Arpacık Tedavisi Kapsamında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Arpacık tedavisinin nasıl yapılması konusunda uzman hekimler hastalarına ne yapması gerektiği konusunda detaylı şekilde bilgi verir. Bu bilgiler ışığında hareket etmek çok önemlidir.

Arpacık Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Arpacık göz kapağının kıyısında arpa tanesi büyüklüğünde çıkan çıbandır. Bu sorunun kaynaklanmasının birçok nedeni bulunabilir. Bu nedenin uzman tarafından belirlenmesi çok önemlidir. Ayrıca arpacık tedavisi kapsamında evde de uygulanacak birçok detay bulunur. Bu detaylar arasında

Yüzü yıkamak

Yüz bölgesini düzenli bir şekilde yıkamak evde bitkisel arpacık bakımı konusunda atılacak olan ilk adımdır.  Su şifalı ve doğal bir karışım olarak düşünülmelidir. Gün içinde yüz bölgesinde biriken kirlerden kurtulmak adına düzenli şekilde yıkanmalıdır.

Soğuk kompres uygulaması yapın

 Göz çevresine yapılacak olan soğuk kompres uygulamaları arpacık sorunun kaynaklı olan şişmelerin ve kaşıntılarında önüne geçer. Bir havluyu soğuk suya batırın veya nemli bir bez alarak göz bölgesine kompres yapın. Ardından serinliğin şişmeyi azaltması için gözlerindeki kompres ile yatın.

Sarımsak

Evde bitkisel çözüm için 1 ya da 2 diş sarımsak alkol yardımı ile temizlen bıçağın keskin yanı ile ezilir. Kürdanın uç kısmına ince bir tabaka pamuk sarılır. Sarımsak suyunun içine batırılır sürme çeker gibi arpacığın var olduğu alana sürülür. Göz yanma ve yaşarma meydana gelir ve fayda sağlar. Sarımsak içeriğinde bulunan antibiyotik özelliği sayesinde enfeksiyonların önüne geçer. Sarımsak bu konuda düzenli şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca sarımsak genel sağlık açısından da oldukça faydalıdır.

Salatalık

Arpacık nasıl tedavi edilir kapsamına soğutulmuş salatalıklar arpacık olan gözleri tedavi etmek için bir çaredir. Salatalıkta bulunan enzimler ve sıkılaştırıcı özellikler ile iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu uygulama gözlerin çevresinde var olan kırışıklıkları ve koyu olan halkaları da önler. Soğuk salatalık dilimleri 10 dakika boyunca gözlere koyun ve bekletin. Evde bu bitkisel uygulamayı gün içinde birkaç kez tekrarlayın.

Evde Bitkisel Tedavi Uygulamalarında Dikkat Edilecek Noktalar

  • Arpacıkların çoğunluğu 5 ile 7 günlük süre içinde kendiliğinden geçer.
  • Gözde oluşan arpacık kisti için gün içinde 4 ila 6 kez 15 dakikalık sıcak kompres uygulaması yapılır. Çıkan arpacık kisti içinde bulunan enfeksiyonun akması konusunda fayda sağlar.
  • Göz kapakları her gün düzenli bir şekilde tahrişe yol açmayacak bir sabun ile yıkanmalıdır. Durulama esnasında göze zarar vermemeye dikkat edin.
  • Arpacık kişi tarafından kesinlikle delinmemelidir ‘ve sıkılmamalıdır. Bu eylemler sonucunda daha büyük enfeksiyonlar meydana geçebilir.
  • Enfeksiyon ve tahrişe neden olabilecek her türlü eylemden uzak durulması gerekir. Makyaj, krem ya da  losyon tarzındaki ürünler belli bir süre kullanılmamalıdır.
  • Kontak lens kullanımına belli bir süre ara verilmesi gerekir. Kontak lenslerin kullanımı sonucunda enfeksiyon kornea bölgesine yayılabilir.
  • Çat poşetleri kullanımı; siyah ve yeşil çay poşetleri şişen, iltihaplanan  gözleri yatıştırır. Bu sayede gözün rahatlamasına olanak sağlar. Bu ürünler gözdeki kisti de tahriş etmez. Oldukça basit olan bu uygulama kistleşmiş gözde fayda sağlar. Arpacık nasıl tedavi edilir kapsamında sık şekilde kullanılır. Arpacık oluşabilecek göze çözüm için kullanılan  çay poşetlerini buzdolabına koyun. Soğuyan poşetleri 10 ila 15 dakika sorun olan bölgede bekletilir. Gün içinde birkaç kez tekrarlanmalıdır.

 Tıbbi Tedavi Uygulamaları 

Alerjik göz damlası; alerjilerin sebep olduğu arpacık sorunlarından kaynaklı ortaya çıkan şişliklere ve kaşıntılara iyi gelir. Göz doktoru, diğer alerji tedavilerinin yanında gözlerini rahatlatan bir antihistaminik göz damlası öngörüp reçete edebilir.

İlaç kullanımı; antihistaminik ilaçlar da dahil olmak üzere reçeteli alerji ilaçlarının şişmiş gözler de dahil olmak üzere hafif alerji semptomlarını hafiflettiğini gözlemlenmiştir. Özellikle alerjiden ve enfeksiyondan kaynaklı olarak ortaya çıkan sorunlarda reçete edilir. Arpacık çıkan kişilerde bakım temel olarak, belirtilerinizin azaltılmasına ve iyileşme sürecinin hızlandırılmasına yardım etmektedir. Bakım için önerilen tavsiyeler içinde;

  • Genelde sıcak kompres uygulaması tavsiye edilir.
  • Asetaminofen, ibuprofen ya da naproksen tarzında ağrı medicine ilaçları uzmanlar tarafından tavsiye edilebilir.
  • Lokal veya Ağız yolu ile alınan antibiyotiklerin kesinlikle  göz doktoru tarafından reçete edilmelidir.
  • Bazı durumlarda antibiyotikler geçmeyen arpacığı olan ya da birden daha çok az arpacıkla başka sorunları da olan kişilere verilebilir.
  • Ağızdan ya da damar yolundan antibiyotikler genelde  enfeksiyon yayılmışsa verilmektedir.
  • Göz doktoru büyük ya da ağrılı arpacık mevcutsa bir kesi açarak arpacıkta bulunan iltihabı boşaltabilir.

 Şişkinliklerin Önüne Geçmek İçin

  • Alerjilere karşı kişilerin test yaptırması gerekir.
  • Alerjik olduğunuzu bilerek, spesifik alerjenlerden kaçınmaya çalışabilir veya en azından onlara maruz kalma riskinizi en aza indirebilirsiniz.
  • Alerjik alevlenmeler ile alakalı sorunlardan kaçınmak için hipoalerjik ve kokusuz olan makyaj ile diğer güzellik ürünlerini seçmek gerekir. Yüzde bulunan  temizlemek için doğal ürünler kullanılması gerekmektedir.
  • Göz damlası kullanımlarında koruyucu içermeyen göz damlaları reçete edilmelidir.
  • Kontak lens kullanımı yapılıyorsa kontak lenslerin ve kontak lenslerin çantalarının sık şekilde değiştirilmesi gerekir. Ayrıca uygun olan hijyen tekniklerini uygulanarak göz kapağı  enfeksiyonu ya da tahrişi riskinizi en aza indirmek gerekir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle