Bebeklerde Göz Kaşıntısı ve Kızarması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde göz kaşıntısı ve kızarıklık sık görülen bir reaksiyondur. Bunu fark ettiğinizde müdahale etmek amacıyla mutlaka doktora başvurmanız önerilir.

Bebeklerde göz kızarıklığı gibi reaksiyonlar görüldüğünce ciddi bir endişe duyulur. Henüz son derece hassas olan vücudunu tehdit eden birçok etkenden söz edilebilir.

Bebeklerde Göz Kaşıntısı ve Kızarıklık Nedenleri

Bebeklerde göz kızarması ve kaşıntı şikâyeti görüldüğünde bunun nedenleri mutlaka önemsenmelidir. Bilinçsizce elini gözüne götürmesi ve kaşıması çok büyük bir sebebe dayanmayabilir. Fakat bu zamanla dermatolojik olarak tahrişe yol açabilir. Tahrişle beraber gözünde çeşitli iltihaplanmalar ve kızarıklıklar gözlemlenmesi mümkündür.

Öncelikle bebeğinizin sürekli olarak kontrol altında tutulduğu bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Bağışıklık sisteminin tam manasıyla gelişmediğini hesaba kattığımızda bu tip rahatsızlıkların sık sık gözlemlenebileceği aşikâr. Bebeklerin göz kaşıntısına ne iyi gelir diye soracağınız en doğru kişi ise kontrolleri sağlayan doktorunuzdur. Çünkü hassas bir vücut yapısı olması, bağışıklık sisteminin tam manasıyla güçlenmemiş olması ve oluşabilecek komplikasyonlardan ötürü doğrudan tedavi seçeneği sunmak doğru olmayacaktır.

  • Enfeksiyonlar

İltihap ile başlayabilen çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar göz veya göz kapağında konuşlanmış olabilir. Bunlar ciddi görme sorunlarına yol açabileceği gibi cildin tahriş olmasını sağlayabilecek faktörlerdir.

  • Alerji

Alerjik reaksiyonlar sonucunda görülme sıklığı ise çok daha fazladır. Bunu tetikleyebilecek hayvan tüyü, ağır kokular, toz, duman, polen gibi bir çevresel faktör varsa kaynağını bulmak daha da kolaydır.

  • Gözyaşı Kanal Rahatsızlıkları

Göz pınarlarımızdan gözümüzün sürekli olarak ıslanmasını ve yeterli derecede sıvı dengesini devir daim etmesini sağlayan gözyaşı kanalları tıkalı olabilir. Bu gibi durumlarda gözde kuruluk ya da aşırı sulanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Çocuklarda görülme sıklığı daha yüksektir. Elle müdahale edildiği sürece kaşınır ve kızarıklık oluşmaya devam eder.

  • Işık Hassasiyeti

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren gözleri gelişmeye başlar. Aşırı güneş ışığı, oda ışığı, TV veya telefon ekranı, bilgisayar ekranına maruz kaldığında da bu tip göz rahatsızlıklarına rastlanabilir.

Bebeklerde Göz Kaşıntısı ve Kızarıklık Nasıl Geçer?

Bebeklerin göz kaşıntısının nedenleri bulunmadan tedavi aşamasında bir teknikten söz etmek mümkün değildir. Bu aşamada doktorunuzun yapacağı tetkikler ve muayenelerle kızarıklık veya kaşıntıya sebebiyet veren faktör ortaya çıkarılır. Asıl tedavi standartları ise bu aşamada belirlenecektir. Çünkü sebebi bilinmeyen bir reaksiyona müdahale etmek mümkün değildir.

Ancak her ihtimale karşı bebeklerde göz kaşınması sonucunda oluşabilecek etkileri minimal seviyeye indirmeniz mümkündür. En sık görülen sebepler arasında alerjenler olduğu için bunu sağlayabilecek yaşam ortamından uzaklaştırmanız gerekir.

 Sebepleri  İhtimali
Alerjiden Dolayı %40
Enfeksiyondan Dolayı %35
Çevresel Faktörler %20
Göz ve Göz Kapağı Hastalıkları %5

Uygulanacak olan tedavinin belirlenmesi için doktorunuzun sebebinden emin olması gerekir. Enfeksiyon teşhisi konulduğunda hassas damlalar ve ek medikal tedavilerle bu sorun ortadan kaldırılabilir. Aynı şekilde alerjinin sebep olduğu göz kaşıntısına kolaylıkla müdahale edilebilir.

  Çocuklarda göz kaşıntısının neden olduğu faktör bulunmadan kesinlikle müdahale edilmemesi gerekir. Hali hazırda hassas olan yapının daha da ileri düzeyde bir sağlık sorununa yol açabileceğinden söz etmek mümkündür. Bu sebeple gözde kızarıklık ve kaşıntıya ne iyi gelir demek yerine acilen doktora başvurmakta fayda var.

Bebeklerde Göz Kaşıntısı ve Kızarıklık Hastalık Belirtisi Midir?

Tabi ki bağışıklık sisteminin henüz istenilen seviyeye gelmemsinden ötürü gözleri kaşınan bebeklerde kızarıklık gibi reaksiyonlar oluşabiliyor. Çünkü anında tepki göstererek bu tip deformasyonların meydana gelmesini önleyebilecek bir mekanizma yok. Neden olduğuna bağlı olarak yapılacak tedaviler ise kesin sonuç verebilir. Erken teşhis ile birlikte başlanacak tedavisi olumlu sonuçlarla tamamlanır.

Göz ve göz kapağında oluşabilecek fizyolojik rahatsızlıklar dahil olmak üzere %5 oranında bir görülme sıklığı vardır. Bunun haricinde kalan vakalar ise ya alerjik ya da enfeksiyon kaynaklıdır. Bebeğinizin dikkatini dağıtmak için ona ufak yaşta ekrana bakma alışkanlığı katmamak, güneş gibi zararlı ışınlarla direk temasını önlemek, gözüne yabancı cisim veya elini götürmesini engellemek önlemler arasında yer alabilir.

Aynı zamanda bebeklerin göz kaşıntısı şikâyeti sonrasında kızarıklığa sebep olan faktörlerin arasında evde bakılan kedi ve köpekler ciddi bir ortalamaya sahiptir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle