Gözde Arpacık Ameliyatı Yapım Aşamaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gözde arpacık son derece sık görülebilen ve kendini tekrarlayan bir hastalıktır. İlaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda doktor ameliyat yoluna başvurabilir. Arpacık ameliyatı nasıl bir ameliyattır ? Arpacık ameliyatının yapım aşamaları nelerdir ve fiyatı ne kadardır ? Hepsini bu yazımızda anlattık.

Gözde Arpacık Ve Ameliyatı

Kistik arpacık çok sık görülebilen bir hastalıktır. Çoğu arpacık kendi kendine geçer. Ancak bazı durumlarda doktorunuz size ameliyat olmanızı önerebilir. Ağır vakalarda ameliyat zorunlu bir gereklilik halini almaktadır. Eğer gözünüzde bir arpacık varsa ve doktorunuz da size ameliyat olmanızı önermişse endişelenmiş olmanız olasıdır. Belki ameliyat prosedürlerini öğrenmek ve hangi işlemin yapılacağını bilmek sizi rahatlatabilir. Her oftalmolog ameliyat prosedürünü biraz farklı şekillerde uygulayabilir. Ancak bu ameliyatların çoğu lokal anestezi altında yapılır ve oldukça kısa sürmektedir.

Ameliyat Hangi Durumlarda Önerilir

Eğer 1 ayı geçkin bir süre sıcak kompres tedavisi uygulamış ve hastalığınızda herhangi bir düzelme görmemiş yani bir sonuca ulaşamamışsanız, doktorunuzun ameliyatı önermesi yüksek bir ihtimaldir. Ameliyatın amacı arpacıkta birikmiş iltihap maddesini boşaltmak ve orada ki tıkanmış yağ bezlerini açarak kisti tedavi etmektir. Gözde arpacık operasyonu son derece hızlı ve güvenli bir ameliyattır. Ancak; kanama, enfeksiyon, tekrarlama, ağrı, yaranın iyileşmemesi, göz kapağının sarkması gibi riskleri de bulunmaktadır. Fakat korkmayın! Bu tarz komplikasyonlar nadir olarak görülmektedir. Tabii ki, doktorunuz ameliyattan önce sizinle bu riskleri konuşacaktır. Eğer risk oranınız yüksekse ameliyat yapmayabilir.

Arpacık Ameliyatının Sebepleri

  • Arpacık gözün üstünde çok fazla baskı oluşturuyorsa.
  • Görme bozuklukları yaşanıyorsa.
  • Göz kapağı ağırlaşmışsa.
  • Enfeksiyonun yayılma ihtimali varsa.
  • Birden fazla arpacık bulunuyorsa.
  • Arpacık, göz kürenizi etkileyerek astigmat ve refraktif sıkıntılara neden oluyorsa.

Bu tedavinin (ameliyatın) alternatifleri şunlardır: sıcak kompres, steroid damlaları, steroid enjeksiyonu. Tipik olarak, arpacıkların cerrahi müdahale ile çıkartılması son çaredir. Yalnızca diğer tedaviler başarısız olursa yapılmaktadır. Kesin bir tanı ve tedavi planı için, kapsamlı bir danışma ve muayene sonrasında tüm semptomları, muhtemel prosedürel / cerrahi seçenekleri doktorunuzla görüşmelisiniz.

Göz Arpacığı Ameliyatı Sonrası Potansiyel Komplikasyonlar

  • Enfeksiyon
  • Kanama
  • Yanlış göz travması (yakındaki doku veya kemiğe kazara zarar verilmesi)
  • Göz kapağı yaralanması.
  • Göz içi basıncın yükselmesi

 

Gözde Arpacık Ameliyatı Sırasında Ki İşlemler

Eğer doktorunuz ameliyat olmanızı istemişse bu durum sizi korkutmasın. Ameliyat sırasında ki işlemleri bilmek korkunuzu giderebilir. Peki arpacık ameliyatı nasıl yapılır ?

İlk önce doktorunuz bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapacaktır. Yani bölgeye uyuşturucu bir madde enjekte edecektir. Böylece ameliyat sırasında olası bir acı duymanız engellenmiş olur. Anestezi yapıldıktan sonra bir şey hissetmeyeceksiniz. Doktorunuz enjeksiyonu yaptıktan sonra daha hızlı uyuşması için eliyle bölgeye biraz baskı yapabilir. İnsizyon (cerrahi kesi) arpacığın bulunduğu konuma bağlı olarak göz kapağının içinden veya dışından yapılabilir. Doktor bu kesiden girip birikmiş iltihabı süzer ve çıkarır. Arpacık ameliyatı 15 ila 30 dakika arasında sürmektedir. Çoğu zaman ameliyat sonrası dikiş bile gerekmez. Arpacık ameliyatı genellikle göz kapağının altından yapılır. Bazen göz kapağının dışına atılmış kesiler dikilebilir. Ancak cerrahi kesi göz kapağınızın dışından yapılsa bile, ameliyat izi kalmaz. Ameliyat yaranız çok hızlı bir şekilde iyileşir. Tabi ki her cerrahi işlemde olduğu gibi bu ameliyattan sonrada bölgede biraz morluk ve yara izi oluşacaktır. Arpacık ameliyatı sonrası şişlik olabilir. Göz kapağı, işlemden sonra birkaç gün ağrıyabilir. İşlemden sonra 14 gün boyunca bu morluk sürebilir. Bu tip durumlarda endişelenmeyiniz ve doktorunuza danışınız.

Ameliyat Sonrası

Arpacık ameliyatı sonrası yapılması gerekenler doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmaktır. Ameliyat sonrası en büyük risk enfeksiyon olduğu için verilen ilaçlar aksatılmamalıdır. Ameliyattan sonra, doktorunuz enfeksiyonu önlemek için gözünüze basınç tedavisi uygulayabilir. Size bir hafta boyunca kullanmak üzere bir antibiyotik krem veya göz damlası verecektir. İşlem bittikten sonra 1 saat kadar gözlem için sağlık kuruluşunda kalmanız istenebilir. Ameliyattan sonra duş alabilir ve günlük hayattaki faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. Bu cerrahi işlemden sonra gözünüzde tekrar arpacık oluşma riski vardır. Yapılan gözlemlerde cerrahi işlem sonrası arpacıkların büyüme eğilimlerinin ve tekrar oluşma risklerinin arttığı görülmüştür. Eğer tekrar bir arpacık oluşumu olursa yeniden doktorunuza başvurmanız gereklidir. 

Bu ameliyatın fiyatı hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir. Ancak fiyatlar genel olarak 1000 ila 3000 tl arasında seyreder.

Ameliyat videosu :

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle