Göz Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilebilir

Göz kuruluğu her yaşta meydana gelebilen bir hastalıktır. Geçici bir durumda da olabilir veya kronik bir halde de olabilir. Göz kuruluğu tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Göz kuruluğunun belirtileri nedir ve neden meydana gelir ?

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu

Göz kuruluğu nedenleri belirtileri ve tedavisi nedir, sizin için anlattık. Göz kuruluğu, gözün gözyaşlarını düzgün bir şekilde üretemediği veya üretilen gözyaşlarının çok çabuk yok olmasıyla oluşan rahatsızlığa verilen addır. Ek olarak, göz yüzeyinin iltihaplanması kuruma ile birlikte ortaya çıkabilir. Bu durum tedavi edilmediği taktirde; ağrıya, ülserlere, korneadaki yaralara ve bazı görme kayıplarına yol açabilir. Bununla birlikte bu hastalıkta kalıcı görme kayıplarına nadir olarak rastlanmıştır. Göz damarları çok fazla kızarıklık yapar ve gözde kaşıntı olur. Kızarıklık ve kaşıntı hastayı çok fazla rahatsız edebilir. Bu hastalık, bilgisayar başında oturma veya uzun süre kitap okuma gibi bazı faaliyetlerin gerçekleştirilmesini zorlaştırır. Ayrıca uçak gibi kuru ortamlar için toleransı düşürebilir. Göz kuruluğu sendromu hastalığının tıbbi alanda ki diğer isimleri şunlardır: kuru göz sendromu, keratokonjonktivitis sikka (KCS),fonksiyon bozukluğu sendromu, lakrimal keratokonjonktivit.

Kornea, bir grup hücrenin ve proteinlerin katmanlar halinde düzenlendiği, oldukça organize ve net bir yapıdadır, ancak enfeksiyona karşı onu besleyecek veya koruyacak kan damarları yoktur. Bunun yerine, gözyaşlarından yararlanmaktadır. Göz kuruluğu hastalığına yakalandığınızda korneanın zarar görmesi son derece olasıdır.

Gözyaşları ve Göz Kuruluğu

Gözyaşları, gözyaşı bezi tarafından yapılır; genel göz sağlığı ve iyi bir görüş için gereklidir. Gözyaşları, göz yüzeyini yıkayarak nemli tutar ve gözü pisliklerden temizler. Ayrıca bakteri ve diğer enfeksiyon türlerine karşı gözü korumaya yardımcı olurlar. Göz; yüzeyini yıkamak, beslemek ve korumak için sürekli gözyaşı üretir. Ayrıca göze toz kaçması, göz enfeksiyonu veya tahrişi gibi acil durumlarda gözyaşı salgılanır. Lakrimal bezler tarafından yeterli gözyaşı üretilmediğinde göz kuruması oluşur. Gözyaşlarının bileşenlerini değiştiren herhangi bir hastalık süreci onları sağlıksız hale getirebilir ve göz kurumasına neden olabilir

Göz Kuruluğu Tipleri

  1. Gözyaşı Yetersizliğinden Kaynaklanan Kuruma: Gözyaşı bezlerinin sağlıklı göz yüzeyini korumak için gözyaşlarının sulu bileşenlerinden yeterince üretemediği bir bozukluktur.
  2. Buharlaşmadan Kaynaklı Göz Kuruluğu: Göz kapağında bulunan meibom bezlerinin iltihaplanmasından kaynaklanabilir. Bu bezler, buharlaşmayı yavaşlatan ve gözyaşlarını dengede tutan gözyaşı lipidini oluşturur.

Kuruma şunlardan dolayı olabilir:

  • Kornea yüzeyinin, lakrimal bezin veya konjonktivanın iltihaplanması
  • Gözyaşlarının bileşenlerini değiştiren herhangi bir hastalık süreci
  • Göz yüzeyinde büyüme (tiroid hastalığında ki gibi)
  • Estetik ameliyatlardan kaynaklanmış, göz kapağı bozulmaları.

