Göz Şişliği Neden Olur ve Nasıl Geçer? En İyi ve Hızlı Çözümleri Nelerdir?

Göz şişmesi sorununa çözüm arayan birçok kişi görüş netliğini kaybetme, batma şikâyetleriyle doktora gidiyor. İlk fark edildiğinde muayene olmak ise tedavi ve çözüm aşamasında daha önemli olabiliyor.

Göz şişmesi çok sık karşılaşılmasa da son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır. Genellikle belirli mevsimlerde ya da alerjenlerden kaynaklanan konjonktivit sebebiyle gözlemlenen reaksiyonlardandır.

Göz Şişliğinin Nedenleri

Göz beyazının şişmesi birçok farklı sebebe dayanabilir. Konjonktivit ilk akla gelen seçenek olarak gözlemlenir. Çünkü yaşanan ve gözün beyaz kısmında oluşan kabarmalar tamamıyla enfeksiyon kaynaklıdır. Buna sebep olan faktörlerin araştırılmasıyla daha derine inilebilir. Sistemik rahatsızlıklar, göz fizyolojisinde bozukluk ya da göz rahatsızlıkları etken olarak karşımıza çıkabilir.

Eğer göz kenarında şişlik görüyorsanız ve bu batma, ağrı ya da benzeri bir hissiyat yaratıyorsa kesinlikle geçmesini beklemeyin. Sinüzit gibi rahatsızlıklarınız var ise solunum problemleri ile şişkinlik daha da zor bir sürece girebilir.

  • Konjonktivit

Konjonktivit teşhisi için birçok farklı noktanın incelenmesi gerekir. Basit bir bahar konjonktiviti olabileceği gibi mevsimsel alerjik enfeksiyonlar söz konusu olabilir. Atopik ve Papiller konjonktivit olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Temas

Göze temas eden parmağınız, yabancı bir cisim, ufak bir parça tehlikeli enfeksiyonların başlamasına neden olabilir. Tabi ki burada muayene sonrasında net bir karar vermek mümkün olacaktır. Antibiyotik kullanımı sonrasında yabancı cisim varsa çıkarılmalıdır. Aksi takdirde göz şişkinliği artarak devam edebilir. Bu basıncı arttırabileceği gibi kalıcı görme kayıplarına yol açabilir.

  • Pterijum

Pterijum gözde et olarak tanımlanan ve gözün şişmesi ile sonuçlanabilecek bir rahatsızlıktır. Fark edildiği anda hem estetik hem de sağlık açısından müdahale edilmesi gerekir.

  • Pinguekula

Gözün beyaz kısmında oluşan sarı lekeler ve çevresi boyunca oluşan kanlanmalar zamanla şişme belirtileri gösterir. Gözün kenarında bulunan pınarı tıkayabilecek kadar yoğun bir iltihaplanmaya sebep olabilir. Aniden oluşan kanlanmalar ile görülme riski çok daha yüksektir.

  • Grave

Grave hastalığı temel anlamda tiroid bezlerinde yaşanan dengesiz çalışmanın eseridir. Gözler hiç olmadığı kadar büyük bir hal alır ve şişerek dikkat çeker. Buna istinaden göz kapaklarının çekilmesi ise rutin belirtidir.

  • Diğer Faktörler

Burada aşırı ağlamak veya uyku saatini olabildiğince uzun tutmak önemli sebeplerdir. Sodyum içeren besinlerin tüketilmesi ve tuz ihtiyacının fazlasının karşılanması genelde gözüm şişti şikâyeti için sık rastlanan etkenlere dönüşür.

Göz Şişliği Hastalık Belirtisi Midir?

Göz kenarında şişlik çoğu zaman rahatsız etmeyecek düzeyde olabilir. En azından görmeyi engellemeyen ve batma gibi şikâyetlerle gündeme gelmeyen bir göz rahatsızlığı olabilir. Fakat bazen ciddi bir göz basıncının artışına neden olabilir. Gözde oluşan şişlik renkli kısma doğru ilerledikçe görme alanı daralır ve sorunlar yaşanmaya başlanır.

Göz şişliği şikâyetinin ciddi bir soruna delalet olabileceğini tartışmaya gerek yok. Tahmin edilenden daha farklı hastalıklar için erken teşhis faktörünün ortaya çıkabileceğini söylemek gerekir.

   
Sistemik Hastalıklar %25
Çevresel ve Diğer Faktörler %25
Konjonktivit %50

İncelenen vakalara göre çevresel ve diğer faktörlere baktığımızda makyaj ve diğer kozmetik ürünler, parfüm gibi kimyasal içerebilecek ürünler, rüzgar, güneş ışığı ya da uyku benzeri faktörler ön plana çıkıyor. Gelen her 100 hasta için 25’inde tiroid hastalıklarının teşhisi yapılabiliyor.

Yine sağ göz çevresinde enfeksiyon şikâyeti ile gelen hastalarda böbrek ve kalp rahatsızlıklarına işaret eden bulgular görülebiliyor. Sinüzit gibi solunumla, burun ve göz arasında yer alan rahatsızlıklar baz alındığında hızlı tedavi edilmesi şartı unutulmamalıdır. Alacağınız tavsiyeler her ne olursa olsun mutlaka bir doktora başvurmakta fayda görüyoruz. Gözün akının şişmesi gibi ciddi bir reaksiyonda ani göz tansiyonu ya da görme kaybı yaşanabilir.

Özel hastanelerde uygulanan testlerin bu gibi durumları önceden teşhis etme ve gelişim aşamasındayken bulabilme gibi bir artısı olabiliyor. Yinede özel klinik haricinde olan kurumlardan uygulanacak uzun süreli testlerle bu sorunun kaynağı tespit edilebilir.

 

Göz Şişliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz şişkinlikleri tedavi kaç günde yapılır sorusundan önce teşhis sürecinden söz etmek gerekiyor. Bazı testler yapılır ve buna bağlı olarak elde edilen sonuçlar Zona hastalığı, diş etinin yarattığı komplikasyonlar, tiroid dengesizlikleri, ani göz altı torbası gibi sonuçlarla karşılaştırılır. Birçok hastalığın habercisi olabileceği için tedavi metotları buna bağlı olarak kurgulanır.

Göz nurunu koruma vakfı gibi merkezi noktalarda bulunan klinikler tedavi için tercih edilebilir. İlk olarak göz kapağı indirilir ve gözün beyazında şişmeden kaynaklanan batma minimum seviyeye çekilir. Gözü şişirme nedeni belirlendikten sonra önündeki duruma bağlı olarak ameliyatı uygulayacak doktor operasyonu tamamlar. Dakikalar içerisinde bitirilen operasyondan sonra çay pansumanı ve krem kullanımı ile bir süre medikal tedavi devam eder. Hamilelikte gerçekleşen diş beyazlatma operasyonu gibi hormon dengesini bozabilecek operasyonlar bu rahatsızlıkları doğurabilir.

Zona, Sinüzit gibi önemli rahatsızlıklar göz önünde bulundurularak ameliyatı yapılır mı sorusunun cevabını almanız birkaç gün sürebilir. Çünkü yapılacak test ve tetkikler sonucunda göz merkezi ne kadar etkilenir ölçümlenmektedir. Göze antibiyotik krem ve damla ile müdahale edilmesi hızlı tedavi yöntemleri arasında olabilmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle