Gözde Arpacık Nasıl Oluşur? Sebep Olan Faktörler ve Tedavi Yöntemleri

Gözlerimiz enfeksiyonlara karşı oldukça duyarlı yapıda dokulardan oluşur. Bu durum da gözümüzü dış etkenlere karşı savunmasız hale getirir. İyi bir bağışıklık sistemine sahip olmayan kişilerde arpacık adı verilen bezeler görülür.

Gözde Arpacık

Göz kapaklarımız gözümüzü dış etkenlerden korumakta oldukça etkili olsa da bazı enfeksiyonlardan ve mikroplardan korumak için yeterli olmayabilir. İnsanların çeşitli enfeksiyon ve bakterilerin etkilerinden korunabilmeleri için oldukça sağlam bir metabolizmaya sahip olmaları gerekmektedir. Ancak düzensiz beslenme veya hijyen kurallarına riayet edilmemesi enfeksiyonlara karşı vücudumuzun direncinin azalmasına sebep olmaktadır. 

Arpacık adı verilen enfeksiyon gözde oluşan sivilceye benzer iltihaplı bezelerdir. Bu bezelerin oluşumunu önlemek mümkündür. Ancak bazı bireyler ne kadar önlem alırsa alsın bu enfeksiyonun önüne geçememektedir. Böyle vakıaların bir çoğunun bağışık sistemini zayıf olduğu tespit edilmiştir. 

Arpacık oluşumundan sonra yalnızca şişlik gibi belirtiler baş göstermez. Bunun yanısıra gözde kızarıklık, kan toplanması, kaşıntı veya sulanma gibi belirtilerde takip eder. Bu enfeksiyona halk arasında ” İt Dirseği ” veya ” Gelincik ” adı da verilir. İt dirseği yalnızca dışarıdan bulaşan bakterilerden kaynaklanmaz. Bazı bireylerde vücut direncinin düşüklüğü basit enfeksiyonların bile vücudu kolayca etkileyebilmesine neden olmaktadır. Bu enfeksiyon çoğunlukla gözün üst kapağında dışarıdan görülebilecek büyüklükte kendini gösterse de nadiren gözün iç kısmında da çıkabilir. 

Arpacık Oluşumunu Tetikleyen Faktörler

Hijyen kuralları sağlığımızın her alanında büyük öneme sahip olsa da göz sağlığını korumada çok daha etkendir. Ancak hijyenin yanı sıra oluşabilecek enfeksiyonların vücudumuzu olumsuz etkilememesi için vücut direncinin yani bağışıklık sisteminin de oldukça sağlam olması gerekmektedir. Bir çok enfeksiyon normalde tehlikesiz boyutlarda vücudumuzda bulunur. Ancak bağışıklık sistemimiz bu enfeksiyonların üremesini ve organlarımızda hasar oluşturmasını önler. 

İt dirseğinin çıkmasının en büyük sebebi yanlış veya yetersiz beslenme ve aşırı yorgunluk, uykusuzluk gibi etkenler ile birlikte bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Güçlü bir bağışıklığa sahip olmayan kişiler enfeksiyon kapmaya çok daha meyillidir. Bu enfeksiyonlar sonucunda göz kapaklarındaki yağ bezeleri tıkanabilir ve bu durum içi iltihaplı bezelerin oluşumunu tetikler.

Arpacık genetik bir rahatsızlık değildir. Dış etkenlere veya vücut direncindeki düşüşe bağlı olarak ortaya çıkarlar. Ancak hijyen kurallarına riayet edilmemesinin de bu enfeksiyonların oluşumunda etkisi büyüktür. Bir şekilde arpacık geçirmiş bireylerde bu enfeksiyonun yeniden ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Grip ve benzeri enfeksiyonların da göz kapağındaki kanalları tıkaması sonucu arpacık görülebilir. 

Yağ Bezlerinin Tıkanması

Göz kapağının iç kısmında yağ bezleri bulunur. Bu yağ bezleri salgıları ile gözü bazı dış etkenlerden korur. Ancak özellikle kandaki yağ oranı olması gerekenden fazla olan bireylerde bu bezlerde tıkanma meydana gelebilir. Bu tıkanma sonucu doku transferi gerçekleşemez ve tıkanıklık olan alanda yağ dokuları birikerek bezelere dönüşür. Kandaki yağ oranı fazla olan bireylerde bu sebeple oluşan arpacıklar sıklıkla görülür. Bu durumun çok sık tekrar etmesi durumunda kandaki yağ miktarını düşürücü tedaviler uygulanması gerekebilir. 

Stafilokok Bakteri

Stafilokok bakteri genellikle grip gibi enfeksiyonların geçirildiği sırada burun içine yerleşen bir bakteridir. Ancak bu dönem içerisinde göze ulaşması pek de zor değildir. Burnu sildikten sonra bu bakteri ellere oradan da küçük bir temas sonucunda gözlere rahatlıkla bulaşabilir. Böyle durumları önleyebilmenin en pratik yolu burnu sildikten sonra elleri dezenfekte etmeden hiçbir yere dokunmamaktır. Yaşanılan it dirseği enfeksiyonlarının çok büyük bir kısmı Stafilokok bakterisi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Hastalık döneminde zayıflayan bağışıklık sistemi bu bakterinin bulaştığı yerde üremesine zemin hazırlamaktadır. 

Blefarit

Blefarit göz kapaklarının iltihaplanması durumudur. Yine çoğunlukla bakteri ve enfeksiyonların sebep olduğu bu durum kronikleşebilir. Sık sık tekrar eden arpacık vakıalarının en büyük sebebi bu durumdur. Burada biriken bakteriler göz kapağındaki salgı bezlerinin tıkanmasına ve burada iltihaplı bezelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durumun kronikleştiği vakıalarda düzenli ilaç tedavisi uygulanır. 

Vitamin Eksikliği

Bağışıklık sistemimizi besleyen en önemli şeyler vitamin ve minerallerdir. Sağlıksız beslenme sonucunda vücutta oluşan vitamin ve mineral eksikliği bağışıklık sisteminin düzgün çalışmamasına sebep olur. bu durum da vücudumuzu enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir. Bu bakterilere karşı en etkili koruma A, E ve C vitaminleri ile sağlanabilir. Bu vitaminlerin eksikliği başta göz enfeksiyonları olmak üzere bir çok enfeksiyonun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. 

Hijyenik Olmayan Durumlar ve Diğer Etkenler

Hijyen kurallarını uygulamak bir çok hastalığın oluşumunun önüne geçebilmektedir. Göz gibi hassas organlarımız genellikle enfeksiyonlardan kolaylıkla etkilenir. Bu enfeksiyonların sebep olduğu ve en sık karşılaşılan sorun it dirseği olarak da bilinen arpacıktır. Bu oluşumun en büyük sebebi ise bakterilerdir.bu bakterilerin oluşumunu ve üremesini önlemek için temizlik kurallarına dikkat etmek en basit ama etkili yöntemdir. Bunun yanı sıra bayanların kullandığı makyaj malzemelerinin sağlığa elverişli olmaması veya bayat olması da bu durumu tetikleyen en önemli etkenlerdendir. Bu etkenlerin yanı sıra akne rozasea veya seboreik dermatit gibi yağ bezlerini etkileyen cilt hastalıklarının da sebep olduğu bilinmektedir. 

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle