Göz Kızarıklığı Nedir, Neden Olur Ve Tedavi Yöntemleri

Göz kızarıklığı hemen hemen bütün gözle ilgili hastalıklarda ortaya çıkmaktadır. Ancak kızarıklık ile beraber gelen belirtilere bakarak hastalığınızın ciddiyetini anlayabilirsiniz.

Gözde Kızarıklık Oluşması

Göz kızarıklığı, normalde gözün beyaz olan kısmının kırmızı bir görünüm almasını ifade eder. Bu hastalıkta gözler kırmızı veya kanlı görünür, bunun sebebi gözün yüzeyindeki kan damarlarının genişlemesidir (dilate). Genişleyen kan damarları, gözün içine fazladan kan getirir. Bu yüzden de gözler kanlanır ve kırmızılaşır. Gözün kızarması ve yaşarması genellikle belli bir viral enfeksiyonun neden olmasından dolayı kaynaklanır.

Kan damarları aşağıda sebeplerden dolayı genişleyebilir:

  • Enfeksiyon
  • Alerji
  • Enfeksiyon dışındaki başka bir şeyden kaynaklanan iltihaplanma.
  • Gözün ön tarafında sıvı basıncının artması. Bu olay genellikle ani, kapalı açılı glokoma neden olur. Glokom, göz tansiyonu demektir.

Gözün çeşitli kısımları, en yaygın olarak ise konjunktiva (göz kapağını çizen ve gözün önünü örten ince zar) etkilenebilir. Aynı zamanda iris (gözün renkli kısmı), sklera (sert beyaz lif tabaka göz kapağı) ve episklera da (sklera ile konjonktivanın arasındaki bağ dokusu tabakası) etkilenebilmektedir.

Nadir olarak, gözün kızarması tek başına göz semptomu olarak görülür. Bu durumdan etkilenen kişiler; kaşıntı, gözün içinde yabancı bir cisim olduğu hissi, ışığa duyarlılık (fotofobi) ağrı, yırtık, yabancı cisim batması hissi ve hatta görme değişiklikleri yaşayabilirler. Bazı kişiler, burun akıntısı, öksürük veya bulantı ve kusma gibi vücudun diğer alanlarını da etkileyen semptomlara sahip olduklarını bildirmişlerdir.

 Göz kızarıklığının sebebi genellikle konjuktivittir.

Nedenler

Birçok farklı rahatsızlık gözlerin kızarmasına sebep olabilmektedir. Bazı rahatsızlıklar ciddi komplikasyonlar içerebilir, ancak genellikle gözün kırmızılığının nedenleri hafif rahatsızlıklardır ve herhangi bir özel tedavi uygulanmadan iyileşirler. Kızarıklığın derecesi hastalığın ciddiyetini göstermez. Hastalığın ciddiyetini gösteren şey, gözde ağrı veya görme problemlerinin var olmasıdır. Bu gibi durumların varlığı, gözlerin kızarmasının sebebinin altında ciddi bir şey yattığı anlamına gelmektedir.

Gözde oluşan kızarıklığın en yaygın nedenleri şunlardır:

  •  Konjunktivanın enfeksiyondan kaynaklanan iltihabı (bulaşıcı konjonktivit veya pembe göz)
  •  Konjunktivanın alerjik reaksiyonunun, diğer bir adıyla alerjik göz kızarıklığı, sebep olduğu enflamasyon

Kornea çizikleri (irisin ve pupilin önündeki net tabaka) ve gözdeki yabancı cisimler aynı zamanda göz kızarıklıklarının ortak nedenleridir. Bu gibi durumlarda gözlerde yaralanma veya göz ağrısı görülmektedir. Her ikisinin birden de görülme olasılığı yüksektir. Korneanın çizilmesine; kontakt lensler, yabancı cisimler veya göz kapağının altında sıkışmış küçük parçacıklar neden olabilir. Bazen havanın çok kuru olması bile gözlerde kızarıklığa ve tahrişe neden olabilmektedir.

Göz kızarıklığının ciddi nedenlerden kaynaklandığı nadir olarak görülmüştür. Bu ciddi nedenler; kornea ülseri, herpes simpleks keratit (korneadaki herpes enfeksiyonu), herpes zoster oftalmikus (göz çevresindeki zona), akut kapalı açılı glokom ve skleriti (sklera’nın derin, ağrılı bir inflamasyonu) içerir.

Yani göz kızarması birçok farklı nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir.

