Göz Kayması Tedavisi için Kullanılan Egzersizler ve Uygulamaları

Fiziksel sorunlarda egzersiz ile tedavi ne kadar mümkün ise göz kayması gibi sağlık sorunlarında da egzersizler gibi uygulamalar ile kaymayı tedavi etmek mümkündür.

Göz kayması için yapılan egzersizler büyük ölçüde olumlu bir tedavi sürecini başlatmaktadır. Ortalama olarak %90’a varan başarı oranıyla en çok tavsiye edilen tedavi tekniğidir.

Göz Kayması Tedavisi Egzersizleri

Göz kayması tedavisi denildiğinde tabi ki cerrahi müdahale ve enjeksiyon tedavisi gibi ana unsurlar akla gelir. Fakat bunun ötesinde ilk uygulanması gereken ve tetkiklerle beraber başarı oranı ölçümlenen yöntem egzersizlerdir. Doktorların ilk etapta her hastası için mutlaka tavsiye ettiğini söylemek gerek. Çünkü hiçbir medikal veya cerrahi müdahale olmadan göz kaslarımızı çalıştırdığımız sürece tedavi sürecini olumlu sonuçlarla kapatabiliriz.

Göz kayması egzersizleri tamamıyla uzun vadeli bir tedavi metodunun başlangıcıdır. 2-3 günlük süreçte yapılan egzersizler net olarak kalıcı sonuçlar vermez. Uzun bir uygulama periyoduyla sonuç alabileceğinizi unutmayın.

Birçok egzersiz türünün asli amacı göz çevresindeki kasları çalıştırarak tedavinin olumlu sonuçlanmasını sağlamaktan geçer. Tek gözde oluşan kaymalarda tek göz çalışılabilir. Fakat göz koordinasyonunu korumak ve pekiştirmek adına çift gözle uygulanması çok daha verimli olacaktır.

   
Gözü Farklı Yönlere Çalıştırmak Çocuklarda ve yetişkinlerde
Göze Eliptik Hareketler Yaptırmak Çocuklarda ve yetişkinlerde
Gözü Mesafe Bazlı Çalıştırmak Çocuklarda ve yetişkinlerde
Kalem ve İp Egzersizleri Sadece yetişkinlerde
Göz Terapisi Sadece yetişkinlerde

Göz Kayması Tedavisinde Kullanılan Egzersizler Nasıl Uygulanır?

Göz kayması ezersizleri gözün yapısal fonksiyonlarını ve kaslara bağlı kaymaları düzeltmek için kullanılır. 1-4 yaş aralığında teşhis edilen bir kayma için çok daha verimli bir çalışma periyodu izlenebilir. Zira bu yaşlarda hem kas yapısı hem de göz gelişim aşamasını sürdürür. Yapacağınız egzersiz çalışmaları ise bunu daha da ileriye taşır ve kaymayı zamanla tolere eder.

Ancak yetişkinlerde göz kayması egzersizi uygulamaları son derece etkili olarak gözlemlenmiştir. Bazı göz yapıları gerek gizli göz kayması gerekse çocukluktan itibaren müdahale edilmemiş rahatsızlıklardan ötürü bu tedaviyi reddedebilir. Daha doğrusu başarı oranının %20 ve altında kaldığı görüldüğünde farklı bir tedavi seçeneğine yönelmek mümkündür. Çoğunlukla göz uygunsa enjeksiyon veya cerrahi operasyon tercih edilmektedir.

Doktorların yetişkinlerde göz kayması egzersizi olarak önerdiği hareketler şu şekildedir. Aynı zamanda bunların büyük çoğunluğu çocuklar için kullanılabilir.

  • Sağ Sol Egzersizi

Gözü önce sağa kaydırıp baktıktan sonra sola kaydırarak bakmanız gerekir. Bunu belirli periyotlarda uygulamak daha etkili olacaktır. Gözünüzü kaydırdıktan sonra 5-10 saniye bekleyip sonra tekrar diğer tarafa kaydırmalısınız. Koordinasyon önemlidir.

  • Alt Üst Egzersizi

Gözünüzü sağ sol çalışmasında olduğu gibi aşağı ve yukarı kaydırmanız gerekir. Bu işlemi de bekleme süreleriyle birlikte eş zamanlı uygulamanız tavsiye edilir.

  • Çapraz Egzersiz

Burada gözün tüm bölümlerine gözü götürmek önemlidir. Yani sol alt, sol üst, sağ alt ve sağ üst gibi çapraz konumlara bakmanız gerekecek. Sonrasında ise tekrarlayarak tüm yönleri 5-10 saniye bekleyerek devam etmelisiniz.

  • Döndürme Egzersizi

Gözünüzü öncelikle saat yönünde döndürerek bir turu tamamlayın. Daha sonrasında ise saat yönünün tersine döndürerek hareketi bitirin. Bunu arada bekleme süresi yaratarak sık sık tekrarlamanız önerilir.

  • Göz Açıp Kapama Egzersizi

Gözünüzü olabildiğince açmak ve sonrasında ise kısmak üzerine kurulmuş bir egzersiz bütünüdür. Tabi ki burada kasların çalışmasını ve daha verimli kullanımını amaçladığınızı unutmayın.

  • Burun Ucu Egzersizi

Bu egzersiz programı burnunuzun ucunu her iki gözünüzle görmeyi amaçlamaktadır. Gözlerinizi iç kısma sabitleyerek serbest bırakın. Bu işlemi tekrarlayın.

  • Kalem ve İp Egzersizi

Kalemi gözlerinize yaklaştırarak bulanık görene kadar egzersizi sürdürün. Boncuklu ipi ise net biçimde ayırt edene kadar egzersizi bırakmayın.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle