Retina İncelmesinin Sebepleri ve Alternatif Tedavi Yöntemleri

Retina tabakası sinir hücrelerinden oluşan ve gözün renkleri ayırt edebilmesini sağlayan en önemli katmanlarından biridir. Zaman içerisinde bu tabakanın zararlı ışınlara fazlaca maruz kalması incelmesine sebep olmaktadır.

Retina Tabakası

Gözümüz ışığı sinir hücreleri vasıtasıyla beynimize ileten çeşitli katmanlardan oluşan bir yapıya sahiptir. Sinir hücrelerinin toplandığı ve görme merkezine görüntülerin renkli veya renksiz iletilmesini sağlayan retina tabakası görme işleminin gerçekleştiği en önemli merkezlerden biridir. Yarı saydam ve kızıl renkte olan bu tabaka gözün arka kısmında bulunur. 

Retina

Yoğun bir biçimde sinir hücrelerinin oluşturduğu bu tabaka kendini yenileyebilme özelliği göstermemektedir. Bu nedenle bu tabakada oluşan hasarlar herhangi bir tedavi ile geri döndürülememektedir. Bu sebeple retinanın hasar almamasına özen gösterilmelidir. 

Retinanın önünde bulunan kornea veya göz merceği gibi tabakalar görüntünün retinaya doğru iletilmesini sağlayan yardımcı materyallerdir. Retinaya bağlı yaklaşık bir milyon sinir lifi bulunmaktadır. Retinada oluşan görüntü bu sinir lifleri vasıtasıyla beynin arka kısmındaki görme merkezine iletilir. Görme işleminin gerçekleşebilmesi için retinanın işlevini kusursuz bir biçimde yerine getirebilmesi şarttır. Sağlıklı bir bireyde bu tabakanın kalınlığı 0.1 milimetre – 0.5 milimetre arasındadır. Bu yapının olması gerekenden ince olması çeşitli görme sorunlarına sebep olacaktır. 

Retina İncelmesine Neden Olan Faktörler

Gün içinde güneş ışınlarının veya yapay ışık kaynaklarının görüntüleri gözümüze iletmesiyle görürüz.  Güneşteki UV ışınları göz sağlığını tehdit edici niteliktedir. Bu ışınların dünyaya en yoğun ulaştığı saatler öğlen saatleridir. Bu saat aralıklarında göz sağlığımızı korumak amacıyla önlemler almamız şarttır. 

 

Retina incelmesi birden bire ortaya çıkan bir durum değildir. Genellikle yıllar içerisinde yavaş yavaş zararlı ışınların bu tabakayı inceltmesi ile meydana gelir. Hastaların genelinde 35 – 40 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu nedenle bu sorunla karşılaşmak istemeyen bireylerin genç yaşlardan itibaren gözlerini korumaları gerekmektedir. 

Genellikle bu incelmeye sebep olan faktörlerin başında zararlı güneş ışınlarına uzun süre bakmak veya televizyon ve bilgisayar gibi aletlerin başında çokça vakit geçirmek gelir. Zaman içerisinde bu ışınlar yavaşça retina tabakasını inceltmeye başlar. Bu durum önlenmez ve ilerler ise bu tabakada yüksek tansiyon gibi sebeplerle oluşabilecek yırtılmalara davetiye çıkaracaktır. Sinir hücrelerindeki bu hasar onarılamayacağından kalıcı görme kaybı ile bile sonuçlanabilir. 

Retina İncelmesinden Korunma Yolları

Retina tabakası gözün işlevini kusursuz bir biçimde yerine getirebilmesi için gereklidir. Bu hassas tabakanın zararlı unsurlara karşı korunması oldukça önemlidir. Zaman içerisinde zararlı ışınlara uzun süre maruz kalınması bu tabakanın incelmesine ve işlevini yerine getirememesine sebep olmaktadır. Bu tabakadaki incelmenin en temel sebebi zararlı ışınlara karşı gözleri korumamaktır. 

Çocukluk çağından itibaren olası bu sorunlarla karşılaşmamak için basit ama etkili önlemler almak şarttır. Günün öğle vakitlerinde zararlı ışınların yeryüzünü kapladığı bilinmektedir. Bu zaman diliminde dışarıda olunması gerekiyorsa mutlaka koruyucu nitelikteki güneş gözlüklerinden faydalanılması gerekmektedir. 

Günümüzde teknolojik aletlerin hayatımızın büyük bir kısmını kolaylaştırması ile birlikte kullanımları da artmıştır. Artık neredeyse herkes uzun süreler boyunca telefon, bilgisayar veya televizyon başında zaman geçiriyor. Ancak keyifle geçirdiğimiz bu zaman dilimlerinde baş başa olduğumuz tehlikeden haberdar değiliz. Sanal ortamdaki ışınlarda en az UV ışınları kadar gözü olumsuz etkileyen etkenlerdendir. Bu sebeple bu alanlarda vakit geçirdiğimiz süre boyunca zaman kontrolünü iyi sağlamalı hatta bir uzman tarafından koruyucu materyaller hakkında bilgilendirilip gerekli görülürse gözlük veya lens gibi koruyuculardan yararlanılmalıdır. 

Retina İncelmesi Tedavisi

Günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte bu hastalık için çeşitli çözüm yolları geliştirilmeye başlamıştır. Ancak geliştirilen çözüm yolları %100 bir iyileşmeyi garantileyememektedir. Çünkü sinir hücrelerindeki hasarın boyutu tedavi edilememektedir. Ancak geliştirilen yöntemlerle birlikte hastalığın seyri yavaşlatılmakta ve ilerleyişi durdurularak kalıcı görme kayıplarının önüne geçilmektedir. 

Tedaviden önce tanı aşaması oldukça önemlidir. Hastalarda görülen en belirgin belirti görme alanında sinek uçuşmalarına benzer görüntülerin hakim olmaya başlamasıdır. Bu evrede hastaya detaylı göz taraması yapılarak teşhis koyulabilir ve hasarın boyutuna bakılarak tedavi yöntemi belirlenir. 

Son zamanlarda alternatif tıbbın gelişmesiyle birlikte bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılmaya başlansa da en yaygın kullanılan tedavi yöntemi lazer göz ameliyatı olmaktır. Lazer tedavisi ile retinada meydana gelen hasarın büyük ölçüde onarıldığı bilinmektedir. Ancak bireylerin lazer ameliyatı olabilmeleri için 18 yaşını doldurmaları gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle