Göz Tembelliği Testi Nasıl ve Nerede Yapılır ?

Göz tembelliği hakkında merak edilen ne varsa bu yazımızda bulabilirsiniz. Göz tembelliği testleri hakkında detaylı bilgiler de yine bu makalede.

Göz tembelliği testi nasıl yapılırdan önce göz tembelliği nedir konusunu değinmek istiyorum. Göz tembelliği gözün çocukluk dönemde normal gelişmeyen görme azlığına verilmiş addır. Tembellik gözlerin tam kapasiteyle kullanılmaması anlamına gelmektedir. Genellikle tek gözde oluşur. Görünme sıklığı fazladır ve hemen her 100 kişiden üçü kişide görülen bir sorundur. Teşhisi son derece zordur  ancak uzman biri tarafından gözün fark edebileceği bir rahatsızlıktır. Çoğu vakada göz tembelliğine yol açan durumlar kalıtsal olabilir. Özellikle ailesinde göz tembelliği olan çocuklar doktorlar tarafından mutlaka muayene edilmelidir.

Göz Tembelliği Tedavisi

Göz tembelliğinin tedavisi için en ideal zamanlar ise, ergenlik çağı öncesindeki yıllardır. Teşhis için uygun zaman ise doğumdan sonra hem ailenin hem de çocuk doktorların bazı tespitleri ile erken zamanda olması daha uygundur. Göz tembelliğini iki döneme ayrılmıştır. Birinci dönem bebek dönemi:  Bebek doğar doğmaz, doğum travmasının hasarının tespiti yararlıdır. Bebek, 2-3 yaşına geldiğinde kırılma kusurunun (gözlük gereksiniminin) belirlenmesi ve göz tembelliği olup olmadığının teşhisi ve kayma gibi bozukluklarının tespiti için muayenesi şarttır.

Çocuk dönemdeki muayene yöntemi ise:

  • Okul öncesinde doktora başvurmakta yarar vardır.
  • Okul döneminde ise, Miyop ve Hipermetrop’ un belirlendiği dönem ise 10-12 yaş civarında (ortaokula başlarken) çocukların bir göz muayenesi görmesinde büyük yarar vardır.
  • Ergenlik sonrasında 17-20 yaş aralığında muayene: Kırılma kusurunun ilerlemesinin durduğunun tesbit edilmesi ve gerekirse Ekzimer Lazer’ e uygunluğunun belirlenmesi için doktora gidilmesi gerekli olabilir.

Göz tembelliğini 3 farkı belirtileri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi şaşı gözlerdir.

  • Şaşıdan dolayı gözlerde tembellik durumu oluşmaktadır.
  • İkinci belirti ise kırılma kusurudur. Yüksek kırma kusuru sebebi ile bir göz diğerinden daha fazla bulanık görüyorsa, bu göz görsel gelişimini tamamlayarak tembellik ortaya çıkar. Görünüşte gözlerde herhangi bir problem olmadığı gibi teşhisi en zor göz tembelliği tipidir. Bu tip sağlık sorunları bakarak anlaşılamadığından, genellikle göz muayenesi okul dönemine kadar tespit edilemez ve bu da çoğu kez tedavi için geç kalınmış olması demektir.
  • Üçüncü diğer belirtisi ise dokuların tembelliğidir. Bunun bir diğer adı ise kataraktır. Bu tip tembelliği ise en erken gelişmiş olan göz tembelliğidir.

Göz Tembelliği Testi Nasıl Yapılabilir?

Teşhisi için her bebeğin bir çocuk doktoru tarafından son derece kolay bir test olan, kırmızı yansıma testine tabi tutulması yeterlidir. Doğumsal katarakt mümkün olan en kısa zamanda cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Göz tembelliği testi doktorla tarafından yapılır. Hastane den randevu alarak bir zat doktor tarafından yapılan testtir. Gözünüz bir tahtaya bakarak yapılır ve daha sonra ilk bir göz kapatılır daha sonra diğer gözü kapatılarak tahtada rakam ya da şekiller gösterilir.

Daha sonrada doktor duruma göre bir sonuç çıkarttırır. Teknolojinin gelişimi ile birlikte internet üzerinden de göz testi yapılmaktadır.

Göz Tembelliği Doktor Tedavisi

Zayıf gözde görme düzeltilse dahi bazen bu tedaviyi kalıcı kılabilmek için senelerce kısmi kapama uygulamak gerekebilir. Göz tembelliğinde tedavinin esası zayıf gözün kullandırılmasına dayanır. Bu, sağlam gözün özel bir bandajla haftalar bazen aylar boyunca kapatılması ile yapılır. Önce gerekli olan reçete edilir. Çocuk bunu kullanmaya başlar ve daha sonra kapama tedavisi yapılır. Ameliyat öncesi belli bir dönem kapama tedavisi yapılır, ameliyat yapılır. Daha sonra bir müddet daha kapama yapılmaya devam etmektedir. Çocuklar kapama yapılmasından hiç hoşlanmazlar. Ve bunu reddederler. Ancak ebeveyn olarak bu dönem, sizin ilgi ve sabrınızla, başarılı bir şekilde yaşanabilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle