Retina Yırtılması Neden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar ve Tedavisi Nedir?
Retinada var olan yırtılmalar belli başlı belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler yaşandığı anda uzmana başvurmak gerekir. Tedavi edilmezse körlük ile alakalı sorunlara yol açacaktır.
İçindekiler
Retina Yırtılması Nedir ve Belirtileri
Retina gözlerin sırtını kaplayan ışığa duyarlı bir dokudur. Işık ışınları kornea kişi ve lens aracılığı ile retina üzerine odaklanmaktadır. Retina ışık ışınlarını optik sinir yolu ile beyine gönderen ve gördüğü görüntüler olarak yorumlanan dürtülere dönüştürür. Sağlıklı bozulmamış bir retina açık görüş açısından anahtar durumdadır. Gözün orta kısmı retinaya bağlı vitröz ismi verilen berrak bir jel ile doludur. Bazı durumlarda gözdeki jel ya da hücrelerin küçük kümeleri retinada gölgeler oluşturur. Bazen görme alanında hareket eden küçük noktalar, lekeler veya bulutlar görülür. Bunlara şamandıralar adı verilir. Yaş ilerledikçe vitröz küçülüp retinayı çeker. Bu durum meydana geldiğinde yanıp sönen ışıklar, yıldırım şeritleri ya da yıldızlar görme hissi gibi şeylerin farkına varılır. Genelde vitreus sorunlarına neden olmadan retinadan uzaklaşır ama bazı kişilerde vitröz bir ya da daha çok alanda retinanın yırtılması için yeterince sert duruma gelir. Sıvı zaman içinde retina yırtıklarından geçer, retinayı gözün arka kısmından kaldırır. Retina bundan dolayı gözün arkasından çekildiğinde zaman yırtılma veya retina dekolmanı oluşur. Retinada yırtık olduğundan dolayı görüşte bulanıklık başlar. Sorun retinal cerrahi uygulaması ile tedavi edilmediği sürece körlüğe gidebilecek kadar ciddi sorunlara yol açar.
Nedenleri ve Belirtileri
Gözdeki küreyi dolduran ve berrak malzeme olan vitreus jeli, gözün arka kısmında bulunan retina ile birleşir. Yaşın ilerlemesi ile vitröz şekil değiştirebilir ve retinadan çekilebilir. Vitröz retinayı belli parça çekerse retinal yırtıklar ortaya çıkar. Kişi gözünde retinal yırtık oluştuğu zaman vitreus sıvısı sızabilir ve gözün arka kısmındaki duvardaki retini kaldırır. Bundan dolayı retinanın ayrılması veya uzaklaşması sağlanır. Vitreus sıvı yaşın ilerlemesi ile küçülür ve bu genelde retina hasarını meydana getirmez. Bununla birlikte, iltihaplanma veya miyop oluşarak retinada dekolmanına neden olabilir.
Retinal yırtılma aşağıdaki belirtileri içerebilir:
- Retinadaki yırtıkları işaret eden en önemli belirti gözlerde kayma oluşmasıdır.
- Retinal gözyaşı ya da dekolmanın ilk aşaması olan ani şekilde yanıp sönme görünümü oluşur.
- Görme alanının çevre kısmında bir gölgeye sahip olmak oldukça önemli bir belirtidir.
- Görme alanında hareket eden gri perdeyi görme sorunu oluşur.
- Vizyonda ani bir düşüş oluşması meydana gelir.
Bu tarz belirtiler meydana geldiği zaman vakit kaybetmeden uzman hekim ile görüşülmesi gerekir. Zaten sağlıklı olan bir insanında 2 senede bir kez olsun göz doktoruna gitmesi oluşabilecek olan sorunların önüne geçmeye olanak sağlar.
Sorunlardan kurtulmak adına en uygun tedavi planlaması uzman hekim tarafından ayarlanır. Özellikle iyileşme dönemi içinde kuralların tamamına uymak çok önemlidir. Bu sayede gözde var olan sorunlardan kısa sürede kurtulmak mümkün hale gelir. Sağlıklı yaşama devam etmek için göz sağlığına önem vererek belli dönemlerde rutin kontroller yaptırmak gerekmektedir.
Teşhisi ve Tedavisi
Retinal sorunların tanısının koyulması için göz doktoruna muayene olması gerekir. Doktor göz bebeklerini büyütmek adına hastasına damla damlatır. Gözün ultrasonu retina için ek ayrıntılar elde etmek adına yapılabilir. Bazı doktorlar retina dekolmanları göz muayenesinde yapar. Bundan dolayı düzenli göz muayenelerinin yapılması oldukça önemlidir. Sağlıklı olan kişilerinde en az iki yılda bir kez göz ile alakalı rutin muayenelerini yaptırması gerekir. Bu tarz muayeneler sağlık açısından önemlidir.
Kriyoterapi ya da lazer destekli fotokoagülasyon retina yırtıkları ve retinal dekolmanı sorunlarını ortadan kaldırmak adına kullanılır. Kullanılan tedavi seçenekleri içinde;
Scleral toka cerrahisi; göz doktoru bir ya da daha çok silikon bandı sclera üzerine dikmektedir. Bantlar gözün duvar kısmını retinanın deliğinden doğru içeriye doğru iter, kırmayı kapatır, içinde bulunan sıvı akışını düşürür ve vitröz çekişin etkilerini azaltır. Böylelikle retinaya tekrar bağlanma imkanı tanınır.
Pnömatik retinopeksi
Ameliyat lokal anestezi altında yapılır. Göz bölgesine gaz enjekte edilir, lazer ya da dondurma işlemi retinal deliğe uygulanır. Sonrasında hasta kişinin baş kısmı retinadaki deliğe dayanacak şekilde konumlandırılır. Hasta gaz kabarcıklarını retinal delik ile temas halinde tutmak adına baş bölgesini birkaç gün boyunca eğik tutar.
Vitrektomi
Bu tedavi şekli retinada var olan yırtıklardan ve dekolamanı sorunlarından kurtulmak adına sık şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Vitröz jelin çıkarılması ile yapılan bir uygulamadır. Genelde göz gaz kabarcığı ya da silikon yağı ile ameliyat işlemi yapılır. Bu ameliyat işleminde gaz kullanmanın avantajı ameliyat sonraki dönemde miyopik kaymanın olmamasıdır. Gaz birkaç hafta içinde kendiliğinde absorbe edilir. PDMS ameliyat uygulamasından kullanılmışsa doktorun tavsiyesine bağlı olarak 2 ila 8 ay sonra çıkarılmalıdır. Proliferatif vitreo-retinopati ile alakalı olan vakalarda ise silikon yağı daha sık şekilde kullanılır. Dezavantajı bir vitrektominin sürekli ameliyat edilen gözde katarakt sorunun daha hızlı şekilde ilerlemesine sebep olmasıdır. Birçok uzman vitrektomi uygulamasını dekolman tedavisinde sık şekilde uygulamaktadır.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4087178/
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/retinal-detachment/symptoms-causes/dxc-20197292
- https://books.google.com.tr/books?id=JuilJ7R-uqwC&pg=PA196&lpg=PA196&dq=Retina+Rupture+-+What,&source=bl&ots=STApEfcKqc&sig=lWJOjXyhfjwUAJDG4jdhWVTuQI4&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwjo2Ne11-bWAhXlKsAKHcEiC9sQ6AEIaDAH#v=onepage&q=Retina%20Rupture%20-%20What%2C&f=false
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/detached-torn-retina