Göz Kapağı Düşmesi Hangi Nedenlerden Kaynaklı Ortaya Çıkar?
Göz kapağında düşme sorunlarının altında yatan sebebin anlaşılmasını sağlamak adına mutlaka uzmana başvurmak gerekir. Uzman doktor bu konuda birçok test ve tetkik yapacaktır.
İçindekiler
Göz Kapağı Düşmesi ( Pitozis) Nedenleri
Göz kapağı düşmesi sorununa tıp dilinde pitozis adı verilir. Travma, yaş ilerlemesi veya çeşitli tıbbi bozukluklar nedeniyle pitozis olarak da isimlendirilen patolojik sarkık göz kapağı oluşur. Tek gözü etkilediği zaman bu durum tek taraflı pitozis olarak isimlendirilir. İki gözü de etkilediği zaman bilateral pitozis adına verilir. Meydana geldiği zaman kalıcı ya da geçici olabilir. Konjenital pitozis olarak bilinen doğumda ortaya çıkabilir veya daha sonra iyileşen pitozis yaşamda tekrardan gelişebilir. Ortaya çıkan durumun ciddiyetine bağlı olarak düşüklük üst göz kapaklarından göz bebeği ne kadar gelebilir. Şiddeti yüksek olan kişilerde görmeyi engelleyebilir. Uzman doktor tarafından yapılacak olan klinik muayenelerde genel durum tespit edilir. Çoğu durumda doğal yollarla ya da tıbbi müdahale ile sorun ortadan kaldırılır. Doğal yollar ile yapılacak olan uygulamaların düzenli şekilde kullanılması gerekir aksi takdirde yapılacak uygulamalar kesinlikle fayda sağlamaz. Uzman tarafından yapılacak olan tedavilerde ise hastaların aklına takılan tüm soruları uzmana detaylı şekilde sorması gerekir.
Nedenleri
Göz kapağı düşüklüğünün sebepleri arasında doğal nedenlerden daha ciddi durumlara kadar pek çok farklı olası faktör bulunur. Doktor göz kapağı düşüklüğü neden olur kapsamında sebebin anlaşılmasını sağlar. Bu sorun her insanda ortaya çıkabilir. Genetik faktörlerin etki etmesi de düşüklük oluşturabilir. Doğuştan göz kapağı düşüklüğü neden olur sorusunun cevabı da genetik ve etnik faktörlerdir. Bunların yanı sıra doğal olarak devam eden yaşlanma süreci sebebiyle yaşlı yetişkin kişilerde yaygın şekilde görülür. Levator kası göz kapaklarını kaldırmaktan sorumludur. Yaş ilerledikçe kas gerilir ve sonuç olarak kapakların düşmesine neden olur. Her yaştan insanın bu durumdan etkilenmesi oldukça normaldir. Nadiren de meydana gelse bazen bebekler bu şekilde doğar. Bazı durumlarda ise sebebi bilinmesi ama travmaya bağlı olarak ya da nörolojik olarak da oluşabilir.
Çocuklarda
Copçuklarda ve bebeklerde göz kapağı düşüklüğü neden olur, konjenital pitozisin en yaygın sebebi levator kasının düzgün bir şekilde gelişmemesidir. Pitozis olan çocuklar da çoğunlukla göz tembelliği olarak adlandırılan ambliyopi gelişir. Bu sorun zaman içinde görüşlerini erteler veya kısıtlar. Bebeklerde doğuştan ortaya çıkan kapak düşüklüğünün nedenleri de uzman doktor tarafından detaylı şekilde araştırılır.
Risk Faktörleri ve Belirtileri
Bazı tıbbi durumlar da düşük göz kapağı gelişmesi kişileri riske sokabilir.
Gözlerin kapak kısımları zayıflarsa, özellikle de iki göz kapağı da etkilenmesi varsa, bu durumunun altında yatan tıbbi nedenlere bakılmalıdır. Meydana gelen bu belirti tıbbi bir soruna işaret edebilir. Göz kapaklarından bir tanesinde düşme olursa genelde sinir yaralanması ya da geçici küf oluşur. Kas ya da tendonun gerilmesinden kaynaklı olarak, rutin LASIK veya katarakt cerrahi işlemlerinden dolayı da bazen pitozis gelişim gösterebilir. Bazı durumlarda ise sarkık göz kapağı; inme, beyin tümörü, sinir veya kas kanseri gibi oldukça ciddi durumlardan kaynaklanır. Gözlerin sinir yapılarını veya kaslarını etkileyen nörolojik sorunlar pitozise neden olabilir. Her ne durumdan kaynaklanırsa kaynaklansın uzman hekime başvurmak gerekir.
Belirtileri
Sarkan öz kapağının ana belirtisi 1 veya her 2 üst göz kapağının düşmesidir. Bazı kişilerde görüşü etkileyebilir. Birçok kişi göz kapağı sarkmasının neredeyse fark etmez veya her zaman olmamasını fark eder. Ayrıca aşırı düzeyde kuru veya sulu gözlerin olması sonucunda ortaya çıkabilir. Bu tarz bir durumda yüz bölgesi de oldukça yorgun gözükecektir. Belirtilerin meydana geleceğinden alan göz çevresidir. Özellikle ağrı ve yorgunluk sorunları ortaya çıkabilir. Şiddetli pitozisi olan bazı kişiler konuşurken normal bir konuşma yapar ama görüşlerinde sorun yaşar. Görmek için başlarını eğmek zorunda kalabilirler. Bir uzman doktor altta yatan koşul olmadığından emin olmak için detaylı göz kapağını araştırmalıdır. Sarkıklık fark edildiğinden bu yana migren, baş ağrısı veya diğer sorunların ortaya çıkıp çıkmadığına dikkat etmek gerekir. Uzman için bu tarz detaylar önemlidir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Uzman doktor ister doğuştan olsun ister sonradan olsun öncelikli olarak fiziksel muayene yapar ve kişinin tıbbi geçmişi hakkında bilgi ister. Göz kapaklarında hangi sıklıkla düşüş olduğunu ve bunun ne kadar sürdüğünün anlaşılmasını ister. Altta yatan nedeni bulmak için bazı testler yapar. Yüksek yoğunluklu ışık yardımı ile göze yakından bakarak incelemelerde yapacaktır. Gözler bu muayene esnasında genişletebilir, bundan kaynaklı olarak hafif düzeyde bir rahatsızlık yaşanabilir. Düşen göz kapağı sorunlarını teşhis etmek için kullanılabilecek bir diğer testte tensilon testidir. Doktor, damarlardan birine genel olarak edrophonium olarak adlandırılan tensilon adlı bir ilacı enjekte eder. Bacakların çarpıp kaldırılması, ayakta kalınması ve birkaç kez oturulması istenebilir. Doktor tensilon’un kas gücünü geliştirip geliştirmediğini görmek adına kişiyi izler.
Kaynaklar
- https://www.healthline.com/health/eyelid-drooping#symptoms4
- https://symptomchecker.webmd.com/multiple-symptoms?symptoms=eye-irritation%7Ceyelashes-falling-out%7Ceyelid-redness%7Cpuffy-eyelids&symptomids=95%7C546%7C543%7C346&locations=3%7C3%7C3%7C3
- https://symptomchecker.webmd.com/multiple-symptoms?symptoms=drooping-eyelid%7Ceyelashes-falling-out&symptomids=327%7C546&locations=3%7C3
- http://www.todnet.org/toddata/seminerler/Pitozis(4).doc
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/dr_metin_ekinci.pdf