Retinayı Etkileyen Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Retina hastalıklarını etkileyen birçok tür olmakla beraber tedavi içinde çeşitli yollar bulunmaktadır. Son zamanların popüler tedavisi lazer, eski yöntemlerden retinaya ilaç tedavisi ve Vitrektomi ameliyatı tedavi çeşitlerindendir.

Retina hastalıkları birçok rahatsızlık ile komplike olarak gelişebilen enfeksiyonlardır. Bazen sinir hastalıkları bazen ise çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.

Retina Hastalıkları

Öncelikle retina hücre açısından çok zengin bir yapıdır. Başlı başına milyonlarca hücreden oluşup gözümüzün arka kısmında görmeyi algılama görevini üstlenir. Vitreus jelini kendi içerisindeki dinamik ile tutarak sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Herhangi bir göz rahatsızlığı ise doğumsal ya da akut olarak sonradan teşhis edilebilir. Retina hastalıkları arasında da genetik olan birçok örneğe rastlanmıştır.

Retina hastalıkları nelerdir diye merak ediyorsanız karşınıza onlarca farklı hastalıktan oluşan bir liste çıkacaktır.

  • Diabetik Retinopati
  • Retina Dekolmanı
  • Epiretinal Membran
  • Maküla Deliği
  • Retinal Ven Tıkanıklığı
  • Maküla Dejenerasyonu
  • Retinal Arter Tıkanıklığı
  • Göz İçi Kanaması
  • Retina Damar Tıkanıklığı
  • Retinitis Pigmentosa
  • Retina Tümörü

Bazen Retina yırtığı ile başlayan ve sonrasında dekolman ile sonuçlanan hastalıklarla karşılaşmak mümkündür. Ancak en sık görülen Retina hastalıkları arasında şekere bağlı ya da yaşlanmaya bağlı olanlar vardır. Dolayısıyla göz sağlığınız kusursuz olsa dahi retina muayenesi yaptırarak göz içerisindeki durumun stabil olduğundan emin olunuz.

Retina Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri

Retina hastalıkları farklı görme rahatsızlıklarına sebep olabileceği gibi görme kaybıyla sonuçlanabilecek birçok tanıyı bünyesinde barındırır. Bu rahatsızlıkların teşhisi ve tanısı kadar uygulanacak tedavi metotları ayrıca önem taşır. Haliyle farklı rahatsızlıklar için farklı operasyon türleri tercih edileceğinden şüphe yok.

Mesela sık görülen Retinitis Pigmentosa aslında halk arasında Tavuk Karası olarak bilinen rahatsızlıktır. Diyabet ile gelişen Diabetik Retinopati ise şeker hastalarının 15 yıl içerisinde gözlerinde rastlanan bir hastalıktır.

Doğal olarak retina hastalıklarında tedavi yöntemleri tamamıyla rahatsızlığın durumuna göre şekillenir. Bazı hastalıklarda yalnızca Vitreus jeli ile ilgili bir sorun gözlemlenir. Haliyle medikal müdahale yöntemi uygulanır. Fakat retinopati teşhislerinin %80’e yakını doğrudan cerrahi müdahale ile sonuçlanır.

Retina hastalığı tedavi edilirken doktorunuz bazı detaylara göre retina ameliyatı hususunda kararını değiştirebilir.

  • Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi retina ameliyatlarında tamamıyla kötüye gidişatı durdurmayı amaçlar. Belirli oranda gelişmiş komplikasyonun ilerlemesi durdurulur. Fakat görme bozukluğu düzelmediği gibi kaybolan görüş netliği geri gelmez. Yalnızca retina hastalığından ötürü yaşanan ilerleme evresi sonlanır.

  • Göz İçi Retinaya İlaç Tedavisi

Bu yöntem ödem ya da yeni oluşmaya başlayan damarlar, yırtıklar, dejenerasyonlar tespit edildiğinde uygulanır. İlaç enjeksiyonu sonrasında retina hastalığı büyük ölçüde olumlu sonuçlarla bitirilir.

  • Vitrektomi Ameliyatı

Vitrektomi ameliyatı ise Vitreus jeli ile ilişkili olan retina hastalıklarında tercih edilen bir operasyondur. Aynı zamanda uzman cerrahlar ve gerekli ekipmanlarla görüş netliği arttırılabilir.

Retina Hastalıkları Göz Sağlığı İçin Ne Kadar Önemli?

Retina hastalıkları görme sorunları ile doğrudan ilişkilidir. Tamamıyla yenilenmeye hazır bir kök olarak düşünüldüğünde tedavi son derece mümkündür. Kalıtsal rahatsızlıklarda hastalığın gelişimi durdurulurken görme netliği arttırılamayabilir. Fakat göz sağlığımızı tehdit eden rahatsızlıklarda müdahale edilemeyen her gün durum daha da ciddileşir.

Aşağıdaki tabloda Retina ameliyatı ile oluşan iyileşme evresinin ne kadar sürdüğünü inceleyebilirsiniz. Bu operasyonların hangisinin yapılacağı tamamıyla gözünüzün durumuna ve doktorunuzun tercihine bağlıdır.

Tedavi Türleri İyileşme Süreçleri
Lazer Tedavisi Operasyon sonrası iyileşme süreci başlar. 36-48 saate kadar okuma ve görmede güçlük hissedilebilir.
Vitrektomi Ameliyatı Bu operasyonun ardından gözün minimum süreyle 3 gün yani 72 saat bandaj ya da özel gözlük ile kapalı kalması gerekir. Hem dış etkenler hem de gözün anatomisi için bu gereklidir.
Retina Silikon En az 3 ay süreyle tedavi süreci devam eder.
Retina Gaz İle Onarıldığında Minimum 2 ile 6 hafta kadar gaz gözde kalır. Toplam tedavi süreci 3 aya kadar çıkabilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle