Astigmat Hastalığı Nasıl Tespit Edilir ve Uygulanacak Tedavi Yöntemleri

Astigmat hastalığı gözde meydana gelen bir rahatsızlıktır ve her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığın kısa sürede ortadan kaldırılması için erken teşhis konulması önemlidir. Ayrıca cerrahi müdahalelerle kalıcı tedavi sağlanabilmektedir.

Astigmat Hastalığı

Gözün ön tabakasında yer alan korneanın şeklinin bozulması ve bundan kaynaklı olarak retinada görüntünün bulanıklaşmasına neden olan hastalığa astigmat adı verilmektedir. Kornea, normal şartlarda uygun bir yuvarlak oluşumla meydana gelmiştir ancak bu hastalıkla beraber daha eliptik bir görünüme doğru hareket eder. Ayrıca hem yatay hem de dikey ağırlıkla birlikte iki odak noktası meydana getirmektedir. Tamamen gözdeki kornea bölümüyle ilgili olan bu hastalık, korneanın şeklinin bozulması ve deforme olmasıyla yakından ilgilidir. Bu yüzden görme bozukluğu olarak adlandırılan astigmat hastalığı ile ilgili birçok detayının bilinmesi önemlidir. Göz hastalıkları astigmat konusunda astigmat nasıl anlaşılır ya da astigmat nasıl oluşur gibi soruların yanı sıra astigmat göz hastalığı konusunda astigmat çeşitleri gibi bilgilerin de bilinmesinde fayda var. Ayrıca astigmat baş dönmesi yapar mı sorusuyla ilgili yanıtları yazımızın devamından takip edebilirsiniz 

Astigmat Nasıl Tespit Edilir?

Astigmat göz hastalığı, yakın ya da uzak nesneleri görmekte zorlananlar için kolayca tespit edilebilmektedir. Ayrıca sık sık baş ağrısı yaşayan kişilerin de bir an önce uzman bir göz hekimine başvurarak göz muayenesi olmasında fayda var. Doktorun gerçekleştireceği muayenelerle beraber astigmat tespiti yapılarak gerekli tedavi süreci başlatılır.

Astigmat hastalığının ilaçlı tedavisi bulunmamaktadır. Düzeltici seçenekler olan kontakt lensler, LASIK cerrahisi ve gözlük uygulamaları sayesinde kolayca tedavi edilebilir.

Astigmat Belirtileri

Astigmat belirtileri konusunda bilgileri paylaşmadan önce astigmat başlangıcı hususunda önemli bilgiler paylaşacağız. Hastalığın ilk belirtileri çocuklarda ve yetişkinlerde farklılık gösterebilir. Ayrıca ilk aşamada anlaşılması biraz zor olabilir. Hastalığın kesin ve net tanısının konulabilmesi için göz doktorunda bir takım tetkikler yaptırılması gerekiyor.Yüksek astigmat nedir sorusunun yanıtı ise yine doktorunuz tarafından yapılacak tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Yüksek astigmat, hastalığın ilerlediği son süreçtir ve gözde astigmat durumunun daha rahatsız verici olmasından kaynaklanır. Astigmat göz konusunda yapılacak tetkikler sayesinde belirtiler kısa sürede ortaya çıkacağı için gözde astigmat tedavilerine de kısa sürede başlanabilir. 

Çocuklarda ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Gözlerde kısıklık yani gözlerin kısılarak çevreye odaklanmaya çalışılması
  • Okuma yapılan bölgeye fazla yaklaşma ya da çok yakından okuma isteği
  • Yazı yazarken ortaya çıkan bozukluklar
  • Koşma halinde aniden denge kaybı
  • Çocuğun karşıdaki herhangi bir noktaya bakarken başının yan pozisyona gelmesi

Astigmat başlangıcı konusunda bir de yetişkinlerde görülen belirtilere bakmak gerekiyor. Yetişkinlerde ortaya çıkan astigmat belirtileri ise şu şekildedir;

  • Mesafe artımına bağlı olarak netlik kaybı
  • Bulanık görme durumu
  • Yatay ve dikey çizgilerde bozulma
  • Göz ve baş çevresinde hissedilen ağrı
  • Okuma yaptıktan sonra ortaya çıkan ağrı
  • Gözlerin kısa sürede yorulması

Bu belirtilerin herhangi birinin yaşanması durumunda kısa sürede astigmat testi yapılmalı ve gereken önlemler doktor tavsiyesinde alınmalıdır.