Kuru Göz Hastalığı Belirtileri

  • Gözde yanma meydana gelmesi.
  • Gözün içinde bir şey varmış gibi oluşan batma hissi.
  • Çok kuru gözyaşları ve takiben aşırı gözyaşı atakları.
  • Gözde meydana gelen akıntı
  • Göz ağrısı ve kızarıklık
  • Bulanık görme
  • Gözyaşı ile ağlayamama
  • Bilgisayara bakma, kitap okuma gibi işlemleri yaparken gözde zorlanma.
  • Göz yorgunluğu
  • Kaşıntı

Bunlar bazı kuruluk belirtileri arasındadır. Ancak bu belirtiler sadece hastalığa bağlı olarak gelişmeyebilir.

Not: Bu semptomlarını uzun süredir yaşıyorsanız, bir doktora danışmak ve duruma profesyonel bir teşhis koymak son derece önemlidir. Göz kuruması kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir.

Kimlerde Görülür?

Yaşlılar da göz kuruluğuna sık sık rastlanmaktadır. Bebeklerde bu oran daha düşüktür. Ancak kuruluk her yaşta ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Kadınlarda, erkeklere nazaran daha fazla görünmektedir. Menopoz döneminden sonra da sıklıkla bu hastalığa yakalanılmaktadır. Bebeklerde ortaya çıkan kuruluk sendromlarının hemen tedavi edilmesi gereklidir.

Göz Kuruluğunun Nedenleri

Göz kuruması geçici veya kronik bir durum olabilir. Bazı nedenleri şunlardır:

  • Bazı ilaçların yan etkilerinden dolayı olabilir (antihistaminikler, sakinleştiriciler, belirli kan basınçlı ilaçlar, Parkinson ilaçları, doğum kontrol hapları ve anti depresanlar.)
  • Göz kapaklarının üzerinde veya çevresinde cilt hastalıkları göz kurumasına neden olabilir.
  • Göz kapaklarındaki bezlerin, örneğin meibom bezi hastalıkları gibi hastalıklar işlev bozukluğuna ve göz kurumasına neden olabilir.
  • Hamilelik durumu etkili olabilir.
  • Hormon tedavisi gören kişilerde ortaya çıkabilir.
  • Rekfraktif cerrahi işlemlerinden sonra gelişebilir.
  • Kimyasal ya da termal yanıklardan kaynaklanabilir.
  • Uzun süreli kontak lens aşınmasından korneanın sansasyon kaybı.
  • Kimyasal duman veya sigara dumanı gibi maddelere aşırı derecede maruz kalmak. Bu çok fazla kaşıntı oluşumuna da neden olur.
  • Alerjilerde bu hastalıkla ilişkilendirilebilmekte ve yanlış sonuçlara varılabilmektedir.

Göz Kuruluğu Belirtileri ve Tedavisi

Hastalığın nedenlerine bağlı olarak doktorunuz belirtileri hafifletmek için çeşitli tedaviler uygulayabilir. Bu hastalık hayat boyu sürebilir. Kronik durumlarda tam anlamıyla tedavisi yapılamasa bile hastanın hayatına yaptığı olumsuz etkiler önlenebilir. İlk olarak hastalığın altında yatan bir sebep olup olmadığı belirlenmelidir. (örneğin Sjögren sendromu veya meibomian disfonksiyonu sendromu) Eğer altta yatan bir sebep varsa ilk önce onun tedavi edilmesi gerekir. Anti-inflamatuar bir ilaç olan siklosporin, kuru göz tedavisinde kullanılabilen tek reçeteli ilaçtır. Korneal hasarı azaltır, temel gözyaşı üretimini arttırır ve kuru göz semptomlarını azaltır. İlaçların işe yaraması için düzenli kullanılması şarttır. Bazı ciddi göz kurumalarında, kısa süreli kullanılmak üzere kortikosteroid göz damlaları iltihabı azaltmak için gereklidir. Bu hastalık birçok farklı şeyden kaynaklanabildiği için birçok farklı tedavisi vardır. Sadece lensiniz bile buna sebep oluyor olabilir. Bu yüzden tedavi için doktora danışmak şarttır. Göz çok hassas bir organ olduğu için kendiniz bir tedavi uygulamaktan kaçınmalısınız.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle