İlasik Lazer Göz Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılabilir ve Yapım Aşamaları
İlasik lazer uygulaması hastaya kişiye özel olarak sorun odaklı çözüm yolu sunan lazer uygulamadır. Bu işlem ile tedavi yöntemi hastalığın ilerleyişi gibi etkenler göz önünde bulundurularak tedavide kesin sonuç imkanı sunmaktadır.
İçindekiler
İlasik Lazer Operasyonu
Korneadaki şekil bozuklukları beraberinde çeşitli kırma kusurlarını da getirir. Bu durumda kişinin görüş mesafesi kısalabilir veya nesnelerin şekillerinde bozulmalar algılanabilir. Bu durum zamanında müdahale edilemezse gözde kalıcı hasarlar veya tedaviye yanıt alamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda uygulanabilecek en etkili yöntem lazer ile cerrahi müdahaledir. Lazer tedavilerinde en yaygın kullanılan yöntem lasik ameliyattır. Ancak günümüzde bu yöntemin kişiye özel uygulanabilmesi ile ilasik yöntemi kullanılmaya başlanmıştır.
Bu operasyonda Wavescan adı verilen akıllı bir sistem ile gözün detaylı haritası çıkarılır. Sorunlar uygun koşullarda tespit edilir ve ardından hasta için en uygun tedavi yöntemleri belirlenerek uygulanabilir. Bu tip kişiye özel bir tedavi sisteminde tedavide başarı oranı %95’e varan oranlardadır.
Bu operasyonu olan hastalarda iyileşme süreci ve adaptasyon süreci çok daha kısadır. Ayrıca bu tip kişiye özel uygulamalar sonucunda tedavide kalıcı sonuçlar elde edebilmek mümkündür. Operasyonun kişiye özel uygulanabilmesi ameliyat sonrası uyum sürecini kolaylaştırdığı gibi ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonların riskini de en aza indirgemektedir. Son yıllarda ilerleyen optik teknoloji ile bu uygulama daha yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak halen bu işlemi yaptırabileceğiniz kurumlar büyük ve teçhizat eksiği olamayan klinikler ve hastanelerdir. Zamanla bu teknoloji yaygınlaşmalı ve uygulamalardan daha geniş kitlelerin yararlanabilmesi sağlanmalıdır.
Yapım Aşamaları ve Başarı Oranı
Bu uygulama optik alanda yaşanan gelişmeler ve ileri teknolojiye sahip akıllı görüntüleme teknikleri ile birlikte hayatımıza girdi. Hastalıkları ortak olsa da her hastada ortaya çıkış nedenleri, ilerleme hızları ve verdiği hasar değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bu tip kişiye özel tedavi yöntemleri hastaların yaşam kalitelerini arttırmak için oldukça önemlidir.
İlasik tedavi yönteminde öncelikle ameliyat öncesi tetkikler kişiye özel uygulanır. Wavescan adı verilen akıllı görüntüleme sisteminden yararlanılarak uygulanacak olan gözün, her iki göze de uygulanacaksa iki göz için de detaylı üç boyutlu harita çıkarılır. Daha sonra bu haritadan elde edilen verilerden yararlanarak kişiye özel tedavi aşamasına yani Advanced CustomVue™ işlemine geçilir.
Bu işlemin en büyük avantajı da wavescan adı verilen cihaz ile otorefraktometre, keratometre, topografi, aberrometre ve pupilometre gibi cihazlarda ölçülmesi gereken her veri tek cihaz ile ölçülebilmesidir. Bu sayede operasyon öncesi tetkiklerin sürecinde hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlamaktadır. Lasik operasyonun başarı oranını yükselten en önemli faktör de ışının doğru noktaya ulaşmasıdır. Bu nedenle özel bir kilit sistemi kullanılır. Bu işlemin devamında femtosaniye yöntemi ile metal bıçak kullanmadan hassas bir şekilde korneaya çok küçük bir çapta kesi atılır. Bu kesiden lazer ışınları kırma kusurunun gerçekleştiği bölgeye uygulanarak düzenlemeler yapar. Hastaların %90’ında başarı sağlanmaktadır ve bu yöntem ile tedavinin kalıcılığı artmaktadır. Hastalar genellikle 3 gün içinde normal hayatlarına dönmektedir.
Uygulanabilmesi İçin Gerekli Şartlar ve Fiyatı
Bu yöntem ile başarı oranı oldukça yüksek olsa da her hastaya uygulanmamaktadır. Genellikle korneadan kaynaklı kırma kusurları sonucu ortaya çıkan miyopi ve hipermetropinin tedavisinde bu yönteme başvurulur. Ancak bu tip kornea kökenli hastalıkların tedavisinde genellikle çok hızlı ve ileri derecede bir ilerleme görülmezse gözlük veya kontakt lens kullanımı uzman hekim tarafından verilir. Ancak bu yöntemlerin yetersi kaldığı çok ilerlemiş vakıalarda cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır.
Lasik operasyonunda komplikasyon riskleri lasik yönteme göre daha az olsa da tamamen ortadan kalktığı söylenemez. Korneanın olması gerekenden ince olduğu durumlarda bu yöntem kullanılmamaktadır. Bu yönteme başvuran hastalarda bazı kriterlere dikkat edilmektedir. Bu kriterler kişinin yaşam tarzını ve gözü etkileyen başka hastalık olup olmamasına bağlıdır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Optik gibi görme yetisinin çok önemli olduğu işlerde çalışan insanlar
- Retina hastalığı veya sarı nokta hastalığı olmayanlar
- Kronik bir hastalığı olmayanlar
- Lazer tedavisine uygun adaylar
- 18 yaşını doldurmuş kişiler
- Kornea tabakası olması gerekenden ince olan kişiler
Bu gibi kriterlere uygun olmayan hastalarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu teknoloji lazer tedaviler arasında en etkili sonuçları veren teknolojidir ve FDA onaylı bir çalışmadır. Bu yöntemin faydaları klinik olarak test edilmiş ve uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu yöntemin uygulanacağı hastalar iyileşme sürecinde de ameliyat sonrası komplikasyonların gelişmesi konusunda da içlerini rahat tutabilirler. Bu tip yenilikçi operasyonlar ancak tam teçhizatlı klinik ve hastanelerde yapılabilmektedir. Bu tip operasyonların fiyatları yapılacak hastaneye ve ile göre değişiklik gösterecektir. Ancak genel ortalama Wavefront yöntemi ile yapılan tetkikler dahil 1.000 iile 1.200 € arasında değişiklik göstermektedir.
Kaynaklar
- http://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/lazer-ve-goz-ici-lens-refraktif-cerrahi/ilasik-idesign-wavefront
- http://www.avrupagoz.com.tr/tedaviler/refraktif-cerrahi/excimer-lazer/ilasik-wavefront/
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/hatice_erolur_ozkok_tez.pdf
- http://www.glaucomacataractjournal.com//uploads/pdf/index.php?url=PDF_160.pdf