Göze Lazer Tedavisi Kaç Yaşında Yapılır, En Erken Kaç Yaşında Olur?
Lazerle göz ameliyatı olmak için yaş sınırı gelişen tekniklerle artmaktadır. Tabi ki burada lazer ameliyatı olabileceğiniz yaş sınırı minimum açıdan sabit kalıyor.
Göze lazer tedavisi kaç yaşında yapılır diye merak eden gençlerin sayısı oldukça fazla. Gözlük kullanmanın dezavantajlarını ve lens kullanmanın sorumluluğundan kurtulmak için minimum yaş sınırı 18 olarak belirlenmiş.
İçindekiler
Lazerle Göz Çizdirmek İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?
Lazerle göz çizdirmek için 18 yaşından büyük olmak temel şart olarak karşımıza çıkıyor. Doktorlar ve hastaneler bu yaşın altında bir operasyonu doğru bulmuyor. Bunun birçok sebebi olduğu aşikâr. Çünkü göz yapısı günden güne gelişerek gelişimini 20’li yaşlarına kadar sürdürebiliyor. Bu durumda da yapılabilecek bir ameliyatın bu süreci etkileyebileceği düşünülüyor.
Hastanın hali hazırda kornea kalınlığı, sinir yayılımı, gelişim ve gözlük numaraları lazere uygun olmayabiliyor. Hatta sırf göz sinirlerinin veya numara değişikliğinin sabit olmamasından ötürü 22-23 yaşlarına kadar lazeri erteleyen kişiler olabildiğini belirtmeliyiz. Ancak yasal olarak operasyonun yapılması için minimal sınırın 18 olduğunu vurgulamak gerek.
Lazerle Tedavide Yaş Sınırı | |
Minimum | 18 |
Maksimum | 55 |
Opsiyonel | 55+ |
Gelişen tekniklerle operasyonun üst sınırı için daha geniş bir skaladan söz etmek mümkün oluyor. Ancak gelişim aşamasındaki gözün bu sürecini olumsuz şartlarla etkilememek adına alt sınırın değişeceğine pek ihtimal verilmiyor. Yinede teknolojik atılımlar ve göz doktorlarının tıbbi becerisi ileriki dönemde daha geniş bir yelpaze sunabilir.
Lazerle Göz Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?
Aslında lazer ameliyatı kaç yaşına kadar yapılabiliyor sorusu en az minimum sınır kadar çok karşımıza çıkıyor. Bilhassa annesinde veya babasında ilerlemiş göz rahatsızlıkları olan kişiler bunu sıklıkla araştırıyor. Göze lazer tedavisinde yaş sınırı kaçtır denildiğinde ise genel anlamda 55 yaşın üst sınır olarak kabul edildiğini görebilirsiniz.
Fakat burada opsiyonel olarak 55 yaşın üzerinde de operasyonun yapılabileceğini belirtelim. Bu yaşlarda en önemli unsur katarakt gelişimi olarak görünüyor. Kornea yapısının daha da sertleşmesi ile ortaya çıkan katarakt başlangıcı yaş ilerledikçe artış gösterir. Bu durumda da lazerle göz ameliyatı yaşı kaç olursa olsun katarakt sorununun daha da ilerlemesi kuvvetli muhtemel olacaktır.
Doktorların önerileri bunun önüne geçebilmek için operasyon harici tedavi metotları olmaktadır. Fakat daha önceden katarakt ameliyatı olduysanız ve bu noktada bir şikâyetiniz yoksa miyop, hipermetrop veya astigmat için lazer ameliyatı 80 yaşındaki kişiler için bile uygundur. Burada tabi ki standart lazer göz çizdirme ameliyatına uygunluk yine önem teşkil eder. Kornea yapınız, gözünüzün fizyolojik durumu ve mevcut göz rahatsızlıklarınız dahilinde operasyon için karar verilir.
Göze lazer ameliyatı uygulanması için 18 yaşından küçük olan kişilere kaçak yollarla lazer operasyonu yapan doktorlar olduğu belirtilmektedir. Bu gibi sağlıksız, hijyenik olmayan, hastane ortamından uzak, göz yapınızın kaldıramayacağı operasyonlar kalıcı olarak görme kaybı gibi sonuçlar doğurabilir. Körlük ile sonuçlanan lazer operasyonlarını tecrübe etmemek için 18 yaşından önce bu ameliyatı olma fikrini benimsemeyin.
Lazerle Göz Ameliyatında Başarı Oranını Yaş Etkiler Mi?
Net olarak lazer göz ameliyatının yaş ile ilgili bir başarı endeksi bulunmamaktadır. Yalnızca belirli yaş sınırı çerçevesinde uygulanan bir tedavi metodudur. Ancak bazı yan etkilerin görülebileceği ve bunun yaş ile doğrudan ilişkilendirildiği doğrudur.
Örnek vermek gerekirse 40 yaşından sonra LASiK olanlar göz numaraları sıfırlanmasına karşılık yakını görmede güçlük çekebilirler. Burada temel yaş faktörü 40 olarak belirlenebilir. Çünkü aynı yaş grubunda glokom yüksekliğine bağlı olarak dönemsel ağrılar hissedilebilir. Yine gece görüşünde netlik kaybı veya buna istinaden görme bozuklukları doğabilir.
Birçok farklı yan etkinin ortaya çıkabileceği lazer ameliyatında başarı oranı ortalama olarak %90 civarındadır. Gözlük kullanma oranı ise miyoplarda ameliyat sonrasında %5 seviyesinde iken hipermetroplarda %30’lara kadar yükselebilir.
Lazer ameliyatı yaş sınırı içerisinde olmanıza rağmen gözünüzün operasyona uygun olup olmadığı tetkik edilmelidir. Mevcut kornea kalınlığı ve gözünüzün yapısı buna uygun değilse katarakt gibi alternatif göz rahatsızlıkları ile yüz yüze kalabilirsiniz.
Kaynaklar
- https://www.sengulozdek.com/hastaliklar/gozde-lazer-uygulamalari/
- https://www.halilhuseyincagatay.com/lazer-goz-ameliyati-goz-cizdirme/
- http://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/lazer-ve-goz-ici-lens-refraktif-cerrahi/refraktif-cerrahi-hakkinda
- http://www.barissonmez.com/kimler-lazer-olabilir/
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/goz-numaralariniz-lazer-ameliyati-olamayacak-kadar-yuksekse/
- https://www.venividigoz.com/goz-hastaliklari/excimer-laser/