Üveit Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Uvea gözün jel kısmında olan bir bölümdür. Bu bölüm içerisinde kan damarları bulunmaktadır. İltihaplanması sonucunda üveit oluşmaktadır. Ve bu ciddi bir duruma neden olacağından insanlarda görme kaybının oluşmasına neden olacaktır.

 Üveit Nedir?

Üveit

Üveit gözün üvea kısmında oluşan içi jole gibi olan bir tabaka olmaktadır. Gözlerimiz yapı olarak bir topa benzemektedir. Daha çok tenis topuna benzemektedir. Jel gibi bir maddeden oluşmaktadır. Ve bu kısmı 3 tabaka ile çevrili olmaktadır. Bu uvea denilen kısmın zamanla bir neden ya da nedensiz bir şekilde iltihaplanması sonucunda oluşmaktadır. Uvea kısmında gözlerimizi beslemekte olan kan damarları bulunmaktadır. Gözün bu kısmında oluşan damarların ve dokuların iltihaplanması sonucunda üveit oluşmaktadır. Bu iltihaplanma gözlerin görmesini ciddi oranda etkilemektedir. Görmede bulanıklık olmasına neden olan ya da görme yetisinin kaybına neden olan bir durum olmaktadır. Üveit göz hastalığı olarak adlandırılmış olsa bile bu durum ayrı bir uzmanlık alannın oluşmasına neden olacaktır. Bu üveit iltihaplı olması nedeniyle bulanık görmesi ve görme kaybının oluşmasına neden olacağı için çok fazla zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Üveitin teşhisi bir o kadar zor olmaktadır. Ama uzman hekim tarafından teşhis edildiği zaman mutlaka bir an evvel tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer tedavi edilmediği zamanlarda ciddi görme kaybına neden olacağını da unutmamak gerekmektedir.

Nedenleri

Gözün üvea kısmının iltihaplanmasının nedeni %40 kısmında bilinmemektedir. Fakat bazı insanlarda virüslerin oluşması nedeniyle ve parazitler sebebi ile de oluşabileceğini bilmelisiniz. Ya da vücudun bazı iltihaplanması nedeniyle gözlerde de üvea kısmında iltihaplanmanın olması mümkün olacaktır. Hastalığın oluşmasında bağışıklık sisteminin yani otoimmun siteminin tam olarak görevini yapmaması nedeniyle de oluşabileceğini unutmamak gerekmektedir. Ayrıca bir takım hastalıklar nedeniyle de olabilir. Behçet hastalığı ya da ankilozan hastalığının da neden olduğu her zaman için bilinmektedir.

 Bir takım enfeksiyonel hastalıkların da bakteri, virüs, parazit ve de mantarların da bu hastalığa yol açtığı her zaman için bilinmektedir. Tüberküloz hastalıklarının oluşması, gözlerin travma yaşaması ya da yakın zaman içerisinde göz ameliyatı geçirilmesi, bir takım bağışıklık sisteminin yaşanması, romatizmal hastalıklar nedenleri sebebi ile de oluşması mümkün bir hastalıktır. 

Belirtileri

  • Işıklı ortamlarda aşırı bir hassasiyet;
  • Bulanık görme;
  • Gözlerde aşırı bir kızarıklığın oluşması;
  • Göz küresinde aşırı bir ağrı oluşacağı gibi çevresinde de şiddetli bir ağrının oluşması;
  • Baktığınız yerde bulunan nesnelerin uçuşması;
  • Kanama;
  • Ve göz yaşarması bu hastalıkların belirtileri arasında olmaktadır.

 Tanı

 Bu hatalık çok aci bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olmaktadır. Aicil bir rahatsızlık olduğunu unutmamalısınız. Eğer ki hastalığın tedavisinin geç yapılması durumlarında iltihap ilerleyecektir. Her zaman için göz kapaklarında ve de göz bebeğinde şekil bozukluklarının olmasına neden olacağı, katarakt ya da göz tansiyonu gibi ciddi yan etkilerinin olması mümkün olacaktır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz belirtiler başladığı zamanlarda hemen bir göz doktoruna giderek muayene olmanız gerekmektedir. Eğer ki muayenin ve de hastalığın tedavisi geç kaldığı zamanlarda kişilerde ciddi göz kaybının oluşmasına neden olacaktır. 

Tedavisi

İlk olarak üveit hastalığına neden olan bir hastalığın olup olmadığı konusunda muayene eilmesi gerekmektedir; Tedavi aşamasında hemen herkese doktor tarafından güneş gözlüğü takması tavsiye edilmektedir; Görme konusunda kişinin eğer ki görme konusunda kısıtlanma varsa ve göz bebeğinde büyümeye yol açmışsa o zaman bu etkileri gidermek amacı ile kişiye doktor tarafından bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Hastalığın tedavisinin gerçekleşebilmesi için bir takım ilaçlar verilecektir. Bu ilaçları kullanırken kişinin uyması gereken özel bir diyet bulunmamaktadır. Fakat hastalığın tedavisinde eğer ki kortizon ilacı verilmesi sonucunda mutlaka kişinin tuzsuz yiyecekler yemesi önerilmektedir. İlaçlar arasında her zaman için özel göz damlaları bulunmaktadır. Bu damlaları üveit iltihaplanması yaşamakta olan kişilerin doktorun vermiş olduğu ölçüde kullanması gerekmektedir. Hastalık ilerleyen zamanlarda olduğunda kortizonlu tabletler verileceği gibi kortizon iğnesinin de verilmesi söz konusu olacaktır. 

Otoimmun rahatsızlığı sebebi ile kişinin bağışıklık sisteminin çökmesi sonucunda eğer ki rahatsızlık gelişmesi sonucunda bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacak bir takım ilaçların verilmesi de şart olacaktır. Enfeksiyona bağlı olan bir takım hastalıklar nedeniyle üveit hastalığı meydana gelmesi sonucunda kesinlikle bunun tedavisinin bir an önce yapılması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bu hastalığı yaşamakta olan kişinin doktor ziyaretlerini ve de muayenesini asla aksatmaması gerekmektedir. Hastalığın her zaman için çok iyi bir şekilde izlenmesi de çok önemlidir. Bu durumda bazı önemli bulguların ortaya çıkacak olduğunu unutmamalısınız. Bu durum tedavinin gerçekleşemesi ve de kişinin hayatına normal bir şekilde devam etmesi için son derece önemli olacaktır. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle