Katarakt Ameliyatından Sonra Ortaya Çıkabilecek Sorunlar ve Görme Bozukluğu
Her ameliyattan sonra bir takım sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Katarakt ameliyatından sonra ise daha çok mercek kayması ve görme kaybı gibi durumlar yaşanabilir. Bu sorunların önüne geçmek için mutlaka doktor tavsiyeleriyle hareket etmelisiniz.
İçindekiler
Katarakt Ameliyatı ve Sonrası
Katarakt, bir görme bozukluğudur ve gerektiği durumlarda ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında iyileşme kısa sürede sağlanabilirken katarakt ameliyatı sonrası yapılması gerekenler konusunda da dikkatli olunması gerekir. İşlemden sonra kullanılması gereken damlaların etkisiyle hafif bulanık görme durumu yaşanabilir ancak ikinci gün itibariyle bu durum da düzelecektir. Katarakt ameliyatı sonrası damla kullanımı sadece doktorlar tarafından tavsiye edilecek şekilde kullanılmalıdır.
Bu durumlarla beraber katarakt ameliyatı sonrası mercek kayması ya da katarakt ameliyatı sonrası gözde kanlanma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Mercek kayması durumu bazı ameliyatlardan sonra görülebilir ancak hemen yaşanmış ise ameliyatın sorunlu olarak geçtiği anlaşılabilir. Eğer geç dönemde mercek kayması yaşanıyorsa yaşlanmaya bağlı olarak göz tansiyonu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Yaşanabilecek bu durumlar tekrar uygulanacak ameliyatlarla giderilebilir.
Ameliyat Sonrası Görme Bozukluğu
Hastaların en fazla endişe duyduğu durumlardan biri olan katarakt sonrası gözde kanlanma veya katarakt ameliyatı sonrası göz tansiyonu, yapılacak müdahalelerle ortadan kaldırılabilir. Ayrıca hastaların katarakt ameliyatından sonra görme kaybı endişesi yaşadığı da bilinmektedir. Aslında ilk olarak ortaya çıkan bulanık görme durumu, yeteri kadar iyileşme sürecine doğru gidildiğinin bir göstergesidir.
Ameliyat sonrasında ortaya çıkabilen bulanıklık problemi birkaç gün içinde normale dönecektir.
Eğer bulanık görme durumu yani görme bozukluğu ameliyatın ardından birkaç ay devam etmişse ve belirli zamanlarda kötüleşiyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durum çok ender olarak görülse de ilerleyen süreçlerde göz kanamasına neden olabilir. Aynı durum katarakt ameliyatı sonrası gözde sulanma durumu için de geçerlidir. Olası sulanmanın ciddi oranda artması durumunda kısa sürede doktorunuzla görüşmeli ve gerekli müdahalenin yapılması gerekecektir. Kısaca katarakt ameliyatı sonrası görme kaybı endişesi yaşayan hastaların dikkat etmesi gereken durumlar bu şekildedir.
Katarakt Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler
Katarakt ameliyatı sonrası enfeksiyon durumunu yaşanmaması için bir takım kurallara dikkat etmelisiniz. Farklı bir sağlık sorunu olmayan kişilerde ameliyatın başarılı geçmesi beklenir ve kısa sürede iyi bir görüş açısının yakalanması sağlanır. Ayrıca 10 dakika kadar süren bu ameliyattan sonra halsizlikten ve anesteziden korunmak için uygun bir şekilde dinlenmeniz gerekecektir.
Katarakt ameliyatı sonrası endoftalmi yani göz içi enfeksiyonu da bir takım bakteriyel durumlardan kaynaklanmaktadır. Bu durumun da önüne geçmek için uygulamadan sonra doktorunuzun sizlerle paylaşacağı bilgiler ışığında hareket etmeli ve gözünüzü tüm dış etkenlerden korumalısınız. Özellikle de parlak ışıkta ameliyattan sonra kesinlikle durmamalı ve güneşe karşı da etkili güneş gözlükleri kullanmalısınız.
Katarakt ameliyatı sonrası kanlanma durumunun yaşanması da bir takım enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca katarakt ameliyatından sonra kendinizi yorgun hissetmeniz durumunda mutlaka sırt üstü uzanmanız önemlidir.
Yine doktorunuzun tavsiyelerine göre hareket etmeli ve göze bırakılan koruyucu bandajı birkaç saat bağlı kaldıktan sonra çıkarmalısınız. Bu bandı katarakt ameliyatı sonrası uyurken de kullanmanız gerekecektir.
Katarakt ameliyatından sonra gözdeki iltihaplanmaların önlenebilmesi için antibiyotik göz damlaları verilecektir. Bu damlaları günde 2 ya da 3 defa kullanmanız ve bu kullanımı 1 hafta boyunca sürdürmeniz gerekecektir. Eğer gözde iltihaplanma yaşanıyorsa 1 haftalık kullanım süresi 1 aya çıkarılabilir. Bu durumların tamamı doktor kontrolünde olacaktır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süreci tamamen doktor tavsiyesine uyup uymamanıza bağlı olabilir. Bu süreci başarılı ve sağlıklı bir şekilde geçirmek için;
- Ameliyat günü ve sonrasındaki ilk gün araç kullanmamalısınız.
- 1 hafta boyunca ağırlık kaldırmamaya ve kendinizi yoracak aktivitelere katılmamalısınız.
- Ameliyat sonrasında gözünüze baskı yapacak olan tüm hareketlerden kaçınınız.
- İlk birkaç gün hapşırmamaya çalışmalı ve hatta şiddetli öksürüklerden uzak durmalısınız.
- İlk gün yürüyüşe çıkmadan dinlenmeli ve görüş açınızı tam yakalayana kadar istirahat etmelisiniz.
- Gözdeki enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla ellerinizi yüz bölgesine doğru götürmekten kaçınmalısınız.
- Sıcak banyo yapmamalısınız.
- Ameliyattan sonraki ilk 2 ya da 3 hafta boyunca rüzgâr, toz ve duman gibi gözünüzü tahriş edici ortamlardan uzak durmalısınız.
Katarakt ameliyatı sonrası sizlerle paylaştığımı bu durumlara dikkat etmeli ve özelikle de doktor tavsiyelerine kulak asmalısınız. Tüm bu kuralları doktorunuz da işlem sonrasında sizlerle paylaşacaktır. Oldukça kolay uygulanan bu ameliyat sonrasındaki süreç çok daha önemlidir. Gözünüzün herhangi bir etkiye maruz kalmaması için ilk gün gerekirse dışarıya çıkmamalı ve hassas olan göz çevresini korumaya da özen göstermelisiniz.
Kaynaklar
- http://kaskaloglu.com/katarakt-ameliyati-sonrasi-mercek-kaymasi/
- http://sengulozdek.com/goz-ici-enfeksiyonu-endoftalmi/
- http://kaskaloglu.com/katarakt-ameliyati-sonrasi-gorme-nasil-olur/
- https://duzeygozmerkezi.com.tr/katarakt-ameliyati-sonrasi-sorunlar/
- https://www.meltemhastanesi.com/makale/katarakt-nedir_74.html