Göz Kayması Neden Olur, Hangi Rahatsızlıklar Etkiler?
İki göz de aynı hizada değilse buna göz kayması denir. Göz kayması sebepleri ise; genetik, şeker hastalığı, darbeye maruz kalma, beyin rahatsızlıkları ve geçmişten yaşanan ağır hastalıklardır.
Göz kayması halk arasında şaşılık olarak bilinen göz rahatsızlığının ilk evresi olarak düşünülebilir. Bebeklerde ve çocuklarda da sık gözlemlenen göz kaymasının nedenleri arasında ise birçok etken var.
İçindekiler
Göz Kaymasının Nedenleri?
Öncelikle göz kayması iki gözün aynı hizada olmaması olarak basit bir tabirle tanımlanabilir. Bu tek gözün yukarı, aşağı, sağa veya sola kayması ile mümkün olabileceği gibi iki gözün birden kaymasıyla da teşhis edilebilir. Kişiden kişiye değişen farklı formları gözlemlenmiştir. Bazıları için düzenli bir kayma söz konusuyken bazılarında yalnızca bir noktada odaklandığında ya da çok yorulduğunda gözün yavaşça kaydığı gözlemlenir.
Göz kayması neden olur sorusuna net olarak verilebilecek bir cevap yok. Keza buna sebep olan anomali için araştırmalar sürüyor. Fakat doğrudan belirli sebepler sıralanarak göz kaymasının sebepleri olarak lanse edilemiyor. Fakat genetik unsur göz önüne alındığında risk faktörünün iki katına çıktığını söylemek mümkündür. Eğer ailenizde göz kayması veya şaşılık hikâyesi varsa kesinlikle görülme riski artacaktır.
- Genetik
- Kaza ve Travma
- Yüksek Ateşli Hastalıklar
- Apert Sendromu
- Göz Kaslarında Düzensizlik
- Beyin Rahatsızlıkları
- Sinirsel Rahatsızlıklar
- Diyabet
- Göze Alınan Darbeler
Bebeklerde göz kayması ilk 6 ay içerisinde net olarak gözlemlenmektedir. Bu doğumsal şaşılık vakalarında geçerli bir süreçtir. Eğer sonradan gelişen veya gelişecek olan bir kayma durumu söz konusu ise ani bir yükseliş gözlemlenebilir. Bu durumda muayene sıklığının önemini vurgulamak gerekiyor.
Göz Kayması Hangi Rahatsızlıkları Tetikler?
Aslında göz kaymasının sebepleri arasında gösterilen birçok farklı komplikasyon bulunuyor. Ani bir ışı artışına dayalı olarak sinir ve beyin hücrelerinin hassas olmasından ötürü göz rahatsızlıkları yaşanabildiğini biliyoruz. Çocuklarda bu durum çok daha büyük bir risk faktörüdür. Dolayısıyla sebeplerine dönerek baktığımızda göz kaymasının tetikleyebileceği diğer rahatsızlıklara arasında şunları görebiliyoruz.
- Katarakt
- Miyop
- Hipermetrop
- Astigmat
- Retina Kanseri
- Bebek Körlüğü
- Göze Yakın Hemanjiom
- Kızamıkçık
- Down Sendromu
- Noonan Sendromu
- Prader Will Sendromu
- Trizomi 18 Sendromu
- Yüksek Ateşli Hastalıklar
- Kas Anomalisi
Göz kayması nedenleri arasında araştırmalar sürmesine karşılık genetik olanlarda çok daha sık görülme riski dışında hiçbir net bulguya rastlanmamaktadır. Yalnızca teşhis edilen hastalarda bu gibi rahatsızlıkların çok daha sık gözlemlendiği bilimsel olarak açığa konmuştur.
Gizli Göz Kaymasının Nedenleri?
Gözün kaymasının sebepleri arasında bariz bir fiziksel sorun olabilir. Fakat bunu detaylı göz muayenesi haricinde teşhis etmek mümkün değildir. Bazen çoğunlukla çocuk yaşlarda konulan göz kayması teşhisi gençlik sonrasında konabiliyor. 20 yaşından sonra gizli göz kayması ile karşı karşıya kalan çok sayıda insan var.
Bunun hem sebepleri ve nedenleri yönünden son derece sinsi ilerleyebilme özelliği hem de düzenli göz muayenesi olma alışkanlığının olmamasına bağlanabildiğini belirtelim.
0-6 Aylık | Erken Tedavi Sonuç Verir |
1-4 Yaş | Tedavi Sonuç Verir |
5-18 Yaş | Kalıcı Görme Kusurları Kalabilir |
18 Yaş ve Üzerinde | Bazı Görme Kusurları Düzeltilemeyebilir |
Göz kayması nedenlerinden ziyade tedavisi ile gündeme gelmektedir. Bilhassa gizli göz kayması olan kişilerin rutin muayeneleri asla aksatmaması gerekir. Yinede Türkiye’de göz doktoruna düzenli olarak giden insanların sayısının çok az olduğunu söylemek gerekiyor. Tedavi standartları ise erken tedavi ile son derece etkili bir sonuçlar vermektedir.
Kaynaklar
- http://gozsagligi.todnet.org/sasilik-veya-goz-kaymasi-nedir/
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/basinda-biz/tek-gozunde-kayma-olan-bebekleri-doktora-goturun-sabah-gunaydin
- http://www.jcam.com.tr/files/JCAM-3903.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/sulay_eraslan_ozdil.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/6/130/article/313-316.pdf