Gözde Arpacık Çıkması Neden Olur, Ne Yapmalı?
Gözde arpacık çıkması sıklıkla rastlanabilen bir durumdur. Arpacık çok ciddi bir hastalık olmamakla beraber nadiren ciddi komplikasyonlar geliştirmektedir. Arpacıktan korunmak için ne yapmalı ? Evde arpacık tedavisi nasıl olur. Arpacık belirtileri nelerdir ? Bu yazımızda sizler için anlattık.
Arpacık nedir, neden olur? Arpacık göz kapağının kenarında oluşan iltihaplı topaklardır. Arpacık kisti acı verici veya can sıkıcı olabilir, ancak nadiren ciddi sıkıntılar yaratırlar. Çoğu herhangi bir müdahalede bulunmaksızın kendiliğinden kaybolur. Halk arasında gelincik veya it dirseği olarak da ifade edilirler. Arpacıklar enfeksiyonlu kırmızı yumrulardır. Çoğu arpacık göz kapağının kenarında oluşur. Göz kapağının içinde oluşanlara ise hordeolum denir. Gözde gelincik çıkması sık görülen bir durumdur.
Gözde çıkan it dirseği (arpacık) yaygın bir problem olan blefarit hastalığı ile de ilgili olabilir.
İçindekiler
Arpacık Nasıl Meydana Gelir
Kirpiklerin tabanındaki veya göz kapağındaki bezlerden biri tıkanmış veya tahriş olmuşsa it dirseği problemi ortaya çıkabilir. Örneğin; cilt bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan sivilce oluşumları gibi. Genellikle gözde gelincik çıkması tek bir göz kapağında meydana gelmektedir. Fakat bazı hastalarda her iki göz kapağında birden gözde gelincik çıkması problemi görülebilir. Gözde arpacık çıkması bir seferlik başınıza gelen bir şey de olabilir ya da kronik bir hal alıp tekrarlayabilir.
Arpacık belirtileri:
- Arpacık başlangıcı göz kapağınızda kızarıklık ve hassaslaşmaya neden olur.
- Göz kapağınızın alt tarafında veya üst tarafında kırmızı ufak bir kist oluşur.
- Gözünüz parlak ışığa karşı çok fazla hassaslaşır.
- Göz çevresinde kaşıntı hissi meydana gelir.
- Gözyaşı üretimi artar ve göz sulanmaları olur.
Belirtiler göründükten bir süre sonra, etkilenen bölgede sivilceye benzer küçük bir yumru oluşur. Genellikle bu oluşuma göz şişmesi eşlik eder. Bazen sadece etkilenen alanın şişmesi ile birlikte bazen de göz kapağının tamamında bu şişlik durumu meydana gelebilir.
Tedavi
Çoğu it dirseği birkaç gün sonra kendiliğinden geçer. Bu alanı temiz tutmak, iltihabın dışarı atılmasına ve arpacığın yayılmamasına yardımcı olur. Arpacıktan hızlı bir şekilde kurtulmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
Çok sıcak suya temiz bir bez batırın ve bu bezi arpacığın üstüne koyup hafifçe bastırın (ellerinizin temiz olduğundan emin olun aksi halde yarardan çok zarar görürsünüz). Bu işlemi 5-10 dakika arasında yapın ve günde birkaç kez tekrarlayın.
Pamuklu bir çubuğu hafifçe bebek şampuanına batırın ve göz kapağınızı hafifçe temizleyin. Bu işlemi bir veya iki günde bir yapabilirsiniz. Normal sabun veya şampuan kullanmayın. Kullandığınız taktirde bu bölgede yanma meydana gelecektir.
Yüzünüzü ve gözünüzü çok temiz tutmaya dikkat edin.
İt dirseğini sakın sıkmaya kalkmayın. Sıkmak, enfeksiyonun çok daha hızlı bir şekilde her yere yayılmasına yol açacaktır.
Doktoru Hangi Durumlarda Aramalısınız ?
Sadece bir arpacık çıktığı için doktora gitmek pek mantıklı olmayacaktır. Ancak aşağıda ki durumlarda doktora görünmek iyi bir fikirdir:
- Göz gelinciği uzun süre iyileşmez ve daha da kötüleşirse. Geçmeyen arpacıklar, gözde ciddi sıkıntılara yol açabilir.
- Gözünüz (sadece göz kapağı değil) çok fazla acıyorsa.
- İyi göremiyorsanız.
- Göz kapağınız şişiyor ve çok fazla kızarıyorsa.
- Göz kapağınızı tamamen açamıyorsanız.
- İltihap kokusu alıyorsanız.
Arpacık kisti çok fazla ağrıyor ve bu ağrı sürekli devam ediyor ise ibuprofen (Advil veya Motrin) gibi bir ağrı kesici deneyebilirsiniz. Yine de bu ağrı kesicileri almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Kontak lens kullanıyorsunuz, bu lenslerin temizliğine çok dikkat etmeniz lazım. Eğer imkanınız varsa bu süreçte gözlük kullanmanız hastalığın seyri açısından çok daha iyi olacaktır.
Eğer arpacık çok uzun süre kaybolmazsa ya da görmenizde sorunlara yol açarsa, doktorunuz size bir antibiyotik krem verebilir veya ufak bir ameliyat ile bölgede ki iltihabı boşaltır.
Bulaşıcı mıdır?
Arpacık bulaşıcı mı diye merak eden birçok insan var. İt dirseği bulaşıcıdır ancak hastalık kendi kendine de meydana gelebilir. Hemen hemen herkesin vücudunda arpacığa yol açan bu bakteriler bulunur. Herhangi bir yaşta dışardan bir kontaminasyona uğramadan vücudunuzda arpacık çıkabilir. Yani vücut bu hastalığı kendi kendine üretebilir. Fakat bu hastalığı başka bir kişiden kapma ihtimalinizde vardır. Yani arpacık bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle gözlerinizin çevresini ve ellerinizi temiz tutmanız önemlidir. Ayrıca kullandığınız yastık kılıfı, çarşaf ve havlulara da dikkat edin.
Arpacık Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey:
- İlk belirtiler ağrı, kızarıklık, şişme ve hassasiyettir.
- Arpacık genellikle görme problemlerine neden olmaz. Yakın ya da uzak mesafelerde görme kabiliyetinizi etkilemez. Sadece nadir durumlarda, gözün üstünde oluşan arpacık kisti çok fazla büyür ise görüşünüzü engeller.
- Arpacığa, stafilokok bakterileri neden olur. Bu bakteri burnunuzda bulunur ve burnunuzla çok fazla temas edip elinizi gözünüze sürerseniz bu bakteriyi kapabilirsiniz.
- İt dirseği bulaşıcıdır.
- Arpacıkların çoğu kendi kendine iyileşir.
- Sıcak kompres yöntemini uygularsanız bu ağrıyı giderecek ve iltihabı tek bir yerde toplayacaktır. Çoğu durumda, kisti hiç ellemenize gerek kalmaz. Kistin içinde ki iltihap kendi kendine boşalır.
- Asla ama asla oluşan bu kisti (it dirseği) sıkmayınız.
İt dirseği ile beraber başka göz sorunları da yaşayabilirsiniz.
Kaynaklar
- https://www.webmd.com/eye-health/tc/styes-and-chalazia-topic-overview#1
- https://medical.azureedge.net/pdf/4571.pdf?v=636220906663920387
- http://www.duncaneye.com/files/Styes.pdf
- https://issuu.com/fatikah71rahmah/docs/hordeolum_and_chalazion_treatment_t