Astigmat Nedenleri

Astigmat nedenleri, doğum sırasında oluşabilirken kalıtsal olarak da başlayabilir. Bu anlamda herhangi bir nedenin astigmat hastalığına sebep olduğunu söylemek doğru olmaz. Gündelik alışkanlıklarla beraber gözlerde ortaya çıkabilecek yukarıdaki belirtiler, hastalığın nedenlerini oluşturabilmektedir.

Astigmat Çeşitleri

Teşhisi konulan astigmat çeşitleri üç farklı alanda incelenebilir. İlk olarak miyop astigmat hakkında bilgi verecek olursak; Korneanın genel yapısının oval olduğu yani tam yuvarlak olmadığı durumlarda tanı konulur. Belirli bir mesafedeki cisimlere bu yüzden odaklanılamamaktadır. Kalıtsal nedenlerle ortaya çıkabilen bu durum 7 yaş civarı olan çocuklarda da görülebilir. Daha çok küçük yazıları okuyabilen çocuklar, uzaktaki nesneleri net bir şekilde seçemezler.

Bir diğer astigmat çeşidi, hipermetrop astigmat çeşididir. Yakını görememe olarak bilinir ve kalıtsal nedenlerle ortaya çıkar. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak uzağı veya yakını görememe gibi durumlarla kendini gösterir. Gözde fazla zorlanma olacağı için gözde ağrı ve sulanma gibi durumlar da yaşanabilir.

Astigmat çeşitlerinden sonuncusu ise astigmatizmadır. Noktaların çizgi şeklinde görüldüğü bu hastalık çeşidinde kornea oval hale gelmiştir. Astigmat nedir konusunda genel bilgileri bu şekilde aktarırken 1 numara astigmat konusunda gerekli önlemlerin kısa sürede alınması ve yüksek astigmat durumunun ortaya çıkmaması engellenmelidir.

Gözde astigmat hastalığının ortaya çıkması, durumunda tedaviye başvurmayan kişiler, daha sonraki zamanlarda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Astigmat Tedavi Yöntemleri

Tedavisi mümkün olan göz astigmat hastalığında teşhis konulur konulmaz ilgili süreçler uygulanmaya başlanır. Kalıcı ve geçici olarak uygulanan bu yöntemlerde önce geçici tedavi yöntemlerinin incelenmesi gerekir.

Geçici tedavi yöntemlerinde anlık çözüm getiren bir takım göz astigmat tedavileri yapılmaktadır. Anlık olarak uygulanan bu işlemlerde göz astigmat durumunun kısmen ortadan kaldırılması amaçlanır. Daha çok lens ya da gözlük kullanımına başvurulan hastalar günümüzde bu yöntemi sıklıkla tercih etmektedir.

Kullanılacak gözlük ve camlar özel olarak hazırlanır. Ayrıca lens kullanımında ise torik kontrakt lens kullanılmaktadır. Bu sayede görme yetisi daha uygun ve uzun süreli sağlanabilir.

Göz astigmat hastalığında kalıcı tedaviler ise bir takım cerrahi uygulamalarından geçer. Göz hekimleri tarafından uygulanan bu işlemlerin başarısı kanıtlanmıştır. Excimer lazer tedavisiyle beraber gözlük veya lens kullanımının önüne geçilir ve kısa sürede başarılı sonuçlar alınabilir. Elbette tedavi öncesi ve sonrası süreçler için doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeniz yeterli olacaktır.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle