Behçet Hastalığı Nedir Göze Etkileri Nelerdir
Behçet hastalığı nadir olarak görülen fakat hastanın yaşam şartlarını son derece zorlaştıran bir hastalıktır. Behçet hastalığının birden çok belirtisi vardır. Bu belirtilerden en yaygın olanı gözlerde üveit oluşumudur. Behçet hastalığının belirtileri nelerdir ? Behçet hastalığının göz üzerinde ki etkisi nedir ? Hepsini sizler için yazımızda anlattık.
Behçet hastalığı aynı zamanda Behçet sendromu olarak da adlandırılan ve vücudunuzun her tarafında bulunan kan damarlarının iltihaplanması neden olan nadir bir hastalıktır. Hastalık başta alakasız görünebilecek pek çok belirti ve bulgu gösterir. Ağız yaraları, göz iltihabı, genital bölge yanıkları, deri döküntüleri ve lezyonları bu hastalığın belirtisi olabilir. Hastalığın etkileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte kimi insanlarda hastalık kendi kendine iyileşir. Behçet hastalığı, göz ile de yakından ilgilidir. Bu hastalık durumunda oluşan göz tutulumları eğer tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir.
Tarihçesi:
Bu durum aslında ilk olarak M.Ö 5. Yüzyılda Hipokrat tarafından tespit edilmiştir. Ancak sistematik şekilde bir hastalık olarak tanımlanmamıştır. Bu hastalık 1937 yılında Hulusi Behçet tarafından raporlanmış ve tam olarak tanımlanmıştır. “Behçet” hastalığı adını Hulusi Behçet’ten almıştır. Yakın zamana kadar Behçet hastalığı spondiloartropati olarak sınıflandırılmış bir hastalıktı. Ancak günümüzde sistemik bir vaskülit olduğu düşünülmektedir.
İçindekiler
Göz Ve Behçet Hastalığı
Göz sıkıntıları, “Behçet” hastalarında en sık rastlanan durumdur. Genellikle üveit hastalığın ilk bulgularındandır. Diffüz vitrit, retinal sızıntılar, çoğunlukla retinal damarların tıkanması ve vaskülit posterior segment enflamasyonunun tipik bulgularıdır. Erkek hastaların gözleri daha şiddetli bir hastalık seyrine ve daha kötü görsel prognoza sahiptir. İmmunododülatör tedavi posterior segment tutulumu olan çoğu hastada işe yaramaktadır. Başlangıçta tedavi için azatioprin ve / veya siklosporin ile kombine edilen kortikosteroidler kullanılır. Dirençli vakalarda, interferon alfa ve infliximab gibi biyolojik ajanlar kullanılmaktadır.
Behçet Hastalığının Belirtileri:
Behçet hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişir. Belirtiler zaman içinde kaybolabilir ve tekrarlanabilir. Belirtiler zamanla daha az şiddetli hale gelebilir. Bulgular vücudun farklı bölümlerinde görünebilir. Genellikle belirtiler en fazla gözde görülmektedir. Gözün içinde iltihaplanma (üveit, retinitis ve iritis) behçet hastalığına sahip kişilerin yarısında görülür. Bulanık görme, gözde ağrı veya kızarıklığa neden olabilir.
Behçet hastalığının sıklıkla etkilediği bölümler şunlardır:
- Ağız: Büyük ağız yaraları Behçet hastalığının en yaygın belirtileri arasındadır. Yuvarlak lezyonlar halinde ağızda başlarlar ve hızlı bir şekilde ağrılı ülserlere dönüşürler. Bu yaralar 1-3 hafta içinde iyileşirler ancak iyileştikten sonra tekrarlamaları olasıdır.
- Cilt: Cilt problemleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Her behçet hastasında aynı cilt problemleri görülmez. Bazı hastaların vücutlarında sivilce benzeri yaralar ortaya çıkar. Bazı hastalarda ise kabarmış, kırmızı renkli nodüller çıkabilir. Bu nodüller özellikle alt bacaklarda görülür.
- Genital Bölge: Behçet hastalığına sahip olan insanların cinsel organlarında hastalığa bağlı yaralar çıkabilir. Kırmızı, açık yaralar genellikle skrotumda ve vulvada görülür. Bu yaralar çoğu zaman ağrılı olmaktadır.
- Gözler: Behçet hastalığı gözlerde iltihaba neden olabilir. Bu durum üveit olarak adlandırılır. Üveit; kızarıklık, ağrı ve gözlerde bulanıklığa neden olur. Bu durum hastalarda bazen düzelse de sıklıkla tekrar etmektedir.
- Eklemler: Behçet hastalığı olan kişilerde eklem şişliği ve ağrı görünebilir. Bu ağrı ve şişlik genellikle dizleri etkiler. Dizler dışında, ayak bilekleri ve dirseklerde görünebilir. Bu ağrılar bir ila üç hafta arasında sürüp, sonra kendini tekrarlayabilir.
- Dolaşım Sistemi: Kan damarlarındaki (damar ve arterlerde) iltihaplanma kol ve bacaklarda kızarıklığa, ağrıya, şişmeye neden olabilir. Büyük arterlerde iltihaplanma görünmesi durumunda, anevrizmalar gibi damar tıkanıklığı komplikasyonu ortaya çıkar.
- Sindirim Sistemi: Bu hastalık karın ağrısı, diyare ve kanama da dahil olmak üzere sindirim sistemini etkileyen çeşitli belirtilere neden olabilir.
- Beyin: Bu hastalık, beyinde ve sinir sisteminde iltihaplanmaya, baş ağrısına, dengesizliğe veya inmeye yol açabilir
Hastalığa işaret eden olağandışı bulgu ve belirtiler fark ederseniz, bir doktordan randevu alın.
Hastalığın Nedeni
Behçet hastalığının nedeninin tam olarak ne olduğu bilinmemektedir. Ancak vücudun bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı hücrelerinden bazılarına yanlışlıkla saldırdığı anlamına gelen bir otoimmün bozukluk olabilir. Muhtemelen genetik ve çevresel faktörler de hastalıkta rol oynamaktadır. Hastalıkla ilişkili birçok gen bulunmuştur. Bazı araştırmacılar, bir virüsün veya bakterinin, hastalık genine sahip olan insanlarda bu sendromu tetikleyebileceğine inanmaktadır.
Tanı Konması
Bu sendromun kişide var olup olmadığını anlamak için spesifik ve kesin bir test yoktur. Bunun yerine doktorunuz öncelikle hastalığı teşhis etmek için işaretlere ve semptomlara bakar. Doktorunuz bazı durumlarda kan testleri veya diğer laboratuvar testlerini uygulayabilir.
Behçet hastalığına yakalanmamak veya etmemek kesinlikle kesin bir test değildir. Bunun yerine, doktorunuz öncelikle Behçet hastalığını teşhis etmek için işaretlerinize ve semptomlarınıza güvenir. Diğer koşulları kaldırmak için kan testleri veya diğer laboratuvar testleri uygulayabilir. Behçet hastalığının tanısı için kriterler belirlenmiştir, ancak bu, hastalığın teşhisi için her zaman gerekli değildir. Doktorunuz teşhis için başka faktörler de kullanabilir.
Ağız yaraları Behçet’li herkes için neredeyse ortak bir faktördür. Bu işaret genellikle teşhis için gereklidir. Tanının konması için, 12 ayda en az üç kez tekrarlanan ağız yaraları gerekir. Buna ek olarak, bir tanı koymak için aşağıdakiler gibi en az iki ilave işaret olmalıdır:
- Gözdeki problemler: Bir göz doktoru gözlerinizdeki iltihap belirtilerini tespit edebilir.
- Cilt sıkıntıları: Behçet hastalığından çeşitli döküntüler veya akne benzeri yaralar olabilir.
- Pozitif patoloji testi: Bir patoloji testinde, doktorunuz cildinize steril bir iğne yapar ve ardından bölgeyi bir ila iki gün sonra inceler. Patoloji testi pozitifse, iğnenin yapıldığı derinin altında küçük bir kırmızı renkli yumru oluşmaktadır. Bu, bağışıklık sisteminizin küçük bir hasara aşırı tepki verdiğini gösterir.
Tedavi
Bu hastalığın herhangi bir tedavisi mevcut değildir. Eğer hastalığınız hafif seyrediyorsa doktorunuz, ağrılar ve iltihaplanma için çeşitli ilaçlar önerebilir. Eğer hastalık şiddetli ise doktorunuz daha ağır ilaç tedavisi yöntemleri deneyecektir.
Kaynaklar
- http://europepmc.org/backend/ptpmcrender.fcgi?accid=PMC1741755&blobtype=pdf
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/behcets-disease/diagnosis-treatment/drc-20351331
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855662/
- https://www.researchgate.net/publication/305272157_Neuro-Behcet\\\’s_Disease_A_Review_of_Neurological_Manifestations_and_Its_Treatment