Katarakt Hastalığı Nasıl Oluşur, Çeşitleri ve Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Katarakt hastalığı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca genç yaşlarda da katarakt hastalığı kendini belli edebilir. Öncelikle hastalığın ortaya çıkmasındaki faktörler araştırılarak tedavi sürecinden sonra da başarılı bir şekilde göz bakımı yapabilir ve Katarakt hastalığına karşı başarı bir çözüme ulaşılabilir.
İçindekiler
Katarakt Nedir, Neden Olur?
Göz içinde bulunan merceğin saydamlık durumunu kaybetmesi ve bu durumla beraber görme yetisinin azalması ile ortaya çıkan hastalık, katarakt olarak adlandırılır. Daha çok ilerleyen yaşlarda görülse de her yaş grubunda ortaya çıkabildiği söylenebilir. Göz lensinin opaklaşarak rengini kaybetmesi ve buzlu cam gibi olmasıyla ortaya çıkan bu hastalık, kısa süren ameliyatın ardından tamamlanır. Elbette hastaların ameliyattan önce ve sonra dikkat etmesi gereken bir takım durumlar da bulunmaktadır. Yazımızın devamında katarakt oluşum nedenleri ile birlikte genç yaşta katarakt neden olur sorularıyla ilgili detaylı bilgilerimizin yanı sıra katarakt neden olur sorusuna da net yanıtlar vermiş olacağız.
Katarakt Neden Olur?
Katarakt neden olur sorusu, bu hastalıkla ilgili en çok sorulan sorular arasındadır. Hastalığın en önemli oluşum nedeni yaşlılıktır ve yapılan araştırmalarda daha çok 50 yaş ve üzerinde ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Yaşlılığın yanı sıra travma ve farklı göz ameliyatları sonrasında kullanılan ilaçlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
C vitamini eksikliği ve zararlı ışınlara maruz kalma gibi durumlar, katarakt oluşumuna neden olabilmektedir.
Katarak sebepleri araştırılırken farklı etkenler de sıralanabilir. Bunlar;
- Tiroid bezi hastalıkları
- Şeker hastalığı
- Tansiyon yüksekliği
Genç yaşta katarakt oluşumunun nedenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Göze alınan darbeler
- Gözü bir yere çarpmak
- Yaralanmalar
Uzun süre güneş ışığına maruz kalınması durumu da katarakt sebepleri arasındadır . Yukarıda da belirttiğimiz gibi hem ultraviyole ışınlardan uzak kalmak hem de C vitamini takviyesi yapmak, sizi katarakttan koruyacaktır. Katarakt nedenleri bu şekilde açıklanırken katarakt çeşitleri ve hastalığın belirtileri hakkında da yazımızın devamını takip edebilirsiniz.
Katarakt Çeşitleri
Daha çok 50 yaş üstü kişilerde görülen katarakt hastalığını farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar hipermür katarakt, arka polar katarakt, kortikal katarakt, katarakta nigra, matür katarakt ve senil nükleer katarakt olarak sıralanabilir. Bu çeşitlerin teşhis edilmesinde göz bebeğinin büyütülmesi, görme kesinliği testi ve biyomikroskopik muayene gibi uygulamalardan yararlanılır.
Lensin tam anlamıyla kesifleşmesi durumunda hipermür katarakt ortaya çıkar. Arka kopar katarakt ise katarakt oluşan kısmın, arka kapsüle yapışık olmasıyla beraber ortaya çıkar ve daha çok ameliyatlarda bu durum görülebilir.
Senil nükleer katarakt, yaşlılığa bağlı olarak gelişir ve lens merkezinde ortaya çıkan saydamlık kaybı olarak adlandırılır. Kortikal katarakt ise nükleus çevresindeki saydamlığın ortadan yok olmasıyla meydana gelmektedir.
Katarakta nigra olarak adlandırılan diğer bir katarakt çeşidinde ise katarakt çok sertleşir ve siyah ya da kahverengi bir görünüm oluşturur. Son olarak matür katarakt, lensin tamamen kesifleşmiş halini ifade eder.
Katarakt Tekrar Oluşabilir mi?
Katarakt hastalığı ile ilgili en çok araştırılan durumlardan biridir ve tekrar ortaya çıkması günümüzde söz konusu değildir. Halk arasında bu durumun tam tersi düşünülür ve göz saydamlığının kaybedilmesi durumunda bu kanıya varılabilir. Ancak çok kısa bir sürede bu saydamlık da tedavi edileceği için katarakt oluşumu yeniden gözlemlenmez.
Katarakt Ameliyatı Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?
Katarakt ameliyatı daha çok gündelik işlerin sıklıkça aksatılması durumunda tercih edilmelidir. TV izlerken sorun yaşama, okumada güçlük ve araç kullanırken yaşanabilecek problemlerle beraber hemen katarakt ameliyatı için doktorla görüşülmelidir. Ameliyata başvurmak için kataraktın kendini daha fazla ilerletmesine gerek duyulmamalıdır. Göz hastalıkları uzmanı tarafından belirlenen ihtiyaçlara göre kısa sürede uygulamalara başlanır.
Kataraktın İlaçla Tedavisi Var mıdır?
Katarakt hastalığının ilaçlı tedavisi bulunmamaktadır. Bu yüzden kısa sürece bir ameliyat uygulamasıyla başarılı sonuçlar alınabilir. Hastaların gözüne mercek takılarak uzak ve yakın alanların net bir şekilde görülmesi sağlanabilmektedir.
Kaynaklar
- http://www.galatatip.com.tr/kataraktin-sebepleri-nelerdir.html
- http://kaskaloglu.com/katarakt-belirtileri-nelerdir/
- http://www.ozelvizyongoz.com/sss.asp?ac=3
- http://gozsagligi.todnet.org/katarakt-nedir-tedavisi-nasildir-ne-zaman-katarakt-ameliyati-olmak-gerekir/
- http://www.birincigozhastanesi.com/tr/dogustan-konjenital-katarakt