Lasik Göz Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır? Yapım Aşamaları…

Lasik göz ameliyatı göz çizdirme olarak da bilinen göz numarası oldukça ilerlemiş hastalara uygulanan ve kalıcı olarak sorunu tedavi eden bir yöntemdir. Uzun vadede başarı oranı en yüksek olan tedavi yöntemlerinden biridir.

Lasik Göz Ameliyatı

Gözdeki bir çok hastalığın tedavisi ilaç tedavisi ile yapılabilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak kontakt lens kullanımı ve numaralı gözlük kullanımı da oldukça yaygın kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Ancak günümüzde ilerleyen teknoloji sayesinde geliştirilen cerrahi yöntemler ile astigmattan hipermetropiye kadar bir çok hastalığın çok ilerlemiş seviyelerinde bile tedavi olanağı doğmaktadır. Hastaların bir çoğu ameliyat fikrine sıcak bakmasa da uzun vadede olumlu sonuç alınabilen ve etkileri kalıcı olan en temel uygulamalar cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır. 

Lasik göz ameliyatı olarak bilinen yöntem özellikle kornea hastalıklarının kalıcı tedavisinde ve numarası fazlaca ilerlemiş hipermetrop ve miyop hastaların tedavilerinde oldukça olumlu sonuçlar veren bir yöntemdir. Bu yöntem ile hastalar işlemden sonra gözlüksüz veya lenssiz olarak hayatlarına devam edebilmekteler. 

Genel prensibi korneadaki kırma kusurlarını iyileştirmek amacıyla küçük çapta bir kornea tabakasının kesilmesi işlemidir. Bu yöntem özellikle oldukça ilerlemiş ve hızla yükselen hipermetropi ve miyopi hastalarının görme kabiliyetlerine yeniden kavuşabilme olasılığını gözler önüne sermektedir. Bu yöntem ile bir çok hasta gözlük kullanımından kurtulmuş ve hayatlarına daha sağlıklı gözlerle devam etmektedir. Lasik yönteminde lazer tedavisinde önce korneadan oldukça ince bir tabaka kaldırılır ve işlem bunun ardından uygulanır. Böylece sorunlu bölgeye lazer ışınları daha doğru bir açı ile ulaşabilmektedir.

Uygulanabileceği Durumlar ve Zararları

Bu yöntem uzun yıllar boyunca oldukça fazla sayıda hastaya uygulanmış ve uzun vadede olumlu sonuçlar alınmış olsa da günümüzde bu işlem pek de sık uygulanmamaktadır. Zamanla tıptaki ve medikal teknolojideki gelişim ve icatlar kesi atmadan gerçekleştirilebilen yöntemlerin doğmasını sağlamıştır. Bu yöntemin uygulanacağı hastanın uygun koşullara sahip olması gerekmektedir. Özellikle hipermetrop ve miyop hastalara uygulanan bu yönteme başvurulması için hastaların göz numaralarının yüksek derecelere ulaşmış olması gerekmektedir. 

Lasik göz ameliyatı derecesi yüksek seviyelere ulaşmış her hastaya uygulanamamaktadır. Hastaların bazılarında kornea tabakasının olması gerekende çok daha ince olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumdaki hastalar için bu operasyon büyük riskler taşıyacaktır. 

Yöntemin işe yarayabilmesi için öncelikle hastaların uygun koşullara sahip olduğundan emin olunması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda bu uygulama en sık kullanılan yöntemlerden biri olsa da günümüzde çok sıklıkla tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Bunun sebebi Femtolasik adı verilen bir yöntemin bulunması ve lasik göz ameliyatlarından çok daha az komplikasyon riski taşıdığından dolayı daha fazla tercih edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yöntemin normal lasik ameliyattan farkı fleb adı verilen bir cihaz ile korneada açılacak kesinin çok daha hassas bir ölçü ile yapılabilmesidir. Böylece klasik yöntemlerle birlikte seyreden risklerin büyük bir çoğunluğu ortadan kalkmaktadır. 

Uygulama Aşamaları ve Fiyatları

Bu uygulama ile bir çok hasta devamlı gözlük kullanımından kurtulmuştur. Bu nedenle eskisi kadar olmasa da halen bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yöntemin uygulanması için uygun adaylarda %87’ye varan başarı oranları yakalanmıştır. Bu tedavi yönteminin iyi sonuç verebilmesi için teçhizat eksiği olmayan bir ameliyathanede ve uzman hekim tarafından uygulanması gerekmektedir. Gözün en önemli tabakalarından biri olan korneaya uygulanan bu işlemin uygulanışı tecrübe ve bilgi gerektirmektedir. Hastaların bu işlemi yaptıracağı hekimi iyi analiz edebilmesi ve güvenilir bir sağlık kuruluşunda yaptırması oluşabilecek komplikasyonların riskini azaltabilmek için önemlidir. 

Lazer ile tedavi yöntemleri arasında başarı oranı en yüksek yöntemlerden biri olan bu uygulama günümüzde yerini kesi işlemini daha hassas bir cihazla gerçekleştirebilme olanağı sunan femtolasik yöntemine bırakmıştır. 

Lasik ameliyatı kornea üzerine çok hassas kalınlığı 500 ile 550 micro olan metal bir bıçak ile 160 mikron çapında (yaklaşık 3 saç teli kalınlığında) bir kesi atılarak başlar. Bu kesinin ardından lazer ışınları kırma kusuruna sebep olan sorunlu bölge üzerine belirlenen dalga boylarında uygulanır.  Bu kesi sayesinde lazer ışınları sorunlu bölgeye daha yakından müdahale etme olanağı bulur. Ancak bu işlem günümüzde kesi işlemini metal bıçaklar kullanılmadan yapabilme olanağı sunan bir yönteme bırakmıştır. Bu yöntemin de uygulanma prensibi aynıdır. Tek farkı kesi işlemi fleb adında çok daha hassas ve kusursuz kesi yapabilme olanağı sunan bir cihaz kullanılmasıdır. Bu sayede ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonların riski oldukça aza indirgenmiştir. Ameliyat sonrasında hastaların 2 ile 8 gün arasında görme kaybı yaşamaları normaldir. Ardından iki ay içinde görme kalitelerinde ciddi düzelmeler ile birlikte gözlük kulanımının tamamen ihtiyaçtan çıkması muhtemeldir. Bu işlemin fiyat aralığı işlemin uygulanacağı merkezin kalitesine ve tercih edilecek hekimin uzmanlığına göre değişmektedir. Genellikle 1.300 TL’den başlayarak 6.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle