Miyop Tedavi Seçenekleri, Ameliyatsız Miyop Tedavisi

Miyop en yaygın göz sağlığı sorunudur. Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan miyopluğun önüne geçmek son derece önemlidir. Tedavi edilmeyen miyopi ileride hasta için büyük sorunlara yol açabilmektedir. Miyopluk için bir çok farklı tedavi seçeneği bulunur. Günümüzde kullanılan modern tedaviler ile ameliyat olmadan bile miyop probleminden kurtulabilirsiniz. Miyopluğun tedavi yöntemleri nelerdir ?

Miyop Tedavisi

Miyop halk arasında son derece yaygın görülen bir sağlık problemidir ve yaygınlığı da gün geçtikçe artmaktadır. Peki miyop nedir nasıl tedavi edilir? Miyop gözün uzakta ki nesneleri net olarak görememesi, bulanık görmesi durumudur. Miyop hastalığının ana tedavi seçenekleri şunlardır: gözlük, kontakt lensler ve refraktif cerrahi.  Yüksek derece miyopluk; retina dekolmanı, miyopik retinopati ve glokom gibi görme kaybına neden olan hastalıklara yol açabilir. Miyop hastalığının bir halk sağlığı problemi olarak ortaya çıkması yani bu kadar sık görülmesi alternatif tedavi yollarının araştırılmasının da önünü açmıştır. Araştırılan tedaviler yalnızca gözlük veya kontakt lens kullanımından ibaret olmayıp, bunların yanı sıra atropin ve pirenzepin gibi farmasötik ajanların da kullanılmasını içerir. Miyopi için büyük ameliyatlardan daha çok, nispeten kısa süreli ve önemli yan etkileri olmayan tedaviler içeren terapiler önerilmektedir. Bazı özel terapiler yetişkinlerde başarılı olamasa bile bebeklerde ve çocuklarda çok başarılı olabilmektedir. Bu yüzden tedavi sürecinden önce kişinin miyopunun iyi analiz edilmesi ve buna göre davranılması gerekmektedir. Her tedavi, herkeste başarılı olmaya bilir. Kişiye özel tedavi geliştirmek gerekebilir.

Miyop hastalığının çözümü için genellikle gözlük ve kontakt lensler kullanılmaktadır. Yakın zamanda ise refraktif cerrahi popüler bir seçenek haline gelmiştir. Bu tedaviler miyopik refraktif hatayı düzeltir ancak göz büyümesini yavaşlatmaz veya aşırı eksenel uzama ile ilgili fizyolojik değişiklikleri engelleyemezler. 

Dünya Sağlık Örgütü; miyopluğun da içinde olduğu, önlenebilir körlük kategorisinde bulunan hastalıkları ortadan kaldırmayı ilk 5 önceliği arasında belirlemiştir.

Miyop Progresyonunu Yavaşlatacak Tedaviler 

 

Miyopluk hastalığına sahipseniz muhtemelen hastalık sürecini yavaşlatmak için yapılabilecek şeylerin olup olmadığını merak ediyorsunuz. Miyopluk hastalığının ilerlemesini yavaşlatırsanız her sene daha büyük numaraları gözlükler kullanmanıza gerek kalmayacaktır. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda bulunan miyop hastalığında miyopu kontrol altına almak çok önemlidir. Miyopiyi yavaşlatmak için bazı tedavi yöntemleri ve seçenekleri vardır. Miyopi progresyonunu yavaşlatmak için şu anda mevcut olan tedaviler arasında gözlük mercekleri, kontakt lensler ve farmasötik maddeler bulunur. Bu tedavilerin çoğunda metodolojik sınırlamalar vardır ve sonuçları dikkatle yorumlanmalıdır.  Şu anda, dört tedavi türü miyopiyi kontrol altında tutmak için umut verici olmaktadır. Bu tedavi çeşitleri şunlardır:

  • Atropin göz damlası
  • Multifokal kontakt lensler
  • Ortokeratoloji (orto-k)
  • Çok odaklı gözlükler

Atropin Göz Damlası

Atropin göz damlası, uzun yıllardır miyopi kontrolü için etkili sonuçlar vermektedir. Ancak bu göz damlalarının kullanımı da bazı dezavantajlara sahiptir. Topikal atropin gözlerin odaklama mekanizmasını tamamen rahatlatan bir ilaçtır. Fakat bu ilacın en büyük dezavantajı göz bebeğini büyük oranda genişletmesidir. Genişleyen göz bebeği, ışığa aşırı duyarlı olma gibi sorunlara yol açmaktadır. Atropin göz damlaları ile miyopi progresyonunu kontrol altına alan çalışmaların sonuçları, en azından tedavinin ilk yılında etkileyiciydi. 1989 ve 2010 yılları arasında yayınlanan dört kısa süreli çalışmada; atropinin, özellikle bebeklerde ve çocuklarda %81 oranında miyopi azalmasına yol açtığı görüldü. Bununla birlikte ilave araştırmalar tedavinin ilk yılında sonra atopinin, miyopi kontrolü etkisinin devam etmediğini ve kısa vadede atropin kullanımının işe yaradığını ancak uzun vadede sonuç vermediğini gösterdi. Ancak ilginçtir ki bu ilaç için yapılan bir çalışma sonrası düşük dozda verilen atropinin uzun vadede de işe yaradığı görülmüştür.  Düşük konsantrasyonda atropin (0.01) içeren damlalar miyop tedavisi için olumlu sonuçlar verebilmektedir. Yine de birçok göz doktoru bebeklerde ve çocuklarda, atropin içeren ilaçlar vermeye gönülsüzdür. Bunun sebebi ilacın sürekli kullanımının uzun vadede ki etkileridir.

Ortokeratoloji

Ortokeratoloji, hastanın uyanık olduğu esnada geçici olarak miyopluk ve diğer görme problemlerini gidermek için uyku sırasında giyilen özel olarak tasarlanmış geçirgen kontakt lenslerin kullanılmasıdır; bu sayede gün boyunca gözlük ve kontakt lens takmaya ihtiyaç kalmamaktadır. 2012 yılında yayınlanan araştırmada orto-k kontakt lensler ve klasik gözlüğün miyopi üstünde ki sonuçları karşılaştırıldı. Orto-k kontakt lenslerin aksiyal uzamayı baskıladığı sonuçlarına ulaşıldı. Yani klasik gözlüklere göre orto-k kontakt lensler daha kalıcı bir tedavi sağlıyordu. Bu araştırma 43 miyop çocuğun üstünde yapıldı ve beş yıllık süren bir araştırmanın eseriydi.

 

Çok Odalı Kontakt Lensler

Multifokal kontaklar, presbiyopiyi düzeltmek için lensin farklı bölgelerinde farklı güçlere sahip olan özel objektiflerdir. Araştırmacılar ve göz hekimleri, konvansiyonel veya modifiye multifokal yumuşak kontakt lenslerin miyop tedavisi için etkili bir araç olduğunu keşfettiler.

Refraktif Cerrahi Seçenekleri:

  • PRK: PRK’da lazer, korneayı düzleştiren ve ışık ışınlarının retina üzerine daha doğru odaklanmasına izin veren bir işlemdir, kornea tabakasının alt katmanına uygulanır. İyileşme süresi LASIK’e göre daha uzun sürmektedir. Bu refraktif işlemden sonra gözde 2 ila 5 gün arası ağrı ve acı olabilir. Bu işlem genellikle pek uygulanmaz. Yalnızca kornea tabakası yeterli seviyede kalın olmayan kişiler için PRK tedavisi uygulanmaktadır. Bunun sebebi kornea tabakası yeterince kalın değilse LASIK tedavisi uygulanamamasıdır.
  • LASIK: En yaygın refraktif cerrahi prosedürüdür.  Kornea yüzeyinde ince bir kapak oluşturulur, lazer bazı kornea dokularını çıkarır ve ardından kapak orijinal konumuna geri getirilir.

Yalancı Miyop:

Yalancı miyopluk gözde ki kasların yorulması veya üveit gibi sorunların ortaya çıkması halinde gelişebilir. Yalancı miyop, sık görülebilen bir hastalıktır. Yalancı miyop tedavisi genellikle göz damlaları ve gözlük kullanımını içerir. Yakalandığınız göz sorununun yalancı miyop mu, yoksa gerçek miyop mu olduğunu anlamak için bir doktora gözükmeniz gerekmektedir.

Miyop Tedavi Fiyatları:

Miyop tedavisi fiyatları hastalığın seyrine ve hastanın göz yapısına göre değişiklik göstermektedir. Genellikle ameliyat tedavisi, diğer tedavi yöntemlerine göre daha maliyetlidir. Ayrıca çok odaklı kontakt lens kullanılarak yapılan miyop tedavisi de son derece maliyetli olabilmektedir. Miyop ameliyatı fiyatları genellikle 1500 ila 6000 Tl arasında olmaktadır. Arada ki fiyat farkının bu kadar fazla olmasının sebebi, hastanın derecesine ve kullanılacak yönteme göre fiyatın değişkenlik göstermesidir. Ayrıca miyop ameliyatı ücreti hastanenin sunduğu imkanlara göre de değişiklik göstermektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle