Akut Atopik Konjonktivit Neden Olur, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Akut Atopik Konjonktivit tedavi yöntemleri hastalığın türlerine göre değişiklik gösterir. Hastalığın onlarca nedeni vardır, genellikle alerji bunların başında gelmektedir.
Akut Atopik Konjonktivit teşhisi çok sık konulan bir göz rahatsızlığıdır. Ufak bir alerjenin sebep olabileceği alerjik bir iltihaplanmadır. Çoğunlukla genetik olarak alerji yatkınlığı olanlarda sıkça gözlemlenir.
İçindekiler
Akut Atopik Konjonktivit Nedir?
Akut Atopik Konjonktivit nedir diye sorulduğunda alınabilecek en net cevap hızlı bir biçimde gelişen göz iltihaplanmalarıdır. Atopik tanım olarak alerjenlere olan yatkınlığı temsil eder. Konjonktivitler arasında ise Alerjik göz iltihapları altında incelenir. Örneğin astım, dermatit ve besin zehirlenmesi gibi düzenli hastalıklarınız varsa diğer Atopik rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimaliniz %25 daha fazladır.
Günümüzde birçok farklı ürün veya nesne alerjen olarak karşımıza çıkabiliyor. En basitinden toz, kıl, tüy, toprak, kum, esans, boya, kimyasal maddeler, uçucu ve yanıcılar gözde Konjonktivit oluşumuna sebep olabiliyor. Alerjiniz olan bir nesneyle birlikte Akut Atopik Konjonktivit oluştuğuna dair belirtiler görmeye başlayabiliyorsunuz.
Akut Konjonktivit belirtileri açısından birçok kez başımıza gelen standart etkileri göz önüne seriyor. Örneğin kaşınma, kızarıklık, ovalamaya dayalı şişlikler, bulanık görme ve burun akıntısı gibi reaksiyonlar sıkça karşımıza çıkıyor. Fakat burada diğer göz iltihabı seçeneklerinin de değerlendirilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Zira birbirine yakın ve benzer belirtiler ile ortaya çıkan Konjonktivitler müdahalesinin doğru yapılabilmesi için detaylı bir muayeneden geçmek gerekir.
Akut Atopik Konjonktivit Neden Olur?
Akut Atopik Konjonktivit nedir kadar merak edilen başka bir konuyla devam edebiliriz. Bu iltihabın sebebi ve kaynağı hakkında birçok farklı detaya rastlanabilir. En basitinden basit bir alerji gözünüzde iltihaplanmaya yol açıyor olabilir.
Bazı durumlarda daha önceden yaşadığınız alerjik hastalıklar gözünüzde iltihaplanma oluşumunu tetikleyebilir. Yine aynı şekilde evinizde hijyenik olmayan bir yüzeyle gözünüzün teması, başkasıyla ortak kullandığınız bir eşya nedenler arasında yer alabilir. En hızlı yayılan ve en hızlı tedavi edilebilen Konjonktivit türü olması avantaj olacaktır.
En sık karşılaşılan Alerjik Konjonktivit nedenleri arasında aşağıdaki sıralama önem teşkil edioyr.
- Ev Tozu
- İlaçlar
- Kimyasal maddeler
- Lastik
- Böcekler ve sinekler
- Otlar ve çiçekler
- Ağaç polenleri
- Lateks ürünler
- Nikel
- Arı gibi böcek sokmaları
- Mantar
- Küf
- Alerjiniz olan yiyecekler
- Alerjiniz olan içecekler
- Evcil hayvanlar (Kıl, tüy, deri döküntüleri ve solunum)
Yukarıdaki listede yer alan nedenlerden birkaçına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız risk ile karşı karşıyasınız demektir. Gözünüzde kızarıklık, sulanma, kaşınma gibi reaksiyonlar beliriyorsa mutlaka muayene olmanızda fayda var .
Akut Atopik Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?
Akut Atopik Konjonktivit tedavisi en az belirtileri kadar hızlı bir biçimde gerçekleşebilir. Diğer türleriyle kıyaslandığında çok daha rahat bir duruma sahiptir. Örneğin Viral Konjonktivit tedavi edilmesine karşın çok uzun süreler devam edebilen bir iltihaptır. Akut gelişen alerjik rahatsızlıkların tedavisi ise daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.
Konjonktivit Türleri | İyileşme Süreci |
Kronik | Aylarca süren tedavi |
Bakteriyel | 1-2 hafta damla tedavisi |
Akut Atopik | 1-2 gün damla tedavisi |
Ortalama olarak Akut Konjonktivit tedavisi 1 hafta süren bir damla kullanımını kapsamaktadır. Fakat ilk etkilerini 2 gün içerisinde almanız mümkündür. Damla kullanımı sonrasında bulaşıcı etkisi ve alerjenlerle etkileşim direkt olarak kesilir. Sonrasında ise iyileşme süresi başlarken belirtiler ile ortaya çıkan reaksiyonların azaldığı sürece girilir. Bir haftalık tedavi sonrasında da gözünüz iltihaptan tamamıyla arınmış olur.
Kaynaklar
- https://www.medicalpark.com.tr/alerjik-konjonktivit-nedir/hg-20
- https://tr.0wikipedia.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQWxlcmppa19rb25qb25rdGl2aXQ
- http://acil.tip.akdeniz.edu.tr/_dinamik/132/403.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/6/125/article/48-51.pdf
- http://www.avrupagoz.com.tr/tedaviler/konjonktivit/konjonktivit-cesitleri/
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/baharda-goz-alerjilerine-dikkat