Göz Tembelliğinin Belirtileri, Komplikasyonları Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Göz tembelliğinin de diğer birçok hastalık gibi birçok belirtisi yer almaktadır. Belirtilerin türüne göre komplikasyonlar ve hastalığın nasıl anlaşılacağı da değişiklikler gösterebilmektedir.

Göz tembelliği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı çok net değildir. Birçok belirtisi olduğu gibi hiçbir belirti göstermeksizin gelişebilir. Son derece sinsi bir göz rahatsızlığı olup yıllarca kişiyi fark ettirmeden etkileyebilir.

Göz Tembelliğinin Belirtileri

Göz tembelliği belirtileri arasında olan tüm davranışlar normalde insanlarda gözlemlenebilen reflekslerden oluşur. Bu yüzden de siz farkına varmadan çocuğunuzda göz tembelliği baş göstermiş olabilir. Aslında bebeklerde 6.ay itibariyle göz muayenesi başlar ve göz tembelliği olup olmadığına ilişkin ilk bulgular saptanır. Yine genetik yatkınlık olan çocuklarda mutlaka düzenli göz muayeneleri sürer.

Göz tembelliği belirtileri arasında en sık görülenler ise şu şekildedir.

  • Bir Gözü Sık Sık Kapatma

Çocuğunuzda bir noktaya bakarken ya da odaklanırken sürekli olarak bir gözü kapama eğilimi. Bu eğilim aynı zamanda tembellik olan gözü kapattığını gösterir.

  • Göz Kırpma sıklığı

Hepimiz gözümüzü kırparız ve bu sağlık açısından son derece önemlidir. Fakat göz kırpma sıklığı çok yüksek olan çocuklarda net görüş oldukça düşük ölçümlenebiliyor. Haliyle göz tembelliği nasıl anlaşılır sorusunun en net göstergeleri arasında yer alıyor.

  • Göz Kısma

Bir yazıya bakarken ya da bir nesneyi görmek istediğinde gözlerini kısma eğilimi gösteren çocuklarda göz tembelliği gelişmeye başlamış olabilir.

  • Ovalama

Sürekli gözlerini elleyen, ovalayan ya da gözlerini silen çocuklarda risk olarak görülür.

  • El – Göz Koordinasyon Zayıflığı

Attığınız bir nesneyi tutarken ya da ayakkabı bağlarken yaşanan el ve göz koordinasyonu işlemin yapılmasında en önemli faktördür. Bu tip durumlarda sorun yaşayan çocukların detaylı göz taramasına girmesi gerekir.

  • Okuma ve Görme Güçlüğü

Bazen bir yazıyı okurken takılmalar olması, satırları atlaması, satırları karıştırması, satır takibini parmakla yaparak işini kolaylaştırması net belirtiler arasındadır.

  • Yakından Bakma İsteği

Televizyon, telefon, bilgisayar, gazete, kitap gibi görsellere aşırı derecede yakından bakma isteği olan çocuklar risk grubundadır.

  • Yorgunluk Kaynaklı Baş Ağrısı

Bazen daha net görebilmek için sürekli kafasını oynatması gerektiğinden kaynaklanan baş ağrılarıdır. Aynı zamanda odaklanma güçlüğü, daha net görmek için kendisini kasması, tek gözünü sürekli faal kullanırken diğerini kullanmaması baş ağrısı sorunlarını tetikleyebilir.

Bebeklerde Göz Tembelliği Belirtileri

Bebeklerde göz tembelliği nasıl anlaşılır diye merak eden ailelere yukarıda yer alan belirtileri söylememiz gerekiyor. Fakat bebeklerde bu durumu net olarak tahlil etmek ve gözlemlemek çok daha zordur. Ancak ilk 6 ay ve sonrasında gerçekleştirilecek rutin kontroller ve muayeneler teşhis için uygun ortamı yaratacaktır.

Eğer görme kusurları arasında yer alan bu rahatsızlığın teşhisi bebeklerde koyulursa çok pozitif bir tedavi sürecine başlanabilir. Doktorunuzun size önerdiği tedavi yöntemleriyle beraber tembelliğin tek göz ya da çift göz için ortadan kaldırılması için gerekli egzersiz programları uygulanmaya başlanır.10 yaşına kadar devam eden bu egzersizler sonucunda %65 oranında başarı oranına ulaşılabilir.

Çocuklarda göz tembelliği görülme riski yüksektir. Ancak bu hayatımız boyunca görülme oranıyla kıyaslandığında çok açık bir ara değildir.

Görülme Sıklığı Görülme Oranları
Dünya genelinde %1.4
Bebeklerde ve çocuklarda %2-3
Miyoplarda %7
Kalıtsal olarak %10-20

 

Göz tembelliği baş ağrısı yapar mı sorusunun cevabını ise komplikasyonlara bağlı olarak evet şeklinde cevaplayabiliriz. Günümüzde göz tembelliği ile miyopi aynı anda var olabiliyor. Son dönemlerde katarakt ile teşhis edildiğini ve ileri yaştaki insanlar için görülebilir olduğunu da rahatlıkla söylemek mümkün.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle