Göz Kapaklarında Meydana Gelen Düşüklükler Hangi Nedenlerden Kaynaklı Ortaya Çıkar?

Göz kapakların üstünde meydana gelen sarkma sorunları birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da olabilir. Neden olduğu konusunda uzman hekim tarafından detaylı şekilde muayene olunması gerekir.

Gözlerin Kapağının Düşmesi Hakkında 

Göz kapağı düşüklüğü nedir ( Pitozis ), bir gözü ya da her ikisini birden etkileyecek olan üst göz kapağı sarkıklığıdır. Göz kapağının düşmesi sorununa tıp dilinde pitozis adı verilir. Sorunlar konhentinal, doğuştan, yaralanma sonucunda ve hastalıkların sonrasında meydana gelebilir. Çoğunlukla yaşı ilerlemiş olan kişilerde daha sık oluşur. Doğuştan göz kapağı düşüklüğü mevcut olabilir. Yaşlanma, yaralanma, katarakt ya da diğer düzeltici göz ameliyatlarının etkisinden kaynaklı olarak  da gelişim gösterebilir. Göz kapağı düşüklüğü pitozis, levators denilen kasların göz kapaklarını kaldırması ile ilgili bir sorundan kaynaklanabilmektedir. Bazen bir kişinin yüzünde bulunan anatomisi sonucunda  levator kasları zorluklara neden olur. Gözlerde meydana gelebilecek ya da gelmiş tümör, nörolojik sorunlar veya diyabet tarzındaki  sistemik hastalıklar, göz kapağında düşme sorununa neden olur. 

 Göz kapağında düşüklük kendisini belli başlı tepkiler ile belli eder. Bu belirtiler arasında;

  • Düşük göz kapağı en belirgin olan belirtisi sarkan üst göz kapaklarının olmasıdır.
  • Göz kapağı düşüklüğü ciddiyetine bağlı olarak kozmetik sorunda değişkenlik gösterir.
  • Göz kapağının pupil ile ne kadar düşük olduğuna bağlı olarak görme de etkilenir.
  • Bazı durumlarda göz kapağı düşüklüğü olan kişiler başlarını eğip gözlerini görmeye veya kaldırmaya çalışmak için devamlı olarak eğilip göz kapaklarını kaldırmaya çalışırlar.
  • Gözleri  kapağının ağırlığının artması
  • Görme bozukluğu
  • Kapaklarını kaldırmak için kaş kaldırma 
  • Alın bölgesinde kas gerginliği ve gözlerdeki yorgunluğa bağlı baş ağrısı

Üst Gözlerin kapağında Pitozisi Türleri

Konjenital pitozis:   doğuştan üst göz kapaklarının sorunlu olması anlamına gelir. Üst kapakların kaldırılma görevi olan levator kasının tam olarak gelişmemesidir. Bu sorundan levator kası tamamen daralmaz ya da tamamen rahatlamaz. Konjenital sorun yaşlanmadan kaynaklı oluşan yüzün doğal yapısındaki değişiklikleri sebebiyle daha kötü bir hal alabilir. Kasın daha kötü şekilde geliştiği kişilerde  kas olamayacağından, frontalis sling olarak adlandırılan çok özel bir ameliyat gerekir. Sorun için frontalis askısı uygulaması da yapılabilir. İşlemde silikon tarzındaki bir malzeme kullanarak üst kapağın kasa tutturulması ile yapılır.

Edinilmiş Pitozis: doğuştan olmayan ve belli başlı nedenlere bağlı olan sorunu belirtir. Yetişkin kişilerde en yaygın olan türdür. Yaşın ilerlemesi sonucunda yavaş yavaş ortaya çıkar. levator kasının tendonunun gerilmesi ya da inceltilmesi sonucunda oluşur. Bu sorunu yaşayan birçok kişide gözleri açık tutamamaktan kaynaklı olarak sinirlilik hali meydana gelir. Bu tür pitozis katarakt cerrahisi, LASIK, lazerli görüş düzeltme ve diğer göz prosedürlerinin uygulamasından sonra ortaya çıkar.

Protez Göz den Kaynaklı; protez gözler (yapay gözler) levator kasında gerginliklere ve incelmelere neden olabilir. Fiziksel ağırlığın ve doğal yağlamanın oluşmaması meydana çıkartabilir. Okülerist gözlerin  kapaklarının yukarıya doğru itilmesi adına protezin şeklini değiştirebilmektedir. Kullanılan protezin ağır ve rahatsız hale gelmesinden dolayı da zaman içinde oluşur. Düzeltilmesi için doktorun protezi daha küçük hale getirmesi ve rahat olmasını sağlaması gerekmektedir.

Tedavisi 

Sarkık üst kapağının tedavisi, pitozun nedeni ve ciddiyetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Doktor tarafından yapılacak klinik muayene sonucunda hiçbir şekilde tedaviye ihtiyaç olmadığı da söylenebilir. Çünkü bu durum genelde sağlığa zararlı şekilde ortaya çıkmaz. Bunun yanı sıra sarkmayı azaltmak için kişiler bazen plastik cerrahi yaptırmayı tercih edebilir. Doktor gözlerin kapaklarının üst kısmında olan sorunun altında yatan nedenleri araştırır. Altta yatan bir neden varsa bununla alakalı olarak tedavi planı hazırlar. Bu plan gözlerin kapaklarının sarkmasını durdurur. Gözlerin kapakları vizyon konusunda engelleme yapıyorsa tıbbi tedaviye ihtiyaç vardır. Hatta uzman doktor bu konuda ameliyat önerebilir. Gözlerin kapaklarını tutunan bir pitozis için koltuk değneği olarak isimlendirilen gözlüklerin kullanılması  da başka bir seçenektir. Bu tedavi şekli genelde sarkık kapağının geçici olarak meydana geldiği zamanlarda etkili olur. Ameliyat için iyi bir aday olan kişiler için uzman öncelikli olarak gözlük de önerilebilir. Uzman doktor yaptığı klinik muayenelerden sonra pitozis cerrahisini tavsiye edebilir. Uygulanacak olan  prosedür esnasında levator kasında sıkılaştırma yapılır. Bu sayede kapak kısımları istenilen konuma kaldırır. Sorunun olan çocuklar için uzman doktorlar bazı durumlarda ambliyopi ya da tembel gözün başlamasının önüne geçmek adına cerrahi uygulama önerir. Bununla birlikte, kuru gözler, çizilmiş kornea ve hematom da dâhil olmak üzere ameliyatla ilgili riskler bulunur. Hematom kan topluluğu sorunudur. Daha doğrusu cerrahlar gözlerin kapağını çok yüksek veya çok düşük bir seviyeye getirmek adına uğraşırlar. Farklı şekilde  uygulanacak bir alternatif de alın kaslarının gözlerin kapaklarını yükseltmek adına kullanılan “sling” operasyonudur. Bu operasyonun yapılıp yapılmayacağı konusunda uzman hekim gerekli kontrolleri yaptıktan sonra karar verir.

Hangi tedavi şekli uygulanırsa uygulansın önemli olan uzman hekimlerin uyardığı detayları dikkate alarak yola devam edilmesidir. Bu sayede sağlıklı bir görüş ve görüntü elde edilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle