameliyat üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
- Sigara içiminin ameliyattan en az iki gün önce kesilmesi gerekir. Sigara kullanımı genel sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bunun için kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.
- Kan basıncı ilaçları cerrahi işlemlere kadar devam ettirilirse.
- Cerrahiden önce kan basıncının kontrol edilmesi ve kontrol altında tutulması çok önemlidir. Yüksek düzeyde kan basıncı oluşması cerrahi esnasında ve sonrasında şiddetli kanama ile morarma ortaya çıkartabilir.
- Ameliyattan önce gece yarısından başlayarak yeme veya içme kesinlikle bırakılmalıdır.
- Ameliyattan önce hasta yerseniz, ameliyat esnasında sorunlar yaşanabilir.
- Ameliyat sonrası hastayı eve getirecek olan bir sürücü bulunması gerekir.
- Ameliyattan sonra birkaç gün boyunca araba kullanmak, işe gitmek, ev işi yapmak kadar iyi görme konusunda zorluk çekilebilir. Bundan dolayı uzman hekimler hastalarına rapor yazar. Yapılacak klinik muayeneden sonra işe başlama konusunda uzman hekim gerekli detayları hastasına söyleyecektir.
- E vitamini takviyesi, morarma ve kanamayı artırabilir. Ameliyattan 10 gün önce Vitamin E takviyelerini kesinlikle bırakmak gerekir. Zaten bu konuda uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgi verecektir.
Kaynaklar
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/treatment-blocked-tear-duct
- http://www.dunyagoz.com/en/medical-units/oculoplastic-surgery/tear-duct-surgery
- http://www.annalspc.com/article.asp?issn=0974-2069;year=2017;volume=10;issue=1;spage=61;epage=64;aulast=Kuwelker
- http://www.eyeconsultantsofpa.com/oculoplastic-surgery-facial-rejuvenation/surgery-preparation-instructions.html