Retina Yırtığı Tedavisi İşlemleri Arasında Neler Bulunmaktadır?
Retina bölgesinde meydana gelen yırtık sorunlarında kısa sürede tedavi yapılması gerekir. Bu tedavi zamanında ve uzman doktor tarafından yapılmazsa körlük ile alakalı durumlar meydana gelebilir.
Retina Yırtığı Tedavisi
Kişilerde meydana gelen retinal yırtık bir retina cerrahisi bir işlemle onarılır. Özel duruma göre oftalmologlar tedavi planlaması yapar. Retina yırtılması tedavisi kapsamında oluşabilecek olan riskler ve tedavinin yararları hakkında uzman hastasına detaylı bilgi verir.
Yırtık retina cerrahisi
Meydana gelen çoğu retinal yırtık, lazer cerrahisi ya da kriyoterapi (donma tedavisi) ile gözün arka duvarına retinanın sızdırmazlığı ile tedavi edilir. Bu prosedürlerin her ikisi de retinayı gözün arkasına yapıştırmaya yardımcı olan bir yara oluşturmaktadır. Bu sıvının gözyaşı boyunca ve retinanın altından geçmesini genelde retinanın ayrılmasını önler. Bu tarz tedaviler çok az ya da hiç rahatsızlık vermez. Hatta uygulama göz doktoru ofisinde yapılabilir.
Lazer cerrahisi (fotokoagülasyon) Lazer cerrahisi uygulaması ile göz doktoru retinal yırtık çevresinde küçük yanıklar yapmak adına lazer kullanır. Lazer desteği ile yara izi retinanın altta yatan dokusuna yapıştırabilir ve retina dekolmanını önlemeye yardımcı olur.
Dondurucu muamele (cryopexy) Göz doktoru şiddetli soğuk uygulamak adına özel bir donma probu kullanır. Retinayı ve retinal yırtıkların etrafına dondurur. Sonuçta retinanın göz duvarına sabitlenmesine yardımcı olan bir yara izi oluşur.
Ayrılmış Retina Cerrahisi
Retina yırtılmasına sahip olan hemen hemen tüm kişilerde retinayı uygun pozisyonuna geri getirmek için ameliyat olunması gerekir. Aksi durumda retina, muhtemelen kalıcı olarak işlev görme kabiliyetini kaybedebilir ve körlük meydana gelebilir. Retina dekolmanını sabitleme uygulaması dekolmanın özelliklerine bağlı olarak değişir. Aşağıdaki yöntemlerin her birinde göz doktoru retinal yırtıkları tespit eder ve gözyaşı mühürlemesi yapmak için lazer ameliyatı veya kriyoterapi kullanır.
Skleral toka Bu uygulama retinanın yer kuvvetine karşı koymak adına göz etrafına esnek bir bant (skleral toka) yerleştirmeyi içermektedir. Göz doktoru sıvı retinanın gözün arka duvarı karşısında normal pozisyonuna geri dönmesine izin verebilecek şekilde sıvıyı müstakil retinanın altına sıkıştırır. Bu işlem bir ameliyat odasında yapılmalıdır.
Pnömatik retinopeksi Bu uygulamada, lazer cerrahisi ya da kriyoterapi ile birlikte gözün içindeki vitreus alanına bir gaz kabarcığı enjekte edilmektedir. Gaz kabarcıkları retina yırtıklarını gözün arka duvarı karşısına itecektir. Bazen bu uygulama göz doktorunun ofisinde yapılabilir. Göz doktoru hastadan birkaç gün boyunca belirli bir baş konumunu devam ettirmesini ister. Gaz balonu da zaman geçtikçe giderek kaybolur.
Vitrektomi
Bu ameliyat retina yırtığını düzeltmek adına sık şekilde kullanılır. Tedavi bir ameliyathanede yapılmalıdır. Retinayı çekecek vitröz jel gözlerin içinden alınır ve genelde gaz kabarcığı ile değiştirilmektedir. Bazı durumlarda retinayı yerinde tutmak adına gaz kabarcıklarının yerine bir yağ kabarcığı da kullanılabilir. Kişi vücudun kendi sıvıları yavaş bir şekilde gaz kabarcıklarının yerini alır. İlerleyen bir tarihte farklı bir cerrahi işlem ile yağ kabarcıklarının gözün içinden alınması da gerekir. Bazı durumlarda da vitrektomi skleral toka ile birleştirilebilir.
Göze gaz kabarcığı yerleştirilmesi yapılırsa, göz doktoru kişinin baş bölgesini belli bir süre özel pozisyonlar ile tutmasını ister. Gaz balonunun tamamen gittiğini uzman söyleyene kadar yüksek rakımlara çıkılmaması ve uçağa binilmemesi gerekir. Yükseklik göz basıncında tehlikelere yol açar. Retinal yırtıkları ameliyatları hemen hemen % 90 oranında başarılı olur. Sorun ilerlemişse retina dekolmanı haline dönüşebilir. Bazı retina dekolmanları düzeltilmeyebilir. Yara izinin dokusunun gelişimleri, bir retinanın sabitlenemediğinin olağan nedeni olabilir. Retina tekrardan bağlanamazsa gözler kaybedilmeye devam eder ve sonrasında körlük meydana gelir. Retina dekolmanı sorunu için başarı ile yapılacak bir ameliyattan sonra görmeyi iyileştirmek uzun sürebilir ve bazı kişilerde hiçbir zaman tamamen geri dönüş olmayabilir.
Ayrılık ne düzeyde şiddetli olursa, daha az düzeyde vizyon geri döner. Bundan dolayı göz doktoruna düzenli şekilde gitmek ya da vizyonunuzla ilgili herhangi bir sorun meydana geldiğinde hemen uzmana gitmek gerekir.
Kaynaklar
- http://www.visionaware.org/info/your-eye-condition/guide-to-eye-conditions/floaters-retinal-tears-and-retinal-detachments/125
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/detached-torn-retina-symptoms
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/detached-torn-retina-treatment
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/retinal-detachment/symptoms-causes/dxc-20197292
- http://www.asrs.org/patients/retinal-diseases/26/retinal-tears
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1723179/pdf/v083p01046.pdf
- http://www.midwestretina.com/dist/pdf/RetinalTearInformation.pdf
- http://online.x-plain.com/modules_v3/opht/ot070104/ot079104.pdf