Doğuştan Katarakt Oluşması, Tedavi Yöntemi ve İyileşmesi
Bazı bebeklerde göz merceğinin saydamlığını yitirmesi sonucunda ortaya çıkacak bir rahatsızlık olarak meydana gelecektir. Göz merceğinin ışığı tam olarak geçirmemesi nedeniyle meydana gelecektir.
İçindekiler
Doğuştan Katarakt Oluşması
Göz merceğinin doğuştan saydamlığını tek taraflı ya da iki taraflı olacak şekilde saydamlığını yitirmesine denmektedir. Aynı zamanda konjenital katarakt da denilmektedir. Bazı bebeklerde bir nedenden kaynaklı olacağı gibi hiçbir neden olmadan da meydana gelmesi mümkün olacaktır. Bebeklerde göz bebeğinin diğerine göre farklı bir rengi olacağı gibi aynı zamanda da gözlerde şaşılığında ortaya çıkması sonucunda meydana gelecektir. Bebeğin görsel olarak gelişiminde ciddi sorunların olmasına neden olacaktır. Eğer tek gözde gelişmesi sonucunda diğer gözünü kullanmayacak olduğundan çocuğun gözlerinde göz tembelliğinin gelişmesi mümkün olacaktır.
Nedenleri
Gözlerimiz doğuştan bir kamera gibi çalışmaktadır. Baktığımız yere odaklanması için bir merceğin olduğu gözlerimizde ki bu mercek berrak olmaktadır. Baktığımız yerin görüntüsünü retina odaklanması sonucunda görüntü oluşur. Gözümüzde bulunan bu merceğin bulanıklaşması sonucunda görüntüyü net olarak görmemize engel olacaktır. Buna katarakt denilmektedir. Katarakt doğuştan meydana geldiği zaman bebeğin görmesinde oluşan gelişimine engel olacaktır. Bazı katarakların oluşması doğuştan olacağı gibi bazılarının oluşması ise ilk yıllarda meydana gelecektir. Katarakların olması genetik olarak da meydana gelmesi mümkün olacaktır. Vücudun işleyişinde anormallikler sebebi ile de meydana gelmesi mümkün olmakta olurken bazılarının neden meydana geleceği ise bilinmemektedir. Eğer bir çocuğun görsel gelişiminde eğer ki bozukluklar oluşması sonucunda acilen ameliyat olması gerekecektir.
Tedavisi
Görselliğinde sorun yaşamakta olan bir çocuğun tedavisinin üç bölümden oluşması meydana gelecektir. İlk olarak ameliyat öncesi çocuğun değerlendirilmesi yapılacaktır. İkincisi ameliyat ve üçüncü olarak ise görsel rehabilitasyon meydana gelecektir.
Ameliyat öncesinde bebeğin her iki gözününde eksiksiz bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir. Katarakt bir gözün ameliyat öncesinde değerlendirme ise ameliyat dışında oluşabilecek tedavi yönteminin belirlenmesi gerekmektedir. Gözlerin iç yapısını belirlemek için bazı zamanlarda ultrason çekilerek gözün iç yapısının görüntülenmesi gerekli olacaktır. Katarakt oluşan göz içerisinde başka hastalıklarında oluşabilmesi mümkün olabilir.
Ameliyat
Bu ameliyat yetişkinlerde lokal anestezi altında yapılıyorken bebeklerde genel anestezi altında yapılması gerekmektedir. Hastalığın tedavisinde mikrocerrahi yöntemleri kullanılacak ve gözde bulunan katarakt alınması gerekmektedir. Karaktın tamamının alınması sonucunda da tekrar etme olanağının gerçekleşmesi aza indirgenecektir. Ameliyat etkisi geçene kadar gözlerde yoğun bir kızarıklığın meydana gelmesi mümkün olacaktır. Ameliyatın gerçekten de başarılı olması için gözlere uygulanacak olan damlalar doktor tarafından reçete edilecektir. 12 haftadan küçük bebeklerin birkaç gün hastanede yatması gerekecektir. Ameliyat edilmekte olan gözün doktorun söylediği gün kadar sargılı kalması gerekmektedir.
Görsel Rehabilitasyon
İki bölümden oluşmaktadır. İlki merceği yerine yerleştirmek ve ikincisi görme yeteneğini tekrardan kazandırmak olacaktır. Katarakt olan merceğin alınmasından sonra görüntünün tekrardan çocuğa kazandırılması amacı ile yeni bir mercek konulması gerekmektedir. Bu merceğin kontakt lens olacağı gibi gözlük ya da göz içerisine yerleştirilecek bir lens olabilir. Bu karar doktor tarafından verilecektir ve çocuğun yaşına uygun olan mercek göze uygulanması gerekmektedir. Gözlük ya da kontakt lens tercih edilmesi sonucunda bunların ameliyat sonrasında hemen kullanılmaya başlanması gerekmektedir.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklarda yeni bir lens uygulandığı zaman gözlerde yanlış hizalama meydana gelecektir. Eğer bu hizalama yanlış olduğu zamanlarda göz kaslarını iyileştirmek için çocuğa ikinci bir ameliyat uygulanması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında komplikasyonların görülmesi mümkün olacaktır. Bu ameliyatı geçirmiş olan çocuğun mutlaka yakından izlenmesi gerekmektedir. Gözlüğün ya da lensin gözlerin olgunlaşması sonucunda yakından izlenerek değiştirilmesi gerekebilir. Bu konuda çocuğun görsel olarak gelişimini arttırmak amacı ile sürekli olarak bakım yapması getirmesi gerekmektedir. Çocuğun görsel gelişimini ise arttırmak amacı ile sürekli bir şekilde bakım yapması ve çocuğun görmesini geliştirmesi gerekmektedir.
Kaynaklar
- http://www.allaboutvision.com/conditions/congenital-cataracts.htm
- https://medlineplus.gov/ency/article/001615.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1705722/
- http://www.merckmanuals.com/home/children-s-health-issues/eye-disorders-in-children/congenital-cataract
- http://www.rnib.org.uk/eye-health-eye-conditions-z-eye-conditions/congenital-cataracts
- https://www.nhs.uk/conditions/childhood-cataracts/
- https://www.nicklauschildrens.org/eye/congenital-cataract