Konjoktivit Belirtileri Nelerdir ve Tedavi Sürecinde Neler Yapılması Gerekir?
Konjonktivit sorunlarının neden kaynaklandığına bağlı olarak tedavisi yapılır. Tedavisi evde bitkisel uygulamalar ile yapılacağı gibi uzman kontrolünde de yapılabilmektedir.
İçindekiler
Çeşitleri Ve Nedenleri
Konjonktivit, çoğunlukla alerjiden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Konjonktivitin ortak nedenleri arasında;
Alerjik Konjonktivit
Alerjik bir sorundan kaynaklı muzdarip olan kişilerde yaygın olarak görülen alerjik konjonktivit, kişiye özel bazı maddelerden kaynaklanabilir. Bu tür konjonktivitelerin çoğu zaman mevsimlik bir unsuru vardır ve ilkbahar ve mevsimsel değişiklikler sırasında daha sık görülür.
Alerjenler toz, polen, kozmetik, parfüm veya ilaçlardır. Bunlardan kaynaklı olarak özellikle şişkinlik ve kaşıntı belirtileri ortaya çıkabilir. Viral konjonktivit adından da anlaşılacağı üzere havadan kontrakte ya da doğrudan temas sonucu oluşan bir virüsten kaynaklanır. Sık şekilde gözlemlenen soğuk, akut solunum yolu enfeksiyonlarına ya da kızamık gibi hastalıklara neden olan virüsler genellikle viral konjonktivitin nedenleri arasında yer alır. konjonktivit nedenlerine bağlı olarak belirti ortaya çıkartır.
Bundan dolayı vücut ağrıları ve üst solunum yolu semptomları gibi sorunlar göz iltihapları ile birlikte gözlemlenir.
Bakteriyel Konjonktivit
Özellikle kolay şekilde bulaşabilen virüsler kolay şekilde bulaşma ve yayılma özelliklerine sahiptir. konjonktivit çeşitleri arasında sık şekilde gözlemlenir.
Tahriş Edici ve Kimyasal Konjonktivit
Alevli yanıkları, bazı bitki özleri, tahriş edici gazlar, kimyasallar ve çevre toksinleri gibi göz ile alakalı bazı tahriş edici maddeler tümüyle tahriş edici konjunktivit sorununu meydana getirebilir.
Konjonktivit Belirtileri
Göz iltihabı belirtileri içinde;
- Göz yumuşaklığı veya ağrı (irritan, papiller, folikküler konjunktivit vakalarında şiddetli olabilir)
- Kaşıntı
- Vücut ağrıları
- Işık hassasiyeti
- Göz rahatsızlığı
- Göz veya göz kapaklarında kızarıklık
- Boşaltma ve yıpranma durumu
- Deşarj, göz kapaklarının kabarması ve uyku esnasında birbirine alışan gözler
- Göz kapaklarının şişme
- Enfeksiyon genelde bir göz hastalığın ile başlar, ama viral, bakteriyel konjonktivit hastalarında diğer göze hızlı bir şekilde yayılabilir.
Çoğu zaman iltihaplı pembe göz, ağrı, bulanık görme, tarzında sorunlarda ortaya çıkartabilir. Bu tarz bir durumda mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
Konjonktivit Çeşitli Tedaviler
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar; bu sorunlardan kaynaklanan konjonktivit, genelde sekonder bakteri enfeksiyonlarını önlemek adına topikal antibiyotik merhemler veya sodyum içeren göz damlaları ile tedavi edilir. Konjunktivitin herpes simplektomi, gonore veya klamidya ile alakalı olduğu durumlarda, özel tıbbi tedbirlerin alınması gerekir ve doktor hastayı bir oftalmologuna bile sevk edebilir.
Alerjik konjonktivit; alerjiden kaynaklı olarak ortaya çıkan durumlarda doktor oral anti histamin ilaçları reçete edebilir ama bunlar daha çok komplikasyona olacak şekilde gözleri kurutabilir. Doktorlar tavsiye edeceği herhangi bir ilaç konusunda, yan etkilerini konusunda ve hastaya ne düzeyde yardımcı olacağı ile alakalı detaylı şekilde bilgi verir.
Ev Bakım
Göz kapağı üzerinde tutulan sıcak bir bez ya da soğuk bir bez kullanımı ile yapılacak olan kompres konjonktivit rahatsızlığını hafifletmek adına sık şekilde kullanılabilir. Alerjik konjonktivit durumlarında alerjinin neden kaynaklandığını bulmak ve buna göre davranmak çok önemlidir. Bu süreçte gözleri ovamamak ve dokunmaktan kaçınmak çok önemlidir. Soğuk kompres bir sıkıştırıcı özellik taşır. Bu sayede gözlerde bulunan kaşıntıyı hafifletir ve gözlerin rahatlamasına olanak sağlar. İyileşme sürecini hızlandırmak adına gün boyunca düzenli olarak gözlerin yıkanması çok önemlidir. Gözlerin yıkanmasında mutlaka saf su kullanımı yapılması uygun olacaktır. Ayrıca yüzün kurulanacağı havlunun kesinlikle steril olmasına dikkat edin. Steril havlu kullanmayan kişilerde enfeksiyonda yayılmalar meydana gelir ve daha büyük sağlık sorunları yaşanır. Yayılmalardan sonraki süreçte tedavi edilmesi hasta için zorluklar meydana getirir.
Kaynaklar
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/basics/prevention/con-20022732
- https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/treatment.html
- https://emedicine.medscape.com/article/1191730-treatment
- http://www.life-saving-naturalcures-and-naturalremedies.com/home-remedy-for-pink-eye-conjunctivitis.html
- https://draxe.com/pink-eye-symptoms/
- https://www.mommypotamus.com/natural-remedies-pink-eye-styes/