Değerlendirme

Meydana gelen tüm gözde kızarıklık vakalarının bir doktor tarafından incelenmesi gerekmez.  Aşağıda belirttiğimiz bulgulara sahipseniz o zaman bir doktor tarafından, daha doğrusu bir göz doktoru tarafından ayrıntılı olarak gözünüzün incelenmesi gerekmektedir. Çoğu durumda, göz kırmızılığına sahip insanlar bir göz doktoru tarafından (göz rahatsızlıklarının değerlendirilmesi ve tedavisi – cerrahi ve cerrahi dışı tedaviler konusunda uzmanlaşmış bir tıp doktoru) değil genel bir sağlık uygulayıcısı tarafından değerlendirilebilir. Ağır vakalarda, uzman bir göz doktorunun değerlendirmesi gerekmektedir.

Önemli Belirtiler

Göz kızarıklığı için en önemli ve endişe verici belirtiler şunlardır:

  • Ani, şiddetli ağrı ve kusma.
  • Yüz üzerinde, özellikle gözlerin etrafında veya burun ucunda döküntü.
  • Azalan görme keskinliği.
  • Korneada açık bir yara.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Derin göz ağrısı ile tahriş farklı şeylerdir. Her göz tahrişinde doktora gitmek anlamsız olacaktır. Yukarıda ki uyarı işaretleri bulunan, özellikle derin ağrısı veya görme değişikliği olan insanlar hemen bir doktora görünmelidirler. Hiçbir ikaz işareti yoksa birkaç gün kadar beklenebilir. Fakat yine de bu işaretlerin olduğuna dair bir şüpheniz varsa hemen doktora başvurmalısınız. Erken teşhis, ciddi hastalıkların tedavisi için son derece önemlidir.

Doktor Ne Yapacak?

Doktorunuz size önce semptomlarınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında soru soracaktır. Daha sonra fizik muayene yapacaklardır. Fizik muayene sırasında gözde kızarma durumunun ön teşhisi yapılır. Eğer ciddi bir hastalık şüphesi varsa, doktor sizi bazı testlere sokacaktır.

Doktorunuz size şunları soracaktır:

  • Ne kadardır kızarıklık durumu var?
  • Daha öncede kızarıklık oldu mu?
  • Ağrı veya kaşıntı var mı?
  • Gözlerde akıntı veya yırtık var mı?
  • Görünüşüz de, yani vizyonunuzda bir değişiklik var mı?
  • Göz yaralanması var mı?
  • Kontakt lens kullanıyor musunuz? Gün içinde ne kadar süre boyunca kullanıyorsunuz?
  • Gözlerinizi tahriş edebilecek maddelere (toz veya aşırı göz damlası gibi) maruz kaldınız mı?
  • Baş ağrısı, ışıklar etrafında oluşan haleler, burun akıntısı, öksürük veya boğaz ağrısı gibi başka semptomlarınız var mı?
  • Herhangi bilinen bir alerjiniz var mı?
  • Batma hissi var mı?

Agrı, mide bulantısı, kusma ya da ışıklar çevresinde haleler görme gibi semptomların bir arada bulunması potansiyel olarak ciddi bir kombinasyondur. Bu semptomlar genellikle akut kapalı açılı glokomda görülür. Ağrı veya ışığa duyarlılık, korneal bir bozukluğa işaret edebilir.

Tedavi

Göz kızarıklığına çözüm bulunması için ilk olarak sebebin teşhisi gerekir. Göz kızarıklığı tedavisi sebebe bağlı olarak yapılmaktadır. Gözde kızarıklık olması özel bir tedavi gerektirmez. Gözlerin kızarma sebebi tespit edilip, o sebep tedavi edildikten sonra kızarmış göz problemi de kendiliğinden yok olur. Ayrıca bu tedavi süresi, sıkıntının sebebine bağlı olarak değişmektedir. Mesela bulaşıcı konjoktivit birkaç gün içinde tedavi edilirken subkonjonktival kanama için birkaç hafta gerekmektedir. Kızarıklık çok fazla rahatsız edici bir hal alırsa, örneğin çok kaşıntı yaparsa soğuk kompres ve yapay gözyaşı kullanılabilir. Bu tip şeyler yatıştırıcı tedavi niteliğindedir. Hastanın, rahatsızlığını bir nebze dindirirler.

Ağrı, burun veya göz çevresinde ortaya çıkan döküntüler ve görmede meydana gelen değişiklikler potansiyel olarak ciddi bir nedene işaret etmektedir.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle