Göz İltihabı Kaç Günde Geçer, İyileşme Süreci Nasıl Hızlandırılır?
Göz İltihabı; Viral, Bakteriyel ve Alerjik olarak 3’e ayrılır. İyileşme süreci de bu türlere göre 1-2-3 hafta arasında değişiklik göstermektedir. İyileşme sürecini hızlandırmak için tedaviyi aksatmamak gerekir.
Göz iltihabı olan konjonktivit kaç günde geçer diye merak edenler için farklı iltihap tiplerini inceledik. İyileşme süreleri ve bu süreci daha da hızlandıracak faktörleri mercek altına aldık.
İçindekiler
Göz İltihabı Ne Zaman Geçer?
Konjonktivit olarak adlandırılan göz iltihabı önemsenmese de ciddi sonuçlar doğurabilecek bir iltihabi hastalıktır. Gözün zar yapısının iltihaplanması sonucunda görülen reaksiyonlar hemen herkes için aynı olur. Gözde sarı veya yeşil renklerinde oluşan yapışkan bir hissiyat veren çapaklanmalar arttığında mutlaka göz doktoruna başvurulması gerekir.
Bilhassa sabah uyandığınızda gözünüzde beyazımsı bir çapaklanma oluşuyorsa bunun sebebi iltihaplanma başlangıcı olarak değerlendirilebilir. Göz iltihaplanması kaç günde geçer sorusunun cevabı ise tamamıyla türüne bağlıdır. Bazen buna sebep olan şey alerjenler iken bazen kapmış olduğunuz bir bakteridir. Sendromlar haricinde genel olarak konjonktivit çeşitleri şu şekilde sıralanır.
- Viral Konjonktivit
- Bakteriyel Konjonktivit
- Alerjik Konjonktivit
Göz iltihabı ne kadar sürede geçer demeden evvel önceliği göz muayenesine vermelisiniz. Doktorunuz gözünüzde oluşmuş iltihabı teşhis ettikten sonra uygun tedavi metodunu belirleyecektir. Sonrasında ise göz iltihabı kaç günde geçer konusu tamamıyla tedavi şartlarını uygulamanızla doğru orantılı olacaktır. Çoğunlukla ilaç tedavisi uygulandığı için aksatmadan kullanım burada önem addeden bir durumdur.
Göz İltihabı İyileşme Süreci Nasıl Hızlandırılır?
Göz iltihaplanması kaç günde geçer konusu tamamıyla hastanın ilaç tedavisine bakış açısıyla alakalıdır. Bazı viral konjonktivit vakalarında verilen göz damlasının minimum 15 gün boyunca düzenli biçimde kullanılması istenir. Ancak hasta ilk hafta içerisinde gördüğü iyileşme belirtilerinin ardından bu ilaçları bırakabilir. Bırakması durumunda ise tekrardan nüksetmesi veya daha şiddetli bir iltihaplanmanın oluşması mümkün hale gelir.
Doğal olarak tekrardan nükseden göz iltihaplanması uzunca bir sürede tedavi edilir. Burada Konjonktivit türlerinin tamamını aynı kefede değerlendirmek ise yanlış olur.
Konjonktivit Türleri | Süresi |
Viral | 2-3 Hafta |
Bakteriyel | 7-15 Gün |
Alerjik | 7 Günden fazla (Değişken) |
Konjonktivit nasıl geçer diyenlere ilk etapta verilen göz damlaları ve sistemik ilaçların aksatılmadan kullanılması gerektiğini belirtelim. Bu ilaçların tamamı gözde oluşmuş ve zar tabakasını kaplamış iltihabı sökmeyi amaçlar. Genelde iltihabi rahatsızlıklarda kaynağı farklı olan tanılar çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşılmışsa 2 yıl boyunca devam eden Konjonktivit vakaları gözlemlenebiliyor. Ancak net olarak gözünüzde oluşmuş iltihabın tedavisinde doktorunuzun direktifleri süreci belirlemenize yardımcı olacaktır.
Göz İltihabı Göze Zarar Verir Mi?
Göz iltihabı zararlı mı veya görme netliğine etki eder mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Eğer müdahale edilmezse çok ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalacaksınız demektir. Çoğunlukla Göz iltihabı görme kusurlarını etkilemez. Fakat bazen gözün içerisinde oluşan ve dışarı atılan iltihap sıvılarının kornea üzerinde lekelere yol açtığı gözlemlenebilir. İster istemez görme netliğini bulandıran bir yapı ortaya çıkmış olabilir.
Fakat Konjonktivit için kullanılan ilaçlar aksatılmadığı sürece bu iltihaplanma günden güne azalarak sönecektir. Gözde kızarıklık, şişkinlik, kaşıma isteği, çapaklanma ve iltihap akıntıları çok uzun süreler devam edebilir. Fakat gözünüzü mümkün mertebe hijyenik tutmanız gerekir.
- Gözü temiz tutmak
- Göze farklı nesneler temas ettirmemek
- Toz, kıl, tüy, rüzgar ve ışık gibi faktörlere dikkat etmek
- Çevresel faktörlerin gözle temasını önlemek
- Verilen ilaçların düzenli kullanımı
- Doktorunuz tarafından onaylanmayan ilaçları kullanmamak
- Göz iltihabını farklı metotlarla ortadan kaldırmaya çalışmamak
Kaynaklar
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/efa30477-7c41-45ce-9b17-12a28745b84e.pdf
- http://www.cumhursener.com/academic/kizariklik-sulanma-ve-capaklanma
- http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/files/2015/02/Birinci-Basamakta-G%C3%B6z-Hastal%C4%B1klar%C4%B1na-Yakla%C5%9F%C4%B1m.pdf
- http://sakur.uludag.edu.tr/dosya/FR-HYE-04-314-10.pdf
- http://www.itf.istanbul.edu.tr/goz/Blefarit.pdf
- http://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/kornea-hastaliklari/konjonktiva