Yeni Doğan Bebeklerde Göz Kayması Nedenleri ve Tedavisi

Yeni doğan bebeklerde göz kayması hakkında bilgiler ve yetişkinler bu rahatsızlık hakkında bilmesi gerekenler bu yazımızda bulunmaktadır. Yanlış bilinen durumlar ve yapılması gerekenleri inceleyebilirsiniz.

Dünya üzerinde yeni doğan birçok bebekte ve çocukta şaşılık yani göz kayması görülmektedir. Genel olarak kör olduğu düşünülen 25 – 35 milyon insan üzerinden yapılan araştırmada bunların yaklaşık 1 milyonunun çocukluk çağında olduğu gözlenmiştir.

Yeni doğan bebeklerde göz kayması neden olur?

Yeni doğan bebeklerde göz kaymasının en büyük nedenleri;

  • Gebelikte annenin geçirmiş olduğu enfeksiyonlar
  • Gebelik sürecinde annenin hastalığa bağlı olarak ilk 3 ayda kullandığı ilaçlar,
  • Gebeliğin erken sonlandırılması yani erken doğum,
  • Doğum esnasında bebeklerin bazı durumlar nedeniyle oksijensiz kalması (anoksik doğum),
  • Doğum sırasında bebekte oluşan travma,
  • Epilepsi hastalığı,
  • Bebeklik döneminde geçirilen ciddi enfeksiyon hastalıkları,
  • Genetik faktörler, 
  • Down sendromu,
  • Hidrosefali hastalığı,
  • Katarakt,
  • Gözü hareket ettiren kaslardaki dengesizlikler,
  • Çevresel faktörler gibi etmenler şaşılığa yani göz kaymasına sebebiyet vermektedir.

Yeni doğan bebeklerde göz kayması belirtiler nelerdir?

Bebeklerde genellikle göz kaymaları bebeklerin muayenesi sırasında doktor tarafında ya da ilk zamanlarda annesi tarafında fark edilmektedir. Göz kaymasında belirtiler genellikle bebeğin gözlerinden birinin akslarının paralelliklerini kaybedip farklı yönlere (aşağı, yukarı, sağa ya da sola bakması) bakması sonucunda fark edilir. 

Bebeklerde ya da çocuklarda ilk belirti yetişkinlerde de olduğu gibi gözlerin ikisinin de aynı noktaya odaklandığı sırada farklı durmalarıdır. Bu belirtinin yanında güneşte bir gözünü kapatma, kafasını eğerek ya da döndürerek bakma  durumları da diğer belirtiler arasında yer almaktadır. Erişkinlik döneminde ise en belirgin göz kayma belirtisi çift görme olarak belirtilmektedir.

Bebeklerde yaşantılarının ilk birkaç ayında gözlerin yani görmenin gelişiminin artacağından dolayı göz kaymaları kabul edilir. Bunun kriterleri; ilk birkaç dakikalık içe doğru ya da dışa doğru kayma, gözlerin arayıcı hareketleri normal olarak kabul edilmektedir. 

Bebeklerde 4. aydan sonra objelere odaklanma söz konusudur. Bu aydan sonra oluşan ya da devam göz kaymalarında kesinlikle doktora başvurmak gerekmektedir. Göz kaymasının yanı sıra katarakt, göz tümörleri gibi rahatsızlıklarda şaşılık ile birlikte kendini göstermektedir.

Yeni doğan bebeklerde göz kayması tedavisi nasıl olur?

Yeni doğan bebeklerde şaşılık rahatsızlığının tedavisinde bazı sıkıntılı durumlar vardır. Bu durumların başında bebeklerin anne ve babalarının yersiz ve batıl bilgilere inanmasıdır. Ebeveynler yeni doğan bebeklerde göz kayması hastalığının zamanla düzeleceğini düşüncesinden dolay doktora gitmeye gerek olmadığını ve tedavinin gereksiz olduğunu düşünmektedir. Ancak bu karar son derece yanlış bir karar olmaktadır. 

Yeni doğan bebeklerde göz kayması kesinlikle zamanla kendiliğinden düzelmez. Bazı yeni doğan bebeklerde burun kökünün geniş olması nedeniyle bebekte göz kayması oluşabilmektedir. İlerleyen zamanlarda bebeğin burun kemiğinin gelişmesiyle birlikte gözdeki kayma olayı düzelmektedir. Bu durumlarla karşılaşan anne ve babalar göz kaymasının zamanla düzeleceği düşüncesine kapılmaktadır. Ancak buradaki göz kayması burun kökünden kaynaklanan bir nedenle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle gözlerinde herhangi bir göz kayması olan bebeklerin bir uzman ya da göz doktoru tarafından muayene edilmesi lazımdır. 

Yeni doğan bebekte göz kayması zamanla geçer düşüncesi tamamen yanlış bir düşüncedir.

Yeni doğan bebeklerde göz kayması nasıl tedavi edilir?

Göz kayması tedavisinde çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Genel olarak tedavideki amaç görmeyi sağlamak ve gözlerdeki kaymaları önlemektir.

Tedavilerden bazıları şunlardır;

  • Ortoptik tedavi; görme sorunları ve kayma sorunlarını halletmek için kullanılan bir yöntemdir.
  • Optik tedavi
  • Botulinum Toksin-A Enjeksiyonu
  • Cerrahi tedavi; bu tedavi yöntemi genellikle ilerleyen zamanlarda kullanılan bir yöntemdir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle