Göz Kararması Nedir, Neden Olur, Neler Etkiler?
Oturduğumuz yerden hızlı bir şekilde aniden ayağa kalktığımız zaman gözlerde kararma meydana gelecektir. Buna ortostatik hipotansiyon denmektedir.
Göz Kararması Neden Olur?
Göz kararmasının birçok nedenleri vardır. Aniden ayağa kalktığımız zaman, kan basıncının hızlı bir şekilde ayaklara hücüm etmesi ve bu kısımda toparlanması sonucunda ani göz kararması olacaktır. Göz kararmasına eşlik eden baş dönmesi gibi ek sorunlarda karşımıza çıkabilir. Bu rahatsızlık patalojik bir durum olmaktadır. Vücudumuzun aniden pozisyon değiştirmesi sonuıcunda gelişen bir olay olmaktadır. Yatay durumda iken bir anda dikey konuma geçmemiz sonucunda kan basıncında hızlı bir değişiklik olacaktır. Bu durumda kanlar ayaklarımıza hücüm edecektir. Ve böylelikle de tansiyonumuzda bir oynama meydana gelecektir. Bu durumun oluşma sebepleri arasında kan basıncında ciddi oranda bir değişiklik meydana gelecektir. Ve beyinde bulunan oksijen azlacaktır. Böylelikle de kan basıncında ciddi oranda bir değişiklik meydana gelecektir. Bu durum kalp kasının zamansız bir tepki vermesine neden olacaktır. Ve vücudun pozisyonunda meydana geldiği zamanlarda bir değişiklik olacak ve hızlı bir şekilde ayağa kalkınca da göz kararması meydana gelecektir.
Göz kararması neden olur sorusuna ise şu şekilde yanıt vermek mümkün olacaktır. Eğer ki teşhis edilecekse hastanın daha önceden hikayesinin dinlenmesi ve de şikayetlerinin yazılması gerekmektedir. Ailesinde bu durumun olup olmadığ da hastaya sorulacaktır. Bunun dışında bir takım testler yapılacaktır. Ve kan basncında ki gösteriler sonucunda kalbi dinlemek gerekmektedir. Kalbin hareket ettiği zaman ki verdiği tepki ile kalbin dinleniyorken verdiği tepki ölçülecektir. Bunu dışında bir takım biyokimya testlerinin de istenmesi söz konusu olacaktır. Kan alınarak laboratuvarda incelenir. Hastadan EKG alınır ve ortastatik test yapılacaktır. Eğer ki doktor tarafından ön görülmesi sonucunda holter takılacak ve hastanın izlenmesi söz konusu olacaktır.
Göz Kararması Nedenleri?
Bu rahatsızlığı taşıyan kişilerin muayenesi yapılması gerekmektedir. Ani bir şekilde yatar pozisyonda iken bir anda ayağa kalkması sonucunda meydana gelecektir. Hastanın bütün testlerinin yapılması gerekmektedir. Bu durum hastanın stresli olduğu zamanlarda daha da çoğalacağına dair makaleler hazırlanmıştır. Bu rahatsızlığı taşıyan kişilerin kanın ayaklarda göllenmesi sonucunda yukarı kısmında ciddi bir kan azalması meydana gelecektir. Kişinin hastalığına bağlı olarak bu durumda beynimize kan gitmediği için ve nefes alışlarımızda azaldığı için birçok kişi tarafından bu şikayet ile hastaneye gidilmiştir. Hastalığın çok yoğun olduğu zamanlarda mutlaka bir hekime gitmek gerekmektedir. Bu kişilerde ilerleyen zamanlarda bayılmanın da meydana geleceğini unutmamak gerekmektedir. Bu durumlar daha çok kan dolaşımı sırasında şiddetli bir azalma sonucunda meydana gelecektir. TErleme sonucunda ya da anemi gibi hastalıkları olan kişilerde daha sıklıkla görülmesi muhtemel olacaktır.
Ani bir şekilde ayağa kalkıldığı zamanlarda var olan göz kararmasının yanına bir de kişinin dengesini kaybederek yere düşmesi de söz konusu olacaktır. Hayatını olumsuz etkilemişte olacaktır. Kişinin hayatı içerisinde bu kadar olumsuz bir şekilde etkilemesi nedeniyle gündelik hayatında da bazı aksaklıkların olması söz konusu olacaktır.
- Venöz tıkanıklığı nedeniyle de meydana gelebilir;
- Arter damarlarının tromboembolizması;
- Kötü alışkanlıkların olması büyük oranda etkilemektedir;
- Kalp yetmezliği;
- Kalp krizi;
- Bir takım bulaşıcı hastalıkların oluşması;
- Kişinin demir eksikliği yaşaması;
Tedavi
Bu rahatsızlığı yaşamakta olan kişilerin yakınlarının nasıl müdahale etmesi gerektiğini biliyor olması gerekmektedir. Bu kişiler bir yere uzandırılması gerekmektedir. Ve bacakları biraz kaldırılarak ayaklarda toplanmış olan kanın beyne tekrardan ulaşmasını sağlamak gerekmektedir. Hastaya her zaman için temiz havanın verilmesinin şart olduğunu da unutmamanız gerekmektedir. Kişinin tam solunum sağlanması için temiz bir havaya çıkarılması gerekmektedir. Eğer ki kişi çıkamıyorsa camları açmak gerekmektedir. Bayılma yaşamaktaysa kişinin sıcak bir ortama alınması gerekmektedir. Ve koltuk altı kısımları bir bez ile silinmesi gerekmektedir. Hastanın yüzüne soğuk su serpebilirsiniz.
Eğer ki sizler de sıklıkla ayağa kalktığınız zamanlarda başınızda dönme meydana geliyorsa o zaman sizlerin de yeteri kadar uykunuzu almış olduğunuzdan emin olmalısınız. Spora ayrı bir önem vermeniz gerekmektedir. Gün içerisinde en az 3 litre sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Hastanın mutlaka yeteri miktarda tuz alması gerekmektedir.
Bu hastalar için ilaç tedavisi normalde başlamaz. Fakat göz kararması sonucunda bir de bayılma meydana geliyorsa doktor tarafından hastanın şikayeti dinlenecektir. Ve hastaya gerekli görmekte olduğu uygun ilaçlar yazılacaktır. Sizler de ayağa kalktığınız zamanlarda mutlaka ilk önce oturun ve birkaç saniye sonra yavaş bir şekilde ayağa kalkmanızın gerekecek olduğunu da unutmamanız gerekmektedir. Bu rahatsızlığı geçiren kişilerin hastalıkları hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Hastalığı yaşamakta olan kişilerin kesinlikle nasıl bir tedavi yöntemi kullanacak olduklarını da biliyor olmaları gerekmektedir. Ayağa kalkarken hızlı bir şekilde kalkmamalı ve olurda gözlerinde kararma olursa hemen bulundukları yere çökmelerinin de gerekli olduğunu akıllarından çıkarmamaları gerekmektedir.