Keratokonus Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Keratokonus hastalığı ortalama 2000 kişide bir görünür. Küçük yaşlardan 20’li yaşlara kadar görülen hastalığın ilerleme evresi, tedavisi ve dikkat edilmesi gerekilen hususları makalemizde bulabilirsiniz.
Keratokonus hastaları her geçen gün incelen ve öne doğru sivri bir hal alan kornea yapılarıyla mücadele ederler. Bunun bilincinde olunması için Keratokonus teşhisi konulmuş olması gerekir. Aksi halde anlaşılması bir hayli zor olan göz rahatsızlığı kendi kendine ilerlemeye devam eder.
İçindekiler
Keratokonus Hastalığında Neler Önemlidir?
Öncelikle Keratokonus hastalığında risk faktöründen bahsetmek gerekiyor. Ortalama olarak 2.000 hastada bir görüldüğü bilinmektedir. Çocuk yaşlarda başlayabilen rahatsızlığın ilk belirtileri ise 20’li yaşlara kadar uzanıyor. Bu sürece kadar klasik bir miyop ve astgimat ikilisinden hiçbir farkı yok. Doğal olarak Keratokonus hastalarının dikkat etmesi gerekenler aslında 20 yaşından sonra uygulanacak detaylı tedavi sonrasında gündeme geliyor.
Keratokonus hastalığı gelişim süreci açısından bakıldığında göz kuruluğu gibi birçok komplikasyon ile beraber görülüyor. Burada riski arttıran önemli detaylar arasında ise gözü kaşıma ya da ovalama geliyor. Bunu şiddetli bir biçimde sık sık yapan kişilerde ise Keratokonus hastalığı olma ihtimali oldukça yüksektir.
Hayatımızı etkileyebilecek bir rahatsızlık olup göz kontrollerini oldukça profesyonel bir biçimde yaptırmalıyız. 20 yaşına kadar sessiz sedasız gelişen bu rahatsızlığın en önemli belirtisi gözlük ve lensle düzelmeyen Miyop ve astigmatizmadır. Yine artan bulanık görüş, gözlük ile düzeltilemeyen göz rahatsızlıkları şüphelenmek için yeterlidir.
Keratokonus hastaları birçok meslek grubunda çalışmaya uygun görülmez. Yapılan sağlık kontrolleri sonucunda görme yüzdesine bağlı olarak özürlü raporu alma noktasına gelebilirler. Kamu personelleri arasında asker ve polis olma ihtimalleri çok düşüktür. Hatta özel sektörde çalışırken sağlık muayenesi gereken birçok işte bu problemle karşılaşırlar.
Keratokonus Hastalığının İlerlediğini Nasıl Anlarız?
Genetik bir göz rahatsızlığı olduğu için Keratokonus teşhisi konulmuş bir anne babanın çocuğu her zaman daha fazla risk altındadır. Fakat bu bilinmediği için muayenelerde dahi ortaya çıkmaz. Haliyle kendiliğinden gelişerek bir süre sonra görme netliğini tamamıyla kaybetmemizi sağlar. Lazer tedavisi haricinde gözünde Keratokonus olanlar kontakt lens ve gözlük tedavisiyle bunu atlatabilir.
Ancak tedavisinin şart olduğunu söylemek gerekiyor. Aşağıda kör olmanıza sebep olabilecek kadar büyüyebilen kornea rahatsızlığı Keratokonus için ilerleme evresinde görülen belirtiler sıralanmıştır.
- Sürekli olarak artan Miyop ve Astigmat
- Düzenli gözlük ve lens kullanımına rağmen görüş kaybı
- Bulanık görmede ilerleme
- Göz yorgunluğu
- Baş ağrıları
- Göz kuruluğu
- Işık hassasiyeti
- Çift görme
- Net görme sorunları
Özellikle tam teşekküllü bir hastanede muayene olmanız gerektiğini kesinlikle bilmelisiniz. Çünkü Keratokonus hastaları eğer ileri derecede fark edildiyse heyet raporu ile engelli statüsüne girebilirler. Memur alımları esnasında yapılan rutin göz muayenesine takılarak belirli kurallar dahilinde malulen emekli olma şansınız olabilir.
Ancak bu tamamıyla görüş netliğiniz ve 10 üzerinden kaç gördüğünüzle alakalı bir durumdur. Bazı Keratokonus hastaları ilerleme kat edildikçe askere gitmeyerek çürük raporu almak zorunda kalmıştır. Kornea yırtığına sebep olabilecek düzeyde bir ilerleme ya da görüşü tamamıyla sıfır noktasına çekebilecek bir artış heyet raporu ile sonuçlanabilir.
Keratokonus Hastalığı Tedavi Yöntemleri
İnsanların malulen emeklilik gibi konularda bu tip genetik rahatsızlıkları fazlasıyla ön plana çıkmaktadır. Ancak 20 ile 40 yaş arasında çok hızlı ilerleme kat eden ve maalesef ki muayene edilmediğinden anlaşılmayan Keratokonus hastalığı hayatınızı karartabilir. Tamamıyla görme kaybı ile kör olabilirsiniz. Memur başvuruları, polis ve asker gibi meslek gruplarında sorunlar yaşayabilirsiniz. Hatta ehliyet alırken dahi göz testinden geçememe ihtimali oldukça yüksektir.
Haliyle tedavi kaçınılmaz olmaktadır. İsterseniz dış veya iç lens ile, gözlük ya da cerrahi operasyon ile bu rahatsızlığın tedavisi yapılabilmektedir. Sizi kornea probleminizden kurtarabilecek başarılı bir hekim ameliyat etmeli. Aynı zamanda teçhizatların günümüz teknolojisine uyması gerekir. Operasyon öncesinde alınan heyet raporu sonrasında geçersiz sayılabilir.
Keza askerlik için çürük raporu aldığınızda bu karar değişmeyebilir. Çünkü sonradan oluşan düzelmeler çürük raporu üzerinde etki yaratmıyor. Ancak tedavi sonrasında Ehliyet içinse onay alabilir, malulen emeklilik hakkını kaybedebilirsiniz.
Tedavi metodu | hastalığın uygulanma evresi |
Gözlük | Keratokonus |
Yumuşak ve Sert Lensler | İlerlemiş Seviyeler |
Cross-Linking(Çapraz Bağ) Operasyonu | Yüksek Seviye |
Intra Corneal RING-ICR(Halka Tedavisi) Operasyonu | Yüksek Seviye |
Kornea Nakli | Tedavi Edilemeyen Keratokonuslu Hastalar İçin |
Kaynaklar
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/dr_canan_asli_utine.pdf
- https://www.journalagent.com/scie/pdfs/KEAH-43179-RESEARCH_ARTICLE-GENC.pdf
- http://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/kornea-hastaliklari/keratokonus
- http://www.igh.com.tr/tr/keratokonus
- http://www.avrupagoz.com.tr/tedaviler/keratokonus/
- http://acikerisim.deu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/12345/13050/297502.pdf?sequence=1&isAllowed=y