Bakteriyel Konjoktivit Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir, Kimlerde Görülür
Bakteriyel Konjoktivit, konjoktivit vakalarının %30’unu oluşturmaktadır. Diğer konjoktivit vakalarına göre tedavisi daha kolay bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanılır ve çoğunlukla başarılı sonuç alınır.
Bakteriyel Konjonktivit
Bulber veya palpebral konjoktivanın iltihaplanması olarak tanımlanan konjonktivit, çeşitli bakterilerden ve mantar enfeksiyonlarından dolayı olmaktadır. Pembe göz olarak da bilinen bakteriyel konjonktivit son derece yaygın bir hastalıktır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 6 milyon kişi bu hastalıktan etkilenmektedir. Enfeksiyoz konjuktivite sahip olan hastaların sadece %30’u bakteriyel konjonktivit hastalığından muzdariptir. Bakteriyel konjonktivit hastalığına sahip olan hastaların %80’i antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir. Hastalığa neden olan bakteri türleri sıklıkla coğrafya ve yaş ile ilişkilidir. Ancak bu hastalığa neden olan en yaygın bakteri türleri şunlardır: Staphylococcus, Streptococcus, Corynebacterium, Haemophilus, Pseudomonas ve Moraxella. Komplikasyonlar, hafif kornea iritasyonundan, şiddetli görme kaybına kadar değişebilir. Chlamydia trachomatis veya Neisseria gonorrhoeae gibi aşırı patojen bakterilerin neden olduğu hastalıklarda, komplikasyonlar daha ağır olmaktadır. Bakteriyel konjonktivit sadece ABD’de neden olduğu sağlık masrafları yılda 500 ila 875 milyon dolar arasında değişmektedir. Bu rakamın dünyada 2 milyar dolara yakın olduğu tahmin edilmektedir.
Belirti ve Bulgular
Bakteriyel konjonktivit bulguları ve belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Folliküller, göz viral enfeksiyonlarının bir belirtisidir; aynı zamanda kronik alerji veya gözde aşırı duyarlılık konjunktiviti ile birlikte de görülebilir.
- Göz kenarlarında genellikle beyaz, yeşil veya sarı mukus tabakası birikir. Uykudan uyandıktan sonra hasta göz kapaklarını açmakta zorlanabilir. Göz kapakları birbirine yapışabilir.
- Preauriküler lenf nodu büyümesi: Bu durum bakteriyel konjonktivitte nadir olarak görülür.
- Göz kapağı ödemi: Bu belirti genellikle bakteriyel konjoktivitte görülür. Ancak çoğu konjoktivit çeşidinde, hafif veya bol miktarda pürülan akıntı ve şiddetli göz kapağı ödemi görülebilir.
Tanı
Bir doktor, çoğunlukla bir virüsün, bakterinin veya alerjenin konjoktivite neden olup olmadığını belirlemek için hastanın geçmişine, semptomlarına ve göz muayenesi sonuçlarına bakar. Konjoktivitin tüm çeşitleri her zaman göz kırmızılığına ve şişmeye neden olmaktadır. Fakat farklı nedenlere bağlı olarak değişebilen semptomlar da vardır. Bu belirtiler, bir sağlık uzmanının konjoktivin nedenini teşhis etmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı semptomlar tüm hastalarda aynıdır, bazen kesin bir teşhis koymak zor olabilir. Bu gibi durumlarda doktor muhakkak bir laboratuvar testi yapar. Ayrıca göz uzmanınız enfekte olmuş gözlerden bir örnek alabilir ve sahip olduğunuz enfeksiyon çeşidi ile en iyi tedavi şeklini belirlemek için bu örnekleri laboratuvara gönderebilir. Bu rutin bir işlem değildir. Bazı doktorlar bu işlemi uygulasa bile bazı doktorlar uygulamayabilir. Genellikle teşhisi zor vakalarda bu işlem uygulanır. Bakteriyel konjoktivit olup olmadığını anlamak için şunlara bakılır:
- Konjonktivit, kulak enfeksiyonu ile aynı anda ortaya çıkmış mı ?
- Doğumdan kısa bir süre sonra mı meydana gelmiş ?
- Göz akıntısı sulu olmaktan ziyade daha mı koyu ?
Tedavi
Bakteriyel konjoktivit tedavisin temel dayanağı, topikal antibiyotik tedavisidir. Sistemik antibiyotikler gonore ve klamidya enfeksiyonları için yararlıdır. Eğer hastanın antibiyotik direnci riski varsa, doktor antibiyotik kullanımından kaçınabilir. Bu gibi durumlarda hastalık kendi seyrine bırakılır ve gözetim altında iyileşmesi beklenir. Bakteriyel konjoktivit tedavisinde steroid kullanılıp kullanılmayacağı hala tartışmalı bir konudur. Ancak çoğu doktor steroid tedavisine karşı çıkmaktadır. Povidon iyodür antibiyotiklerin az veya pahalı olduğu fakir ülkelerde, bakteriyel konjoktivit tedavisi için topikal antibiyotiklerin kullanılması güvenilir ve uygulanabilir bir seçenektir.
Bakteriyel konjoktivitin başka formları bulunur ve bu başka formlar, bakteriyel konjoktivitten daha farklı şekilde tedavi edilir. Diğer formlar şu şekildedir: yenidoğan konjonktiviti, gonokoksik konjonktivit, trakom ve inklüzyon konjunktiviti.
Kaynaklar
- https://emedicine.medscape.com/article/1191730-overview#a4
- http://eyewiki.aao.org/Bacterial_Conjunctivitis
- http://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/conjunctival-and-scleral-disorders/acute-bacterial-conjunctivitis
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1706007/
- http://nrhmchd.gov.in/Disease_updates/AboutConjunctivitis.pdf