Retina Yırtılması Belirtileri Nasıl Anlaşılır ve Nelere Dikkat Edilir?

Retina yırtılması meydana geldiği zaman kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse kişilerde görme ile alakalı sorunların yaşanmasına neden olacaktır.

Yırtılması Belirtileri

Retina görme olanak sağlayan gözün arka bölüm kısmını kaplayan özel sinir dokusu tabakasıdır. Gözün iç kısmı vitröz olarak isimlendirilen jel benzeri bir madde ile doludur. Vitröz jel ile retina arasında anormal düzeyde bir bağ olduğu zaman retinal yırtık oluşur. Bu tarz bir durumda vitröz jel gözyaşı röntgende çekilebilir. Retinal yırtıkların bulunduğu alanda retinal kan damarları mevcutsa gözün içinde kanama meydana gelir. Retina yırtığı herhangi bir yaşta meydana gelebilir. Yalnız gözde meydana gelen bu sorun yaşlı kişilerde daha sık şekilde gözlemlenir. Gözyaşları tipik şekilde vitröz retina kısmından ayrıldığı zaman ortaya çıkar. Bu ayırma gözün doğal bir yaşlanma sürecinden kaynaklanır ve posterior camsı ayrışma olarak isimlendirilir.  Bu sorun özellikle daha önceden retinal yırtığı öyküsü olanlarda ya da ailenin retinal yırtık ile dekolman öyküsü olan insanlarda daha yaygın şekilde gözlemlenir. Retina yırtığı nasıl anlaşılır kapsamında sorun kişilerde bazı belirtilere yol açar. Bu belirtiler

  • Retina yırtılması ağrısızdır.
  • Retinal yırtık ile PVD belirtileri aynıdır.
  • Retinal yırtıklar yeni ışıklara, aralıklı şekilde yanıp sönen ışıklara karşı tepki verir.
  • Yanıp sönen ışıklar genelde gece veya karanlıkta daha belirgin şekilde ortaya çıkar.
  • Bazı durumlarda göz hareketi ile daha yoğun olabilir.
  • Dalgacıklar genellikle güçlü ışık altında daha belirgin şekilde ortaya çıkar.
  • Bazı kişilerde bu belirtilerin çoğunluğu bulunurken bazı kişilerde ise belirtiler meydan gelmez.

Retina yırtılmasının oluşmasını kişiler kendileri de anlayabilir. Sorun ağrısız şekilde meydana gelir. Özellikle görüş alanında azalmalar meydana gelir. Görüş alanında küçük hareketli lekeler meydana gelir ve gözler kapalı olduğunda bile bunlar görülebilir. Taşıyıcıların sayısında ve boyutunda ani bir artış oluşması da retinal yırtıkları düşündürebilir. Gözlerdeki parlak ışığı gören yanıp sönme olması Retinal yırtıkların olası bir işareti olarak karşımıza çıkar. Bu vitröz retina çektiğinde parlak görsel tepki yarattığında meydana gelir. Retina yırtılması meydana geldiği zaman retinadaki gözyaşları daha ciddi bir aşamaya gelmiş olabilir. Bundan dolayı retinal yırtıkların erken dönemde tespit edilmesi, sorunun kötüye gitmesini önlemek adına gereklidir.

Yırtık Tedavisi

Yüksek dereceli miyop sorunu olan kişilerde, delik ve gözyaşı gelişimine yatkın retinanın inceltilmesinden dolayı retina yırtılması ve dekolmanı riski yüksek olabilir. Aile geçmişinde bu sorunun olması riski taşımayı da arttırır. Hemen tedavi ile bu sorun kısa süre içinde ortadan kaldırılabilir. Retinal şekilde meydana gelen yırtıklar genelde retina yırtıklarının retina dekolmanına dönüşmesini önlemek için lazer ile tedavi edilir. Lazer ile yapılacak tedavi retinal yırtık çevresinde bulunan bir skar oluşturarak, vitrözün gözyaşı yolu ile sızmasını önleyerek çalışır. Bazı retinal gözyaşlarının retina dekolmanına sebep olmayabileceği için tedavi edilmesine kesinlikle gerek yoktur. Bunun yanı sıra retinanın stabil kalmasını sağlamak adına gözlemlenmeleri ve izlenmesi gerekebilir. Gözlemlenme ve izlenme işlemleri uzman doktor tarafından yapılır. Retinal yırtıkların meydana gelmesinden sonra tedavisi genelde başarılı bir oranda karşımıza çıkar. Yani bu tedavi kapsamında % 95 başarı ile işlem gerçekleşir. Retina yırtıkların erken tedavileri normal görmeyi korur ve ciddi görme kayıplarının önüne geçer. Retinal yırtıkların oluşması durumunda hastaların tedavi sürecini kesinlikle aksatmaması gerekir. Tedavi süreci aksatıldığı zaman görme ile alakalı ciddi düzeyde kayıplar meydana gelebilir. Retinal yırtılmalar tedavi edilmediği zaman retina dekolmanı sorunlarının oluşmasına da sebep olur.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle