Göz Tembelliği Tedavisi Ne Kadar Sürer, Tedavi Kaç Yaşına Kadar Mümkündür?

Tedavinin yaşı ne kadar küçük olursa başarı oranı da o kadar artar. 1-10 yaş aralığında göz tembelliği tedavisi kısa sürerken ilerleyen yaşlarda bu süre artmaktadır.

Göz tembelliği tedavisi belirli yaş aralığında son derece etkin bir biçimde uygulanabilir. Fakat ne kadar sürer gibi bir ibare gereksizdir. Keza 1-10 yaş arası yapılan göz tembelliği tedavisi en etkili dönem iken sonrasında etkiler azalarak sürecektir.

Göz Tembelliği Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Göz tembelliği tedavisi kaç yaşına kadar yapılabilir konusu mutlaka karşınıza çıkmıştır. Genellikle bebeklikten itibaren çocuklarda gözlemlenen bir rahatsızlık olması ise yaş sorununu daha da ileri taşıyor. Aslında burada iki ana unsurdan söz edebiliriz. Göz tembelliğinin tedavisi 1 ile 10 yaş arasında en verimli sonuçları doğuracaktır. Günümüzde tedavi süreci olarak yeni geliştirilen terapi türü tedavi tipleri ortaya çıkmıştır. Fakat halen daha 10 yaş üstü hastalarda istenilen seviyelerde başarılı sonuçlar elde edilemiyor.

  Bebeklerde göz tembelliği tedavisi başladığında ileriye dönük avantaj sağlanmış oluyor. Çünkü erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi göz kusurlarında da hayat kurtarıyor. Günümüzde gözde tembellik tedavi edilebilir olduğu gibi belirli bir seviyeye kadar düzeltme sağlayabilmektedir.

Şu sıralar kullanılan yeni tedavi metotları ile kusurların iyileşebilmesi çok daha mümkün hale geliyor. 1-10 yaş aralığında yüksek başarı oranları var iken 10 yaş ve üzeri hastalarda 18 yaşına kadar ciddi bir süreç geçirilebiliyor. Tedavi süreci bu yaşlardan sonra da devam edebilir. Fakat çocuk yaştaki gelişimin mümkün olmayacağını söyleyebiliriz.

Göz Tembelliği Tedavi Yöntemleri

Gözde tembellik teşhisi konulduğunda gözlük, lens, lazer, cerrahi müdahale gibi birçok farklı alternatif arayışı içerisine girilir. Fakat Göz tembelliği tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabı tamamıyla uygulamalı metotlar olarak verilir. Yani lazer veya ameliyat ile gözünüzde oluşmuş tembellik ortadan kaldırılamaz. Diğer görme kusurları gibi sıfırlama ya da derecede azalma imkânı sunulamaz.

Tedavi Süreci Başarı Oranı
Bebekken Erken Teşhis %80
1-10 Yaş Arası %65
10 Yaş ve Üzeri %20-30

Göz Bebeklerde göz tembelliği nasıl tedavi edilir hususunda yapılan araştırmalar oldukça ilerlemiş durumda. Hatta bebekler için düzeltmelerin çok daha mümkün olması kanıtlandı. Burada gözün gelişmekte olduğu ve müdahale edilmediği noktalarda da düzenli olarak artış sağlanan bir göz kusuru olduğu vurgulanmaktadır. Haliyle göz tembelliği tedavisi ücreti diğer kusurların tedavisine nazaran çok daha uygun standartlardadır.

  1. Göz Kapama Tekniği

Göz tembelliği tedavisinde son çıkan yeni tedavi metotlarının haricinde kalan bir tekniktir. Aksine 1700’lü yılların başından beri kullanılır. Tam gün kapama, kısmi kapama ve minimal kapama olarak üç ayrı türü vardır. Farklı periyotlarda tembelleşen göze kapama tekniği uygulanarak yoğun olarak görmesi sağlanır. Bu durum belirli bir düzene oturtulduğunda olumlu sonuçlar almamızı sağlar.

  1. Penalizasyon

Penalizasyon en sık kullanılan ikinci tekniktir. Psikolojik olarak daha rahattır. Çocukların kendisinde engel hissetmediği, ambliyopi tedavisinde bireylerin daha işe yarar gördüğü bir tekniktir. Bir gözün yakın ve uzak görüşü bulanık hale getirildiğinden dolayı tembel olan göz daha verimli görmeye odaklanır.

  1. CAM Tedavisi

Halk arasında gözlük tedavisiyle isminden dolayı karıştırılmaktadır. Oysa Cambridge Stimülatörü Tedavisi olarak bilinir. Renksiz graring kullanılarak belli frekans aralıklarıyla göz uyarılır. CAM tedavisi uygulandığında tembelliğin ciddi oranda ortadan kalktığı kanıtlanmıştır.

  1. Maküla Stimülasyonu

Göze 640 nm boyutundan daha uzun dalgalara sahip filtreler uygulanır. Doktorunuzun göz yapınıza uygun görmesiyle uygulanabilen bir tedavidir.

  1. Neurovision Tedavisi

Nörovizyon olarak bilinen bu tedavi şekli ise kişiye özel bilgisayar programı ile görme yetisini tekrardan almaya ve geliştirmeye yöneliktir. Prensip olarak bu şekilde çalışır. Polislik için engel teşkil eden göz tembelliği tedavisinde de sıkça başvurulduğu biliniyor.

  1. İlaç Tedavisi

Doktorunuzun gözünüzün yapısı ve sinir sisteminizin tahribatı üzerinde yapacağı tetkiklere bağlı olarak ilaç tedavisi uygulamaya karar verdiğini görebilirsiniz.

  1. Görsel Terapi

Görsel terapi ile Nörovizyon gibi tedavi yöntemi deneyen hastaların görme bütünlüğü sağlanmaktadır. Aslında hemen herkesin katılabileceği çeşitli görme fonksiyonları üzerinde gelişim sağlamayı amaçlar. Gözlük takmak gözü tembelleştirir mi sorusunun tam tersine farklı gözlük camlarıyla tembel olmayan göz sabit tutulabilir. Diğer göz ise daha aktif bir vizyona kavuşabilir.

Tüm bu tedavi seçenekleri 1-10 yaş grubu arasında etkilidir. Yaş ilerledikçe görme bozukluğunun arasındaki uçurum artar. Doğal olarak tedavinin işe yarayabilme ihtimali düşmeye başlar. Aynı şekilde göz tembelliği polisliğe engel olduğundan bu tip meslek grupları için tedavi talepleri ileri yaşlarda sıkça gözlemlenebilir.

Göz Tembelliği Tedavisi İşe Yarar Mı?

Göz tembelliği tedavisi ne kadar sürer sorusunun net bir cevabı yoktur. Alınan sonuçlar, ilaçların kullanımı ve farklı faktörler devreye girmektedir. Göz tembelliği 18 yaşından sonra biraz daha düşük bir iyileşme yüzdesiyle tedavi edilebilir. Fakat 18 yaş ve öncesinde çocukluk evresini çok daha verimli kullanmak mümkündür.

İleri düzey tedavi teknikleri geliştirilerek lazer ve lens ile düzeltme sağlanamasa da uygun ücreti ile tedavi standartları olumlu sonuçlar gösterir. Bitkisel tedavi yöntemleri üzerine yoğunlaşan kişiler ise çoğunlukla meslekleri polisliğe benzer olanlardır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle