Keratit Nedenleri, Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Görme bozukluğu olarak ortaya çıkan, gözün saydam tabakasında hasar olmasıyla birlikte oluşan hastalığın nedenleri, çeşitleri, tanısı ve tedavi yöntemleri.

Nedenleri

Keratit

Korneada meydana gelen, saydam tabakanın bulanıklaşmasına ve gözlerde ağrıya neden olan bir hastalıktır. Birçok nedenden ötürü kaynaklanan hastalığın farklı sebepleri olmaktadır. Keratit oluşmasına en çok sebepler arasında şunlar bulunur:

  • Bulaşıcı hastalıklar;
  • Yabancı cisimler;
  • Yanlış lens kullanımı;
  • Çok parlak ışığa maruz kalmak;
  • Alerjik reaksiyonlar.

En yaygın nedenleri arasında göz sağlığını derinden etkilemekte olan A vitamin eksikliği sonucunda da gelişmesi olabilir. Yaşlı insanlarda zamanla gözlerin hasar görmesine sebep olur. Bir anda gelişmesine neden olan en yaygın nedenler arasında bağışıklık sistemini derinden etkileyecek olan bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Gözleri hassas olanların ise zararlı güneş ışınları da nedenler en yaygın sebeplerinden biridir.

Kronik iltihaplı göz hastalıkları olan blefarokonjonktivit, dakriyosistit, korneal innervasyon bozukluğu ve kullanılan bazı kimyasal ilaçlarda gözün korneasını etkilemesi sonucunda gelişir.

Çeşitleri ve Belirtileri

Hastalığın gelişmesine neden olan sebepler sonucunda farklı çeşit ve türleri olmaktadır. Alerjik reaksiyonlar ile birlikte gelişmesiyle birlikte çeşitleri de tanımlanır. Keratit gelişmesiyle birlikte en sık görülen belirtiler arasında şunlar bulunur:

  • Kızarıklık;
  • Göz kapağının kapanması;
  • Şaşılık;
  • Görme kusurları;
  • Yabancı cisim varmış hissi;
  • Skar oluşumu.

Keratit gelişimiyle birlikte oluşan göz sürekli olarak yaşarması, sürekli olarak göz yaşı salgılamaya başlayacaktır. Ağrı ciddi boyutlara ulaşacak olduğundan zonklayan tarzda bir ağrı gelişir. Oluşan keratit türleri şunlardır:

Viral keratit: Virüs kaynaklı gelişmektedir. En yaygın olarak oluşmasına neden olan bulaşıcı hastalık olan herpes virüsü olarak bilinmektedir. İnsanların sinirlerine yerleşen bir virüs olduğundan bağışıklık sisteminin etkilenmesine ve bu sebeple de göz sinirlerine ulaşmasıyla gelişir. Tedavisi diğer keratit türlerine göre daha zor olması ve tekrar etmesiyle bilinmektedir.

Herpes virüsünün vücuttan tamamen yok edilmesi günümüzde imkansız olması nedeniyle soğuk algınlığı gibi durumlarda bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte çoğalan virüs sinirleri etkiler. 

Fungal keratit: Mantar türleri ile birlikte gelişecektir. Fungal keratit tedavisi daha kolay olan fakat tekrarlayan bir türüdür. Belirtileri arasında çok şiddetli olan bir ağrının gelişmesi, gözlerin aşırı kızarması ile gelişir. Çoğunlukla kullanılan kimyasal ilaçlar arasında en çok antibiyotik kullanımı mantar gelişimine neden olur. Bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda gelişimi daha çok görülür.

Bakteriyel keratit: Yaralanma sonucunda gelişmekte olduğu gibi aynı zamanda da yanlış kullanım sonucunda kontakt lens kullanımı sonucunda da gelişebilir. En çok bakteriler arasında, Streptococcus, Pneumococcus, Diplococcus, Proteus, Escherichia coli bakterileri bulunmaktadır.

Tanı ve Tedavisi

Hastanın şikayetleri ve belirtilerin ne zaman ortaya çıktığı teşhis etmekte önemli rol oynamaktadır. Uzman hekim tarafından biyomikroskobi incelemesi ilk olarak yapılmalıdır. Işık eşliğinde yapılacak bu muayene sonucunda gözün korneası görülecek ve skarlaşma olup olmadığını saptanmasında etkili olur. Ayrıca tam tanı konulması için renkli boya verilerek göz filminin çekilmesi, Visometri sayesinde iltihaplamayı anlamak ve bazı testler uygulanmaktadır. Tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Uygun lens kullanımı;
  • Kimyasal ilaçlar;
  • Vitamin takviyesi;
  • Cerrahi müdahale.

Çok ilerlemesi durumunda hastalığın tedavisinde cerrahi yöntem başarılı ve kalıcı sonuçlar vermektedir. Özellikle de skarlaşma olmasıyla birlikte görme kusurları da ortaya çıkarsa günümüzde lazer tedavisi uygulanır. Ortalama 10 dakika süren ve gözü uyuşturarak yapılan bir ameliyat türüdür. Lazer uygulanmasıyla birlikte skarlaşma azalacak ve konulan mercek ile birlikte görme kabiliyeti kazandırılacaktır.

Bitkisel Tedavisi

  • Aloe vera suyu;
  • Kırlangıç otu suyu.

1 fincan kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı miktarında kırlangıç otu konularak su soğuması beklenmeli. Göz damlası şişesinin içerisine Aloe vera suyu ve Kırlangıç otu suyu eşit miktarda konulmalı ve çalkalanmalıdır. Keratit gelişen göze birkaç damla damlatılarak göz kapatılmalı ve birkaç dakika açılmadan bekleyin.

Bu tedavi yöntemini uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Önleme

Gözün hasar almasıyla birlikte oluşan hastalığı önlemek mümkündür. Daha çoğunlukla yaşlı insanlarda meydana gelen hastalığı önlemek için zararlı güneş ışınlarından korunmak amacıyla güneş gözlüğü takmak önemlidir.

A vitamini içeren gıdalarla beslenmesi, doğal yollarla vitamin alamamaları durumunda ise genç yaştan itibaren vitamin takviyesi almaları gerekmektedir.

Göz yaralanmaları sonucunda korneanın hasar görmesi ile gerçekleşecek olduğundan mutlaka yapılması gerekenler arasında göze yabancı cisim girmesini, toz girmesini önlemek çok önemlidir. Bazı meslek gruplarında göze yabancı cisim girmesi ile birlikte gerçekleşecektir. Odun kıran ya da kaynak işi yapanların gözlerine yabancı cisimler girmesi önlenmelidir. Göz kuruluğu yaşamakta olanların ise yapması gerekenler arasında suni göz damlaları kullanarak göz yaşını sağlamak olur.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle