Retina Dekolmanı Nedir ve Neden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkmaktadır?

Retina dekolmanı sorunu retinal hücrelere besin ve oksijen sağlamaya yarayan kan damarları tabakasından ayırır. Tedavi edilmezse görme kayıpları ile alakalı riskler meydana gelebilir.

Retina Dekolmanı Nedir ve Belirtileri

Retina dekolmanı kişinin gözünün arka kısmında ince bir tabaka (retinanın) normal konumundan çekildiği acil bir durumu tanımlamaktadır. Retina dekolmanı retinal hücrelere besin ve oksijen sağlamaya yarayan kan damarları tabakasından ayırmaktadır. Retina dekolmanı tedavi edilmediği zaman etkilenmiş olan gözde kalıcı görme kaybı riski o kadar yüksek düzeyde olur. Retina dekolmanı sorunu uyarısı işaretleri flaşların ani şekilde ortaya çıkmasına ve görmeyi azaltmayı içermektedir. Retina dekolmanı meydana geldiği zaman belirtileri ortaya çıkar. Belirtileri arasında;

  • Sorunun kendisi ağrısız şekilde meydana gelir.
  • Sorun genelde ani şekilde ortaya çıkar, görüş alanından sıyrılan küçük lekeler oluşur.
  • Bir ya da iki gözde ışığın yanıp sönmesi oluşur.
  • Yan görüşte azalmalar meydan gelir.
  • Görme alanında hafif düzeyde bir perde oluşabilir.

Retina dekolmanı belirtileri ya da semptomları yaşanıyorsa uzman hekime başvurmak gerekir. Aşağıda bulunan durumlarda retina dekolmanı oluşma riski meydana gelebilir. Bu risklerde retina dekolmanı belirtileri içinde yer alır.

  • 50 yaş üstünde olmak
  • Kişilerin aile geçmişinde bu sorunun yaşanmış olması

Retina dekolmanı kişilerin vizyonların kalıcı olarak kayıplara yol açabilir. Bundan dolayı tıbbi açıdan hemen tedavi edilmesi gerekir.

Nedenleri

Bu sorun jel benzeri materyal (vitreus) bir retinal delikten veya gözyaşı sızdırdığında ortaya çıkabilir. Bu retinanın altına toplanır. Yaşın ilerlemesi de sorunların yaşanmasına olanak sağlar. Retinada gözyaşı sebebi ile dekolmanı tipik şekilde vitreus çöktüğünde, gözyaşı yaratmak adına yeterli kuvvet ile retinayı çektiğinde meydana gelir. Vitreus içinde bulunan sıvı akabinde gözyaşı boyunca bulunur ve retinanın altına toplar. Bundan dolayı altta bulunan dokular soyulur. Bu dokular, koroid adı verilen bir kan damarı tabakası içerir. Retinanın bulunduğu alanlar kan dolaşımını kaybederek ve çalışmayı bırakır. Bundan dolayı vizyonu kaybedilir. Retinada yaş ile alakalı yırtıklarda meydana gelebilir. Yaş ilerledikçe vizyondaki tutarlılık küçülebilir ve sıvı hale gelebilir. Sonra vitreus retinanın yüzeyinden ayrılabilmektedir. Vitröz retinayı ayırır ya da soyarsa retinal yırtık yaratmak için yeterli kuvvetle retinayı çekebilir. Sorun tedavi edilmediği zaman vitreus boşluğunda bulunan sıvı retinanın arkasında bulunan boşluğa gözyaşı geçirerek retinanın ayrılmasına sebep olacaktır. Sebepleri ve nedenleri ne olursa olsun sorunun tedavi edilmesi oldukça önemli olan bir detaydır. Sağlıklı yaşam için göz önemli bir organdır.

Tedavisi

Retina dekolmanı sorununda küçük delikler, gözyaşları lazer cerrahi ya da kriyopeksi adı verilen bir dondurma işlemi ile tedavi edilir. Bu işlemler genelde uzman doktor ofisinde yapılabilir. Lazer cerrahisi esnasında retinanın yerine kaynak yapmak adına deliğin çevre kısmında minik yanıklar yapılır. Deliğin etrafında olan alanı dondurmakta ve retinaya tekrardan yapışmasına yardımcı olmaktadır. Retinada dekolmanı sorunu yaşayan kişilere hastanede kalmasını gerekli ameliyat ile uygulama yapılır. Bazı hastalarda göz duvarını müstakil retinaya karşı nazik bir şekilde itmek adına göz küresinin dış kısmına minik sentetik bant olan skleral tokanın takılması sağlanmalıdır. Gerekli olursa bir vitrektomi de yapılabilir. Vitrektomi esnasında uzmanlar gözün beyaz kısmına minik bir kesi yapacaktır.  Sonra gözün merkez kısmına yerleştirilecek olan ve gözün yuvarlak şekle sahip olmasını sağlayacak jel tarzında madde içeren vitrini çıkarmak adına göze küçük bir alet yerleştirilmesi yapılır.  Vitreyi değiştirmek ve retinayı yeniden takmak için genelde göze enjekte edilecek gaz retinayı göz duvarına iter. İyileşme işlemi esnasında göz gazın yerini alır, gözü dolduran akışkan yaratır. Bütün bu prosedürler ile;

Modern terapi işlemlerinde, retina dekolmanı olanların hemen hemen % 90’ında tedavi başarı oranı oldukça yüksektir ama bazı durumlarda ikinci tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Nihai görsele ulaşmak için ameliyattan sonraki birkaç ay beklemek gerekir. En iyi şartların altında olsa bile birden fazla onarım girişimi sonrasında tedavi bazen başarısız olabilir. Retina dekolmanı ince, ayrıntılı görüşten sorumlu retinanın merkezi bölgesi ayrılmadan önce tamir edilirse görsel sonuçlar daha net alınır. Tedavi sürecinin planlanması ile alakalı detaylar uzman tarafından hastaya anlatılır. Hasta kişilerin bun süreçte aklına takılan tüm soruları uzman hekime sorması gerekir. Bu sayede yapılacak olan işlemler hasta açısından daha sağlıklı şekilde ilerler ve hastalar psikolojik açıdan daha rahat olur.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle