Katarakt Ameliyatından Sonra Ağrı Hissedilir mi?

Eski ameliyatlarda kişilerde en çok korkulan operasyon sonrası ağrı sürecidir. Gelişen tıp sayesinde Katarakt ameliyatında dikiş sorunu olmadığından pek bir ağrılı süreç yaşanmamaktadır.

Katarakt ameliyatı sonrası ağrı tüm hastaların ortak endişesi olarak gözlemlenir. Aslında bu noktada genellikle eski ameliyat yöntemlerinden kalma sanrılar ön plana çıkmaktadır. Yeni dikişsiz Katarakt ameliyatları sayesinde bu ağrılar minimal seviyeye inmiştir.

Katarakt Ameliyatından Sonra Ağrı Duyulur Mu?

Katarakt ameliyatı olduktan sonra baş ağrısı ya da göz içinde ağrı hissedilir mi diye merak edilebiliyor. Gelişen teknolojiyle beraber çok daha kolay ve hızlı bir biçimde ağrısız sızısız yapılan bir operasyona dönüştüğüne vurgu yapmak gerek. Günümüzde Katarakt baş ağrısı yapar mı sorusunun cevabını büyük ölçekte hayır olarak cevaplamak mümkündür.

Uygulanan yöntemin yanı sıra katarakt sertliği, lensin büyüklüğü ve multi fonksiyonel olması burada önemli kıstaslar arasındadır. Çünkü açılacak kesi, lensin yerleştirilmesi ve lensin mercek ile doğrudan etkileşim ve uyumu tamamıyla iyileşme sürecini etkileyecektir.

Gözde bütünleşecek olan mercek artık eskisi gibi tek bir modül olarak kullanılmamaktadır. Katlanarak, bölünerek ve ses dalgalarıyla içeride etkileşime geçirilerek çok daha ağrısız bir operasyon mümkün hale getirilmiştir.

Fako yönteminin uygulandığı hastalarda birkaç gün içerisinde net bir görüş, maksimum 15-30 gün içerisinde ise Katarakt ile alakalı hiçbir bulgu olmadan hayatınıza devam etmeniz mümkündür.

Katarakt operasyonu yileşme süresi
İntrakapsüler En az 2 Ay
Ekstrakapsüler 8-10 Hafta
Fakomülsifikasyon 48 saat (Maksimum 30 gün)

Katarakt Ameliyatından Sonra Ne Zaman Görebilirim?

Katarakt sonrası ağrı hisseden bazı kişiler olduğunu söylemeden geçmemek gerekiyor. Hepimizin metabolizması, vücut endeksi ve sağlık durumu aynı standartlarda olmuyor. Doğal olarak gözde bulunan bazı hassasiyetler, kornea genişliği ve çapı, açılan kesinin boyutu, kullanılan merceğin yüksek numaralı olması kısa süreli ve akut olarak ağrılara sebebiyet verebiliyor.

Fakat Katarakt sonrası ağrıların en alt düzeye indirilebilmesi için ağrı kesiciler kullanılıyor. Doğal olarak Katarakt ameliyatından sonra göz çevresinde ve göz içerisinde ağrı hissedilmesi oldukça az rastlanan bir sonuca dönüşüyor. Göz operasyonları arasında en kısa süren ameliyat olmasının yanı sıra yarım saat sonra gözünüze bandaj takılmak suretiyle hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilmektesiniz.

Bir gün sonra hem kontrol hem de bandajın çıkarılması için hastaneye geri döndüğünüzde ise müthiş bir netlik ile görebildiğinizi fark edebilirsiniz. Katarakt sonrası göz damlaları 30 gün süreyle kullanılmak üzere hastalara verilir. Eğer göz damlalarınızı düzenli bir şekilde yapar ve gözünüzü korursanız en kısa sürede tedavinin ardından iyileşme süreci tamamlanmış olur. Maksimum 48 saat içerisinde gözünüz operasyona girmemiş ve hiç Katarakt olmamışçasına net bir görüntüye sahip olacaktır.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Katarakt ameliyatı sonrası bazı unsurlar iyileşme sürecini en derin noktadan etkilemektedir. Göz ameliyatları çoğunlukla risk faktörü olarak görülür. Mikrop kapması ya da alternatif rahatsızlıkların gözde çok daha çabuk ortaya çıkması bunun en bariz sebepleridir. Katarakt olduktan sonra baş ağrısı ve göz ağrısı gibi sorunlar minimal seviyede gözlemlenebilir. Fakat çok daha önemlisi gözünüzü korumanızdır.

  • Gözünüzü dışarıdan gelecek darbelere karşı korumalısınız.
  • Gözünüze herhangi bir nesne ya da elinizi sürmemelisiniz.
  • Gözlerinizi kesinlikle ovuşturmamalısınız.
  • Gözünüze basınç uygulayan hiçbir aktiviteye girmemelisiniz.
  • Gözünüze su ya da farklı bir sıvı ile temas olmamalıdır.
  • Mikrop kapmaması için ekstra özen göstermeniz gerekir.
  • Tozlu ortamlardan olabildiğince uzak durmalısınız.

Dikkat edilmediği takdirde Katarakt ameliyatından sonra görülebilecek bazı reaksiyonlar ise şu şekildedir.

  • Retina Dekolmanları
  • Enfeksiyon
  • İltihaplanmalar
  • Göz İçi Basıncında Farklılık
  • Retina Ödemi
  • Lens Kayması
  • Farklı Komplikasyonlar

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle