Şaşılık Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?
Şaşılık ameliyatı olan kişilerin nelere dikkat edeceği konusunda uzman doktorlar hastasını bilgilendirir. Bu sayede daha sağlıklı bir tedavi süreci geçirmek mümkün hale gelir.
İçindekiler
Şaşılık Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şaşılık durumunda ve sonradan şaşılık hallerinde yapılacak olan ameliyat oldukça kısa sürecek olan bir ameliyat ile ortadan kaldırılır. Genel anestezi, sedasyon ya da lokal anestezi altında olsun şaşılık ameliyatı olan herhangi bir hasta ameliyattan sonra kesinlikle izlenmelidir. Şaşılık ameliyatı sonrasında iyileşme süreci içinde dikkat edilecek olan detaylar konusunda uzmanlar kesinlikle hastalarına detaylı şekilde bilgi verecektir. Gözde kayma uygulaması çocuklara yapılmışsa 2 gün sonra okula dönebilirler.
Yetişkinler ameliyat günü ve bir gün sonra kesinlikle araba kullanılmamalıdır. İşe ertesi gün dönebilecekleri gibi bazı kişilerin işe dönmesi bir hafta kadar sürebilmektedir. Uzun sürmesi gözde kanlanma, bulanık görme, ağrı ve çift görme sorunlarından kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Gözde iyileşme haftalar, aylar hatta daha uzun sürebilir. Bu süreçte bazı hastalarda nadir şekilde de olsa gözde çift görme ve bulanık görme sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle şaşılık ameliyatı sonrası gözde çift görme ve bulanık görme sorunu varsa araba kesinlikle kullanılmaz. Bu süreçte araba kullanmak kazaların yaşanmasına neden olabilir.
Gözde yapılan bu ameliyat sonrasında ağrı oldukça azdır. Ağrı için ibuprofen (Motrin) veya asetaminofen (Tilenol) tarzında ilaçların kullanımı yapılır. Ağrı sorunları yetişkin olan çocuklarda reçeteli ilaçlar ile ortadan kaldırılır ve bu şekilde iyileşir. Ağrı sorunları kişilerde birkaç gün içinde ortadan kalkar. Ameliyattan sonra gözlerin beyaz olan kısımlarının kırmızı olması normaldir. Kızarıklığın ortadan kalkması birkaç hafta ya da aylar sürebilir. Şaşılık ameliyatı sonrası göz bölgesine yama ve ayarlanabilen sütür kullanımı yapılır. Bazı cerrahlar da ameliyattan sonra antibiyotik, antibiyotik / steroid damlası veya merhem kombinasyonu önerebilir.
10 yaşından küçük olan çocukların mümkün olan en iyi göz hizalamasını sağlamak adına ikinci ya da üçüncü şaşılık prosedürüne gereksinim duymaları muhtemel olarak ortaya çıkar.
Evde Bakım Durumu
Hasta taburcu olduktan sonra ağrı kesici ilaçlara nadir şekilde ihtiyaç duyar ama bazı kişilerde Tylenol’ün hafif rahatsızlıklara yardımcı olduğu da ortaya çıkmıştır. Göz damlası, merhemi veya antibiyotik ile steroid kombinasyonu ile hasta taburcu edilir. Bu ilaçların kullanımı enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacaktır. Hatta gözlerdeki yara izi sorunlarının da iyileşmesine yardımcı olacaktır. Aksi olan durumlar ortaya çıkmadıkça ve doktor tarafından söylenmedikçe ameliyat uygulamasından sonra aspirin de dahil olmak üzere kişiler daha önceden kullandığı tüm ilaçlarına yeniden başlatabilir.
Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde şişme ya da rahatsızlık kişilerde önemli düzeyde ortaya çıkarsa taburcu olduktan sonra hastaların akşamları 10 ila 20 dakika aralıklar ile buz torbaları uygulaması yapması gerekir. Bu sayede oluşabilecek olan şişlikler kısa süre içinde ortadan kalkar. Buz torbalarınız mevcut değilse dondurucuda bulunan kışlık yiyecekler bile bu konuda yardımcı olabilir. Düzenli şekilde soğuk kompres yapmak çok önemlidir. Şaşılık ameliyatı sonrasında genelde 1 ila 2 hafta boyunca kontakt lens kullanımı yasaktır.
Komplikasyonlar ortaya çıkmasında diye evde gözde bakımların en doğru şekilde yapılması ve aksatılmaması gerekir. Gözleri iyileşme döneminde yormamak, tozlu ortamlardan uzak durmak ve uzun süre televizyona bakmamak gerekir.
Uygulamanın Oluşabilecek Olan Riskleri
Şaşılık ameliyatı işlemlerinde kişilerin gözlerinde görme ya da esenliğini etkileyecek ciddi komplikasyonların görülme olasılığı son derece düşük bir olasılıktır. Bunun yanı sıra tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bu işlemlerde de belli başlı riskler vardır:
- Gözlerde yara
- Kızarıklık
- Çift görme
- Kanama
- Enfeksiyon
- Azalan görüş
- Korneada aşınma
- Retina dekolmanı
- Anesteziden kaynaklı komplikasyonlar
Şaşılık cerrahisi yaygın şekilde yapılan bir işlemdir ve çoğu kişide ameliyat sonrası göz hizalamasında büyük bir gelişme meydana gelir. Bazı durumlarda hastalarda gözleri optimum şekilde hizalamak adına ek ameliyat ya da prizma bardaklara ihtiyacınız olabilir. Her şaşılık vakası benzersiz şekilde ortaya çıkar. Ameliyatın amaç ve beklentilerini anlamak adına her daim göz doktoru ile görüşülmelidir. Komplikasyonları konusunda uzman hekimle detaylı şekilde konuşulmalıdır. Bu sayede oluşabilecek olan sorunlara karşı daha kolay şekilde tedbir alınabilir. Ayrıca ameliyat sonrasında oluşan küçücük sorunda bile uzmana başvurmak gerekir. Bu sayede komplikasyonların önüne daha kolay şekilde geçilir ve daha kolay tedbir olunur.
Kaynaklar
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/strabismus-surgery
- https://www.aapos.org/terms/conditions/102
- http://www.allaboutvision.com/conditions/strabismus-surgery.htm
- http://www.childrenseyefoundation.org/S/vision-facts/strabismus-surgery-procedure/