Konjenital Katarakt Tanımı Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri
Konjenital Katarakt nedir, tedavi yolları nelerdir? Konjenital Katarakt tedavisinde kaç farklı yöntem kullanılır? Katarakt ameliyatı ortalama ne kadar sürer?
Konjenital Katarakt nedir diye merak edildiğini diğer Katarakt türlerini gördüğümüzde merak ederiz. Doğuştan gelen rahatsızlık olarak bilinen Konjenital göz rahatsızlığı dışında gelişimsel Katarakt yaşlılık döneminde sıkça görülebilir.
İçindekiler
Konjenital Katarakt Nedir?
Konjenital Katarakt kısaca doğuştan oluşabilen bir göz rahatsızlığıdır. Gözün lens ismi verilen, mercek ardına ışınları ileterek görmemizi sağlayan saydam kısmın saydamlığını kaybetmesine Katarakt denir. Eğer Konjenital teşhisi konulacaksa doğuştan olmak zorundadır. İlk bir ay içerisinde yapılan teşhislerde bu tanı mümkündür.
Aynı zamanda doğumun ardından ilk 12 aylık süreci kapsayan göz muayeneleri vardır. Burada fark edilen bir rahatsızlık ise İnfantil Katarakt olarak tanımlanır. Ancak bu iki tanımın birbiriyle doğrudan aynı tanı için kullanıldıklarını sıkça görebilirsiniz. Birçok göz doktorunun ilk 12 ay içerisinde koyulan tanılar için Konjenital Katarakt dediğini duymanız mümkündür.
Katarakt Türü | Yaş Aralığı | Görülme Sıklığı |
Konjenital | 0-1 Ay | 10.000.000/1,5-6,0 |
İnfantil | 1-12 Ay | %10 |
Gelişimsel | 60 Yaş Üstü | %30-40 |
Gelişimsel | 80 Yaş Üstü | %50-70 |
Konjenital Katarakt nedenleri arasında birçok farklı sebebe rastlanabilir. Gelişimsel katarakt doğrudan yaşlanmaya bağlı olarak gözün saydamlığını kaybetmesi ile mümkün olur. Fakat diğer türler için çevresel faktörler ve bazı dış etkenler oldukça önemli sebeplerdir.
Konjenital Katarakt Nedenleri
Burada öncelikli olarak Konjenital katarakt nedenleri arasında yer alan genetik formundan söz etmek gerekiyor. Anne veya babadan alınmış gen haritasından ötürü yenidoğan bebeklerde katarakt teşhisi koyulabilir. Ancak bunun yanı sıra birçok farklı unsurla karşı karşıya kalındığını söylemek gerekiyor.
- Annenin hamilelik süresince geçirdiği rahatsızlıklar
- Anneden Plasenta döneminde geçen gıdalar ve mineraller
- Geçirilmiş bazı kalıtsal rahatsızlıklar
- Rahatsızlıklar ya da Gebelik için kullanılan bir takım ilaçlar
- Radyasyon, Röntgen gibi ışınlara maruz kalmak
Konjenital Katarakt nedenleri arasında göze alınan darbeler, bazı gelişimsel bozukluklar ya da yenidoğan hastalıklarının sebep olması sayılabilir. Gözün saydam tabakasının önüne gelmiş bir dış nesne ya da ufak bir parçacık dahi Katarakt oluşumunu ve gelişimini başlatabilir. Bazı yenidoğanlar teşhis konulmamış olmasına rağmen birkaç ay içerisinde gelişmekte olan bir Konjenital Katarakt ile doktora başvurur.
Yani sıradan bir rahatsızlık gibi net çizgilere sahip değildir. İlk bir yıl içerisinde ortaya çıkabileceği gibi çocukluk döneminde, gençlik döneminde ve diğer göz rahatsızlıklarıyla aynı süreçte gözlemlenebilir bir duruma dönüşebilir.
Konjenital Katarakt Tedavisi
Konjenital Katarakt ameliyatı günümüzde 30 dakika gibi bir süreçte yapılabiliyor. Bu nedenle genç ve yaşlı hastaların tamamının hayatına engel olmayan bir biçimde tedavi edildiğini görebiliyoruz. Konjenital Katarakt tedavisi şu an için ilaçla mümkün değildir. İlaç kullanımıyla mümkün olabilecek bir tedavi yönteminin geliştirilmeye çalışıldığını söyleyebiliriz. Alınabilmiş bir sonuç ise yok.
Dolayısıyla Konjenital Katarakt tedavi sürecini cerrahi ve optik tedaviler olarak değerlendirebiliriz.
- Cerrahi Endikasyon
- Lensektomi
- Primer IOL İmplantasyonu
- Sekonder IOL İmplantasyonu
- Optik Düzeltmeler
- Kontakt Lens
- Gözlük
- Epikeratoplasti
- IOL
Konjenital Katarakt tedavisinde lokal anestezi kullanılarak lense kesi yöntemiyle ulaşılarak saydamlığı önleyen unsur tespit edilir. Bu aşamada hastanın sağlığına olumsuz hiçbir etki gözlemlenmez. Aynı şekilde Katarakt ameliyatı ortalama 30 dakika içerisinde sürdüğünden yaklaşık bir iki saat içerisinde hastaneden taburcu olma şansınız doğar. Neredeyse %100 oranında bir başarı yüzdesine sahip olunan bir göz operasyonu türüdür.
Konjenital Katarakt tedavisi 2 yaşın altında olan çocuklara göz içi mercek kullanılmadan yapılmaktadır. Bu yaş dilimini geçmiş olan çocuklarda katarakt tedavisi ise göz içi merceği tercih edilerek yapılmaktadır. 4 yaş üstü çocuklarda katarakt ameliyatı çok büyük bir ihtimalle göz içi mercek ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda 2 yaş için uygulanmış ameliyatın ardından uygun yaşa ulaştığında tekrardan göz içi mercek için ikincil bir operasyon yapılabilir.
Kaynaklar
- http://www.itf.istanbul.edu.tr/goz/Pediatrik_Kataraktlarda_Rehabilitasyon.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/6/66/article/2000-134-143.pdf
- http://www.glaucomacataractjournal.com/uploads/pdf/index.php?url=PDF_322.pdf
- http://www.birincigozhastanesi.com/tr/dogustan-konjenital-katarakt
- http://www.cumhursener.com/academic/konjenital-katarakt