Üveit Hastalığının Belirtileri Ve Gözlerde Oluşan Değişiklikler

Gözün orta tabakasının iltihaplanması sonucunda görme yetisinin bozulması sonucunda ortaya çıkacak olan görme yetisinin bozulmasına neden olacak bir göz hastalığı olmaktadır.

Üveit

Üveit Belirtileri

Üveit gözlerimizin orta kısmında olan renkli pigmentlerin iltihaplanması sonucunda oluşan bir durumdur. Genellikle 20 ile 60 yaş arasında görülse de bazı çocuklarda ve erişkenlerde de görülme ihtimali oldukça fazla olmaktadır. Nadir görülen bir göz hastalığının olmasına rağmen oluştuğu kişilerde görme bozukluklarına neden olacaktır. Bu rahatsızlığı yaşamakta olan kişilerin kalıcı hasar görmemesi için mutlaka erken teşhis konulması ve de tedavi edilmesinin de gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Üveit olma nedenleri arasında insanların enfeksiyon kapması, yaralanma nedeniyle ya da otoimmun yetmezliğinden oluşacak iltihaplı bir hastalık olmaktadır. Erken teşhis edilmesi insanların hayatı içerisinde oldukça etkilidir. Üveit çok ciddi bir rahatsızlık olduğundan dolayı insanlarda kalıcı bir görme kaybının oluşmasına neden olmaktadır. Komplikasyonları arasında gözlerin kanlanması ve de görme bozukluğunun olması gelmektedir. Bu nedenle de tedavinin bir an önce başlaması gerekmektedir. 

Nedenleri

Bu hastalığın çoğu zamanlarda bir nedenden dolayı ortaya çıkmayacaktır. Fakat aşağıda yazdığımız nedenlerden dolayı da gözlerde üveit olma ihtimalinin olası mümkün olacaktır.

  • İnsanların gözlerinde herhangi bir yaralanma olması, kısa zaman içerisinde gözlerinden ameliyat olması;
  • Sarkoidoz veya ankylozan gibi var olan otoimmun bozukluklarından kaynaklanabilir;
  • Crohn hastalığının olması veya ülseratif kolit gibi bir bozukluğun insanlarda olması;
  • Tüberküloz hastalığının yaşanması; 
  • Lenfoma gibi göz tabakasını derinden etkileyecek herhangi bir kanser yaşamak.

Belirtileri

Üveit hastalığının belirtiler vermeye başladığı zamanlarda mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Belirtilerini ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Aşırı göz kızarması;
  • Göz ağrısı;
  • Işığa karşı ciddi oranda hassaslık;
  • Bulanık görme;
  • Görüş alanında kayan noktalar görülmesi ya da kayan nesneleri görmek;
  • Her geçen gün azalan vizyon.

Bu yukarı kısımda yazmış olduğumuz belirtiler aniden ortaya çıkabilir. Kişi bazı durumlarda ciddi oranda kötüleşecektir. Fakat bazı durumlarda ise bu rahatsızlık kademeli olarak gelişim gösterecektir. Her iki gözünde etkilenmesi mümkündür. Üvea göz kımının orta tabakasını oluşturmaktadır. Üveanın görevi ise retinanın içerisinde kan akışının sağlanması olarak bilinmektedir. Var olan üveit ise göz bölümünde oluşan iltihaplanmaya bağlı olacaktır.

Üveit Kaç Çeşittir?

Gözün tabakasını etkileyen üç tane üveit türü bulunmaktadır.

Göz önündeki üveit: Kızarıklığın oluşmasının yanında bir de ağrıya neden olabilir. Bu rahatsızlık çok hızlı bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Göz ortasında üveit: dalgalanmaların sıklıkla olacağı bir rahatsızlık olmaktadır. Görme yetisinde bozulmalara neden olacak ve görmede bulanık bir görüş yaşamanıza da neden olacaktır.

Gözün arka kısmındaki üveit: Eğer ki sizlerde de üveit gözünüzün arka kısmında meydana geliyorsa görme problemlerinin olasılığının çok fazla olacağını da unutmamanız gerekmektedir.

Risk Faktörleri

Üveit Atağı daha çok genlerde bulunan değişikliklerin olması sebebi ile gerçekleşme riskinin daha da çok olacağını unutmamalısınız. Üveit ile sigara kullanımı arasında da bir bağlantı olduğu son zamanlarda bilinmektedir.

 Sizlerin de üveit atakları geçirmeniz durumunda gözlerinizde kalıcı bir göz ağrısının olmasına neden olacaktır. Görmenizde alışıldığın dışında bir bulanıklık varsa ve aynı zamanda da gözleriniz kızarmışsa sizler de bir göz hekimine gitmeniz gerekmektedir. Teşhiş yapmak için göz taraması yapmak doktor tarafından istenecektir. Bazı zamanlarda göz filminizin röntgeni istenecektir. Ve kan testleri de dahil olmak üzere birçok testen geçeceksiniz. Bunun sonucunda uzman bir hekim her zaman için bu teşhisi sizlere koyması mümkün oalcaktır. 

Tedavisi

Doktor tarafından eğer ki üveit teşhisi konulduğu zaman geç kalmadan bir an evvel tedavi başlaması gerekmektedir. Doktor iltihaplanmayı azaltacak ilaçlar verecektir. Bunlar daha çok Steroid ilaçlar olmaktadır. Daha çok gözlerde bulunan üveit giderilmesi için göz damlası verilmektedir. Gözleri etkilemekte olan iltihabın giderilmesi için sıklıkla kullanılması gerekmektedir. Bazı kişilerin tedavisinin gerçekleşebilmesi için doktor eğer ki ön görmesi durumunda cerrahi müdahalelerde de bulunmak isteyecektir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle