Katarakt Cerrahi İşlemlerinden Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Katarakt ameliyatı olan hastaların mutlaka uzmanların söylediklerine dikkat etmesi, ilaçlarını düzgün şekilde kullanması gerekir. Bu sayede sağlıklı şekilde bir vizyona sahip olunur.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir ve Riskleri Nelerdir?

Katarakt ameliyatı sonrası sorunlar yaşanmaması için hastaya muhtemelen üç takibe randevu verilir. İlk takip randevusu ameliyattan sonraki gün uzman tarafından yapılır. Bu kontrole giderken araç kullanılmaması çok önemlidir. Bu randevuda hastanın görüşü ve göz basıncı kontrol edilir ve kullanılacak göz damlası için ayrıntılı talimatlar uzman tarafından verilir. Genelde bu süreçte vizyonun biraz bulanık olması beklenilen bir durumdur. Katarakt ameliyatı sonrası şikâyetleri kapsamında bu sorun birkaç gün içinde iyileşe sağlar. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün için göz basıncının yüksek olması olağan dışı bir durum kesinlikle değildir. Göz basıncında yükseklik meydana gelirse basıncın düşmesine olanak sağlaması için ek bir göz damlası kullanılması gerekebilir. İkinci takip randevusu genelde ameliyattan yaklaşık olarak 1 ila 2 hafta sonra gerçekleştirilir. Genelde göz damlaları ile alakalı kullanımlar bu randevuda değiştirilmektedir. Retinayı kapsamlı bir biçimde incelemek adına göz ile alakalı detaylar bu randevu tekrardan genişleyebilir. Nihai göz takip randevusu katarakt ameliyatı uygulamasından yaklaşık 1 ay sonra gerçekleşmektedir. Bu randevu zamanında gözlük reçetesi kontrol edilecektir. Bu süreçte hastaların çoğunluğunda ameliyat ile alakalı göz damlalarının tamamının durdurulması talimatı uzman tarafından verilir.

Yapılan kontrollerden sonra ağrı, kızarıklık veya bulanık görme belirtilerinin çoğalması ve kötüleşmesi durumları ortaya çıkarsa derhal doktora danışmak gerekir.

Katarak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gözde vizyonun başlangıçta bulanık olması oldukça normaldir. Gözleriniz iyileşmesi ve ayarlanması gerekmektedir. Vizyon ameliyatın yapılmasından birkaç gün sonra kendiliğinden düzelmeye başlar. Gözlerde kaşıntı olması ve birkaç gün süresince hafif rahatsızlık hissedilmesi oldukça normaldir. Doktor hasta uyurken gözün ovuşturulmadığından emin olmak adına geceleri bir göz yaması ya da koruyucu kalkan giyilmesini önerir. Bu sorun birkaç gün sonra ortadan kalkar.

Katarakt sonrası cerrahi için ipuçları;

Çoğu hasta katarakt cerrahisi işlemlerinden 24 saat sonra günlük faaliyetlerine devam edebilir ama buna rağmen takip edilmesi istenecek birkaç talimat bulunmaktadır. Bu talimatlar;

  • Birkaç hafta boyunca hastaların yorucu bir faaliyet yapmaması gerekir. Sıkı şekilde egzersiz yapmaktan ve ağır kaldırmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Araç kullanmaktan belli bir süre uzak kalınması gerekir. Araç sürüşüne başlamadan önce katarakt cerrahisi sonraki süreç çok sayıda faktöre bağlıdır. Doktorlar hastasına ne zaman yolculuğa çıkacağını ve ne zaman araç kullanacağını söyleyecektir.
  • Kullanılacak antibiyotik ve anti-inflamatuar göz damlası ile alakalı doktorun söylediği detaylara uymak gerekir.Bu detay enfeksiyon ve iltihaplanmayı önlemek adına ve düzgün iyileşmeyi sağlamak adına gereklidir. Katarakt ameliyatı sonrası ödem bu ilaçların kullanılması ile tamamen ortadan kalkacaktır.
  • Katarakt ameliyatı sonrası gözde ödem oluşması sorunu ile karşılaşmamak adına tozdan uzak kalınması gerekir. Gözler toz gibi havada bulunan alerjenlere duyarlı olacağından dolayı evin ameliyattan önce detaylı şekilde temizlenmesi gerekir.
  • Gözün ovulmaması katarakt ameliyatının riskleri ile alakalı sorunları ortadan kaldıracaktır. Ovma işlemi mikrop kapılmasına neden olur.
  • Yüzmeden belli bir süre uzak kalınması gerekir. Ameliyattan sonra hafta boyunca yüzme veya sıcak küvetlerden kaçınmak gerekir.
  • Makyaj yapmaktan uzak kalınması gerekir.

Dikkat Edilecek Olan Diğer Noktalar

Aşağıda bulunan belirtilerden herhangi bir tanesi ile karşılaşılırsa mutlaka uzman doktora başvurulması gerekir. Bu belirtiler katarakt ameliyatı riskleri içinde yer alır.

  • Görme kaybı yaşanıyorsa
  • Ağrı kesici ilaçların kullanılmasına rağmen ağrı devam ediyorsa
  • Işık yanıp söner tarzında sorunlar yaşanırsa ya da göz önünde birden çok nokta belirirse
  • Aşırı düzeyde öksürme, kusma ve bulantı meydana gelirse

Bu sorunlar ya da farklı sorunlar meydana geldiğinde vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmak çok önemlidir. Uzman hekim testler ile yapacağı klinik muayene ile sorun olup olmadığı ile alakalı olarak tanı koyacaktır. Ameliyat sonrasında oluşan sorunların ortadan kalkması adına mutlaka uzman hekimlerin tüm söylediklerine uymak gerekir. Bu sayede daha sağlıklı bir görüş açısına ve vizyona sahip olmak mümkün hale gelecektir. Aksi takdirde göz ile alakalı birçok sorun ortaya çıkar ve daha zorlu bir süreç hastayı bekler. Bu süreci yaşamamak adına dikkatli olmak önemlidir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle