Göz Tembelliği Hastaları Engelli Raporu Alabiliyor mu, Oranları Nelerdir?

Engelli raporu için yüzde 40, malulen emeklilik için yüzde 60 oranında rapor almak gerekir. Göz tembelliği hastalarının ne oranlarda engelli raporu alabildiğini öğrenmek için makalemizi inceleyebilirsiniz.

Göz tembelliği ciddi bir görme rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Günümüzde diğer görme sorunlarının büyük çoğunluğu fizyolojik veya kırılma kusuru olarak adlandırılan hastalıklardır. Fakat burada beyin ile göz arasındaki sınırların ötesine geçemeyen bir vizyondan söz edilebilir.

Göz Tembelliği İle Engelli Raporu Alınır Mı?

Göz tembelliği olan kişiler engelli raporu alabilir mi sorusunun çok sık gündeme gelmesi gayet doğal. Zira diğer görme kusurları neredeyse tamamıyla gözlük ya da lens kullanılarak çözümlenebiliyor. Fakat görme kusurundan dolayı rapor almak isteyen kişilerin aklını karıştıracak çok sayıda detay var. 2015 yılında verilen rapor ile 2016 yılında verilen raporlar arasında hesaplama farkları buna sebebiyet veriyor.

Şu sıralar göz tembelliği oranı kaç olanlar engelli raporu alır konusunda 2017 yılında yayınlanan yeni bir yönetmelik yok. Eski yönetmeliğe göre burada toplam özrün %40’ın üzerinde olması gerekiyor. Fakat yalnızca amblyopia için bu oranda bir rapor düzenlenmesi pek mümkün görünmüyor. Diğer görme kusurlarıyla kıyaslandığında düzeltilebilme ihtimali daha düşük olmasından ötürü rapor alma ihtimali daha yüksek diyebiliyoruz.

Ölçüm aşamasında özür durumunu belirleyebilecek bir cihaz bulunmamaktadır. Aksine klasik duvara yansıtılan harf metoduyla ölçüm yapılır. Özürlü raporu için başvuran kişilerde ise rapor oranı tamamıyla görme keskinliği, netliği ve becerisine göre belirlenir.

   
Üst satır %10-15
İkinci satır %20
Üçüncü satır %25-30
Dördüncü satır %40
Beşinci satır %45-50
Altıncı satır %60
Yedinci satır %65-70
Sekizinci satır %80
Dokuzuncu satır %85-90
Son satır %100

Bu noktada ikinci satırı okuyamayan bir göz tembelliği olan hasta yüzde kaç rapor alır konusuna değinmek gerek. Böyle bir durumda verilecek rapor %15-20 dolaylarında bir görme netliğinden ötürü %15 ile %20 arasında değişecektir.

Gözünde görüş sıfır olan, yani bir gözü kör olan kişilere verilen özürlü raporu %30 ile %35 arasında değişmektedir. Doğal olarak diğer göz kusurlarına 2013 yönetmeliğine göre diğer sağlık koşullarıyla birlikte rapor düzenlenebileceğini belirtelim.

Göz Tembelliği Malulen Emeklilik Sebebi Midir?

Engelli raporu almak birçok iş sektöründe veya sosyal haklarda olumlu bir değer katabilir. Aynı zamanda hayatı yeteri kadar zor olan ciddi hastalar için bir çözüm yolu olacaktır. Yüzde üzerinden hesaplandığında %85-90 göz tembelliği teşhisi konulmuş kişilere rastlanabiliyor. Aynı zamanda ambliyopi ile birlikte doğan şaşılık ekstradan rapor oranını etkileyebilir.

Erken emeklilik şansı içinse malulen emekliliğe başvurmak gerekir. Bu aşamada da belirli bir özürlü raporunu sağlık kurulundan almanız gerekecek. Aynı zamanda göz tembelliği ile engelli raporu alabilmek için almanız gereken oran ile malulen emeklilik oranı tamamıyla farklıdır.

  • Engelli Raporu Oranı: %40
  • Malulen Emeklilik Oranı: %60

Yani malulen emekli olabilmek için yüzde kaç oran olması gerekir diye sorarsanız %60 cevabını alabilirsiniz. Öncelikle bu özür oranı tamamıyla özel bir sistemle hesaplanmaktadır. Teorik olarak Göz tembelliği engelli raporu hesaplama nasıl yapılır konusuna açıklık getirelim.

Eğer göz tembelliğiniz için %30’luk bir özür oranı verildi. Aynı zamanda başka bir özrünüzden ötürü %10 oran aldınız. Eğer ikisinin toplamı %40 olup engelli raporu alabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İkinci rapor için hesaplama şöyle yapılıyor.

  1. İlk özrünüzün yüzdelik dilimden arda kalan kısmı alınıyor.
  2. İkinci rahatsızlığınızın oranı ile kalan yüzdelik kısım çarpılıyor.
  3. Çıkan sonuç yüze bölünüyor.
  4. Elde edilen sonuç özür oranınızı belirliyor.

Yukarıdaki örneğe göre;

  1. 100-30=70
  2. 70*10=700
  3. 700/100= 7
  4. Toplam özür oranı: %30+%7= %37

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

Yorum ekle