Göz Tembelliği Hastalığı Bulunanlar Ehliyet Alabilir mi?

Günümüzde ehliyet alma süreci, kişilerin bir takım muayenelerden geçirilerek yapılır. Göz kusurlarından olan göz tembelliğinde de ehliyet alma durumu, bazı kriterlere göre gerçekleşebilmektedir.

Göz Tembelliği Hastalığı

Gözün rahat ve normal kullanılmasını engelleyen göz tembelliği, birçok etkene bağlı olarak ortaya çıksa da en çok kırma kusurları ve şaşılık gibi nedenlerden dolayı görülebilmektedir. Bu hastalıkla ilgili en çok yapılan araştırmalardan biri de göz tembelliği olan hastaların ehliyet alıp alamayacağıdır. Bu konuda yayımlanan bir raporun olduğunu ve bu raporda genel olarak tüm maddelerin yer aldığını aktarabiliriz. Ayrıca yapılacak göz muayenesinde uygulanan yönetmeliklerle ilgili de uymanız gereken bir takım kurallar vardır. Göz muayenesi kapsamında sürücü belgeleri iki grupta incelenmektedir; İlk grupta a1, a2, b, f ve h, ikinci grupta ise c, d, e ve g olarak ayrılmaktadır. Şimdi bu gruplarla ilgili detaylı bilgiler aktarmanın yanı sıra dikkat edilmesi gereken hususları da paylaşalım.

Göz Tembelliği Teşhisi

Göz tembelliğinin teşhisi yapılacak basit tetkiklerle ortaya çıkmaktadır. Daha çok küçük yaşlarda tedavi edilmesi gereken çocuklar için 4 yaş öncesi muayene çok önemlidir. Bunun yanı sıra ilerleyen yaşlarda farklı durumlara neden olmaması için erken teşhisin daima önemli olduğunu unutmayın. Öyle ki ehliyet alma sürecinde bile göz tembelliği karşınıza çıkacaktır.

Göz Tembelliği ve Ehliyet

Göz tembelliği ehliyet konusunda bu rahatsızlığın iki farklı grupta incelendiğini söylemiştik. İlk grupta yer alan sürücülerin düzeltmesiz veya düzeltmeli olarak bir gözün görmesi 2/10’dan aşağı olmamak kaydıyla her 2 gözün görme derecelerinin toplamı 20’de 10 olmalıdır. İkinci grupta yer alan sürücülerde ise aynı şekilde 6/10’dan aşağı olmamak kaydıyla 2 gözün de görme derece toplamı 20’de 14 olmalıdır.

Her iki göz de kullanılıyor ise 10/20 oranından daha az olan kişilerin görme dereceleri ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Bu hesaplamada 0.5 oranında olmayan kişiler sürücü belgesi alamamaktadır.

Görme düzeltmesi ehliyette geçerlidir. Gözlükle düzeltme durumu kabul edilirken araç kullanma sırasında bu gözlüğün takılma zorunluluğu vardır. Gözlüğün yanı sıra kontak lens ile düzeltme de kabul edilmektedir. Yine gözlükte olduğu gibi araç kullanırken kontak lensin takılma zorunluluğu bulunmaktadır.

Görme alanı, ehliyette etkili olan bir diğer faktördür. Yapılacak tetkiklerde ilgili görme alanlarını geçemeyen sürücülere hiçbir şekilde ehliyet verilmez. Ayrıca yatay düzlemlerde her 2 gözün ayrı olarak görme alanı 120 dereceden az olmamalıdır. Bu dereceden az olanlar da sürücü belgesi alamamaktadır.

Santral görme kayıplarında 20 dereceye kadar olan alanlarda tek nokta veya küme olarak herhangi bir kayıp yaşanmamalıdır.

Göz tembelliği hastalığı olanlar, ehliyet alma sürecinde birçok muayeneden geçmektedir. Bu yüzden ilgili rakamlara sahip ve doktor kontrolleri sonucunda şaşılık durumu olanlara sürücü belgesi verilmemektedir. Eğer kişide göz tembelliği var ve bu kusur lens ya da gözlük ile düzeltilebiliyorsa, seyir halindeyken bunları kullanması zorunludur.

Göz Tembelliği Tedavisi

Göz tembelliği tedavisinde ilk olarak zayıf göz üzerinde işlemler yapılır. Aylar sürebilecek olan özel bir bandaj kullanımı tavsiye edilebilirken reçeteler yazılarak kapama tedavisine devam edilir. Sosyal yaşamı zorlayıcı bir sürece girildiğinde ise ameliyat uygulaması tercih edilebilir. Bu rahatsızlık ehliyet almanızda da sorun çıkaracağı için mutlaka gerekli tedavi süreçlerinin uygulanması gerekmektedir.

 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle