Göz İçindeki Arpacık Nasıl Geçer, Tedavi Yolları Nelerdir?

Göz içerisinde arpacık çıkması ilk etapta fark edilmez. İleri aşamalarda bizi rahatsız etmeye başladığında anlarız. Arpacık, İltihap boşaltılması ve ameliyat ile geçer.

Göz içinde arpacık nasıl geçer sorusunun cevabı için tüm detayları bir araya getirdik. Bu konuda dış arpacığa nazaran daha önemli bir konuma sahip olduğuna şüphe yok. Keza göz kapağının iç kısmında oluşan kistler bazen ciddi risk faktörlerini doğurabiliyor.

Göz İçinde Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağımın içinde arpacık çıktı diyen insanların birçoğu bunu oluşum aşamasında fark etmez. Aksine arpacığın gelişim süreci ve karşımıza çıkan belirtiler rahatsızlık vermeye başladığında teşhis edilebilir. Nasıl oluştuğuna baktığımızda ise tedavi metodunu biraz daha net bir biçimde algılayabiliriz. Kirpiklerimiz gözümüzü dışarıdan gelen birçok faktörden korumak için bulunurlar. Her birinin kökü ise yağ bezelerine sahiptir. Zaten dış arpacık bu yağ bezelerinin tıkanması sonucunda meydana gelen lezyon ile oluşur.

İç arpacıkta ise iltihaplanan bezelerin bakterileri göz kapağı altına nüfuz etmesi sonucuyla karşılaşılır. Meibomian yağ bezeleri göz kapağının tamamıyla arkasında bulunur ve bakterilerle enfeksiyon oluşumu sonucunda reaksiyonlar gösterir. Ağrılı ve olabildiğince acı veren belirtiler doğar. Işık hassasiyeti, göze batma hissiyatı, göz sulanması, bulanık görme, görüş netliğini kaybetme, burun akıntısı ve ağrı stabil hale gelir.

Göz içinde arpacık tedavisi ise medikal yollarla tedavi edilebilir. Burada en önemli etken erken teşhis olarak tanımlanır. Eğer gözün içinde çıkan arpacık dikkatinizi çektiği anda doktora başvurup muayene olursanız tedavi süreci hızla etkisini gösterir. Antibiyotik bazlı ilaçlar kullanılarak tedavi başlar ve etkiler gözlemlenir. Gerek görüldüğü durumlarda iltihabın boşaltılması veya cerrahi müdahale gibi tedavi seçenekleri kullanılabilir.

  • Medikal Tedavi
  • İltihabın Boşaltılması
  • Cerrahi Müdahale

Göz İçi Arpacığın İyileşme Aşamaları

İç Arpacık nasıl tedavi edilir konusunda uzman doktorların görüşleri oldukça sabittir. Günümüzde doktorlar tarafından öncelik her zaman ilaçla tedaviden yanadır. Halk dilinde at dirseği olarak adlandırılan arpacık enfeksiyon yüklü olabildiğince iltihaplı bir göz kapağı hastalığıdır. Tedavisi için ne iyi gelir sorusunu öncelikle doktorunuza danışmanız gerektiğini vurgulamakta ise fayda var.

İç arpacık tedavisinin iyi sonuç vermesi için doktorunuzun detaylı bir muayene yapması gereklidir. Sonrasında ise tedavi metotlarından birisini seçerek uygulama evresi başlar.

  1. Medikal Tedavi

Göz kapağının içinde çıkan arpacık için damla tedavisiyle başlayan müdahaledir. İlk muayene sonrası oluşan enfeksiyonu antibiyotik içeren damla ile hafifletmeyi amaçlar. Gözün iç kısmında oluşan şişlik hissedilir seviyelerde olduğunda enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Bu yüzden göz ovuşturulmamalı ve ihtiyaç duyulması halinde doktorunuzun verdiği tüm ilaçlar eksiksiz kullanılmalıdır. Bazen kortizon içeren ilaçlar tercih edilebilir.

  1. İltihabın Boşaltılması

Yalnızca uzman bir doktor tarafından uygulanabilecek bir yöntemdir. Özel olarak göz kapağı ters çevrilerek içeride şişmiş olan iltihaplı beze boşaltılır. Enfeksiyon riskini göz önünde bulundurularak medikal önlemler alınmalıdır. Aksi halde göz mikrop kaparak farklı komplikasyonlara yol açabilir.

  1. Cerrahi Müdahale

Doktorunuzun gerek gördüğü şartlar altında içeride kalan ve boşaltılamayan iltihabın kist olarak kalmasını önlemek için uygulanır. Göz kapağı ters çevrilir ve müdahale buradan yapılır. İltihap dışarıya atılarak temizlenir. Eğer göz içerisinde enfeksiyon riski doğmuşsa ilaç tedavisi uzun süre devam edebilir. Sadece doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda tercih edilir.

İç Arpacık Göz İçin Tehlikeli Midir?

Göz içinde çıkan arpacığa ne iyi gelir sorusunu sorarak aldığınız cevapları uygulamadan evvel mutlaka doktorunuzla iletişime geçiniz. Kendisinin onayı olmadan asla ilaç veya farklı bir ürün kullanmayınız. Oluşabilecek enfeksiyonlar görme kaybına kadar ilerleyebilir. Profesyonel bir biçimde uzman bir hekim tarafından hastane ortamında iç arpacık tedavisi olunuz.

Eğer bilinçsizce yapacağınız bir ilaç kullanımı ya da elle iltihabı boşaltmaya çalışırsanız çok ağır sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Çok kısa süre içerisinde iç arpacık tedavi edilebilir. İt dirseği ilaç tedavisiyle dahi kolaylıkla boşaltılabilen bir göz kapağı rahatsızlığıdır. Eğer cerrahi müdahaleye gerek kalmadan arpacık iyileşme sürecinin başlamasını istiyorsanız vakit kaybetmeden muayene olunuz.

   
İlaç Tedavisi 1-3 hafta arası sürebilir
İltihabın Boşaltılması Operasyon sonrası komplikasyonlara bağlı ilaç kullanımı gerekebilir.
Cerrahi Müdahale Operasyon sonrasında doktorunuzun belirlediği ilaçları 1 hafta kullanmanız gerekir.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle