Retina Yırtılması Neden Olur? Yırtılmayı Etkileyen Temel Faktörler Nelerdir?

Retina yırtılmasına neden olan birçok faktör yer almaktadır. Genetikten tutun da şeker hastalığı, eski bir göz ameliyatı, bir cismin çarpması, kanser ve yaşlılık yırtılmayı etkileyen temel faktörler arasındadır.

Retina yırtılması göz sağlığımızı tehdit eden en önemli rahatsızlıklardan birisidir. Her yıl binlerce kişinin yaşadığı bir sorun olarak göz sağlığı merkezlerinde tedavi edilir. 

Retina Yırtılmasının Nedenleri

Göz yapısında retina neden yırtılır demeden önce bu muazzam yapı hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Gözümüz Vitreus jeli ismi verilen jel kıvamında bir kıvamlı sıvı ile kaplıdır. Bu kıvamlı sıvı ile dışarıdan temas halinde olan kısma ise retina denir. Görüş netliğini belirleyen en temel unsurlardan birisi olmasından dolayı Retina yırtığı ciddi göz kusurlarına yol açabilir. Hatta gözünüzü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Üstelik erken teşhis ile hiçbir zarar görmeden kurtulabileceğiniz basit bir hadisedir. Ancak ilerledikçe ve müdahale edilmediği sürece ağır sonuçlar doğuracağından şüpheniz olmasın. Retina yırtılmasının nedenleri çoğunlukla yüksek miyop ile ilişkilendirilir. Ancak yaş veya genetik gibi çok farklı sebeplerden kaynaklanabilir.

  • Genetik
  • Yaşlanma
  • Yüksek Miyop Numaraları
  • İntraoküler İnflamasyon
  • Vitreus jelinde sıvılaşma
  • Göze alınan darbeler
  • Geçirilmiş Katarakt ameliyatı
  • Diyabet
  • Enfeksiyonlar
  • Tümör
  • Dejeneratif Rahatsızlıklar
  • Daha önce yaşanmış Retina yırtılması

Retina yırtılması gözde Vitreus jelinin sıvılaşması sonucunda oluşan çatlaklar ya da deliklerdir. Sıvılaşan kısım kendisine yapışık olarak gözü çevreleyen retinayı bir bant etkisiyle kendisine çeker. Dolayısıyla yırtılmalar ya da delinmeler meydana gelir.

Retina Yırtılmasına Ne Zaman Müdahale Edilmeli?

Retina yırtılması

Retina yırtılması nedenleri bakımından dış faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Oluşan yırtığı teşhis etmek ve uygun tedavi metotlarını uygulamak için en kısa sürede göz doktorunuza muayene ettirmeniz gerekir. Çünkü gözde retina yırtığı çok kısa sürede tamamıyla büyüyerek hücre yapı taşlarının ölmesine sebep olacaktır.

Sonrasında ise yapılacak pek bir müdahale kalmayacağından emin olabilirsiniz. Zira erken teşhis edilerek retina yırtığı kısa süreli operasyonlar ile tedavi edilebilir. Ancak yırtık uzun süre açıldıktan hücreler ölerek aşağıdaki jel katmanın sıvılaşması mümkün olacağından operasyonlardan tam sonuç alınamayabilir. Görme kaybına kadar ilerleyebilecek Retina Dekolmanı bir sonraki evresi olarak tanımlanır.

Retina dekolmanı sonrasında hücre ölümünün hızlı bir süreçte gerçekleşmesi makulaya kadar ulaşır. Bu görme işlevinin yerine getirilememesine sebep olurken kalıcı olarak görme yetinizi kaybetmenize yol açabilir. Haliyle Retina yırtığı sebepleri ne olursa olsun kesinlikle önceden teşhis edilerek tedaviye başlanmalıdır. Eğer yukarıda yer alan nedenlerden birkaçını taşıyor ve gözlemliyorsanız acilen muayene için doktorunuza başvurunuz.

Yaşanan farklı travmalar, bazı tetikleyici rahatsızlıklar ve göz sağlığınız retina yırtılması ile sonuçlanabilir. Bu süreç standart olarak 6-12 ayda bir periyodik olarak göz muayenesi olan insanlarda başlamadan tedavi edilebilir.

Retina Yırtılması Körlüğe Sebep Olur Mu?

Aslında retina yırtığı gözde kalıcı ya da geçici olarak görme kaybına yol açabilir. Keza ilk belirtileri arasında sürekli olarak gördüğünüz uçuşan ışık huzmesi ve leke şeklinde cisimlerdir. Sonrasında ise görme kaybı başlar. Gözde retina yırtığı büyüdükçe yaşanan görme kaybı artış gösterir.

Aşağıdaki tabloda genel risk faktörleri gözükmektedir. Normal şartlarda 10.000 insanda 1 olarak ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır. Aşağıdaki faktörler ise risk gruplarını diğer sağlıklı göze sahip insanlara göre yüzdelemiştir.

   
Yüksek Miyopi %0,7
Lattice %0,4
Psödofaki %1,5
Afaki %2,2
Travma %11

Yaşanan retina yırtılma nedenleri kişilerde farklı sonuçlara yol açabilir. Yıllardır süren göz sorunları ise bu aşamada en önemli etkendir. Eğer zamanında müdahale edilirse lazer tedavisiyle retina yırtığı tedavi edilebilir. Yırtılmalar ya da delikler büyüdükçe tedavisinden alınabilecek anatomik sonuç yüksek iken görme netliğinde istenilen sonuçtan uzaklaşılacaktır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle