Gözlere Yapılacak Olan Lazer Ameliyatları Nasıl Yapılmalıdır?

Lazer ile göz ameliyatı işlemlerinde önemli olan hangi uygulamanın kullanılacağıdır. Bu uygulamalar konusunda en doğru kararı uzman hekim verecek ve tedaviyi belirleyecektir.

Gözlere Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazer göz cerrahisi işlemleri eğriliği düzeltmek adına korneanın küçük bölümlerini yakmak için bir lazer kullanmayı içermektedir. Bu nedenle ışık retina üzerine daha iyi odaklanma sağlar. Üç temel lazer göz cerrahisi türü vardır:

Üç temel lazer göz cerrahisi türü vardır:

  • Fotorefraktif keratektomi (PRK); az miktarda kornea yüzeyi çıkarılır, doku kaldırmak ve korneanın şeklini değiştirmek adına lazer uygulaması yapılır.
  • Lazer epitelyal keratomileusis (LASEK) ; PRK’ya benzer ama korneanın yüzeyini gevşetmek adına uyuşturma işlemi gerekir. Bundan dolayı korneanın şeklini değiştirmek adına bir lazer işlemi kullanılarak bir kapak kanadı kaldırılabilir, kanat sonradan yerine konulacaktır.
  • Lazer in situ keratektomi (LASIK); LASEK’e benzer ama daha küçük bir kornea kanadı oluşturulur.

Lazerle göz tedavisi bozukluğu sorunları genelde ayakta tedavi temeli ile yürütülmektedir. Bu detaydan kaynaklı olarak hastanede kalmaya gerek kalmaz. Lazer ile göz tedavisi uygulaması işlemleri 30 dakikadan daha kısa sürede tamamlanır. Lokal anestezik damlalar işlemleri gerçekleştirmek adına uygulanır. Yukarıda bulunan 3 adet lazer cerrahi işlemleri birbirine benzer sonuçlar verir. LASEK ile LASIK uygulaması genelde sık şekilde tercih edilen uygulamalar içinde yer alır. Çözüm sunan bu uygulamalarda ağrı meydana gelmez ve görme genelde birkaç saat ya da birkaç gün içinde iyileşir. Tamamen doğru görme ise birkaç ay içinde dengelenmez. PRK uygulaması ise hastaya belli düzeyde acı verebilir. Görüşün dengelenmesi birkaç ay sürebilir. LASIK uygulama kornea kalın ise kolay şekilde uygulanır. Kornea ince yapıdaysa görme kaybı tarzında komplikasyon oluşması oldukça büyük bir risktir.

Yapılacak olan tüm lazer göz tedavileri aslında aynı çözüm için işle yapar. Korneayı şekillendirmek adına son derece hassas düzeyde lazerler kullanılmaktadır. Keskin bir görüş sağlamak adına göze girme işlemleri ustalıkla değiştirilir. Uzman cerrahlar tarafından yapılacak olan göz bozukluğu uygulamaları en fazla 20 dakika içinde tamamlanır. Ağrı ve yapılma aşamasında komplikasyon gelişme riski oldukça düşüktür.

Riskler ve Komplikasyonlar

Üç tekniğin sonuçları genelde çok iyi şekilde uygulanır. Kısa görüş mesafelerini tam anlamı ile tedavi altına almak her daim mümkün olmayabilir ama 10 kişiden 9’unda görüşlerde belirgin şekilde iyileşme yaşanır ve çoğu kişide araç kullanımı en üst düzeyde sağlanır. Lazer ameliyatı geçiren kişilerin çoğunluğunda sonuçlardan memnun bir durum ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte lazer cerrahisinin düzeltici lensleri kullanmakla aynı düzeyde bakış açınızı geliştirmez ve bu detayı bilmek çok önemlidir. Ayriyeten her türlü cerrahide olduğu gibi, lazerli cerrahi komplikasyon riski taşır. Bunların içinde;

  • Kuru gözler; sorun genelde birkaç ay sürer ve süre boyunca gözlere damlaları düzenli şekilde yağlanmasını sağlaması adına kullanılmalıdır. Düzenli kullanılmazsa fayda sağlanmaz.
  • Aşırı düzeyde kornea dokusu alınması; 20 hastadan 1 tanesinde gözlemlenir ve uzun görüşlü göze sahip olmayı sağlar.
  • Gece görüşünde azalmalar; bu sorun genelde 6 hafta içinde geçer.
  • Bir parlak ışıklar etrafında pus etkisi; bu sorun genelde 6 ila 12 ay içinde geçecektir.

Ayriyeten korneanın çok ince veya enfekte hale gelmesi gibi durumlarda vizyonun tehdit edebilecek potansiyel olarak ciddi komplikasyonlar riski de bulunur. Bununla birlikte bu sorunlar nadiren görülür ve her 500 vakada 1’den daha az görülmektedir. Göz ameliyatı olmaya karar vermeden önce tüm risklerin anlaşıldığında emin olmak gerekir.

Kimler Lazer Ameliyatı Yaptıramaz?

18 yaşının üzerinde olan herhangi bir lazer göz ameliyatına sahip olmayan kişilerde uygulama kolay şekilde gerçekleştirilir. Vizyonunuz hala bu aşamada gelişebilir. Lazer göz ameliyatı çoğunlukla 18 yaşın üzerindeki insanlar için uygundur. İdeal olarak göz reçetesi yaklaşık 2 yıl boyunca aynı kalmış olması gerekir.  Objektif ameliyatı, yüksek görme reçetesi verilen kişilerde bu tarz uygulamalar yaşamlarının ilerleyen zamanları için daha uygun olabilir.

Aşağıda bulunan sorunları yaşayan kişilerde cerrahi işlem uygun olmayabilir;

  • Diyabet; diyabet hastalarının cerrahi işleme tabi olması korneayı kötü hale getirebilir ve gözlerde anormalliklere neden olabilir.
  • Emziren ve hamile kadınlar; insan vücudunda görme bozukluğu olduğunda hafif düzeyde dalgalanmalara sebep olacak hormonlar bulunur. Gebelik ve emzirme dönemlerinde bu hormonlar değişime uğradığı için ameliyat yapılmaz.
  • Gözlerde katarakt ve glokom; gözler ile alakalı ciddi sorunlar varsa cerrahi işlemlerin uygulanmasına uzman doktorlar tarafından izin verilmez.

Ameliyat ile alakalı akla takılan tüm sorular uzman hekime sorulmalıdır. Ayrıca akla takılan detayların tamamı da yine uzman hekimler paylaşıldığı zaman tedavi sürecine psikolojik anlamda daha kolay şekilde hazırlanılır. Bu sayede görüş daha net şekilde elde edilecektir. Psikolojisi iyi olan kişiler tedavi sürecinde uzmanın söylediklerine daha kolay şekilde uyar ve dışına çıkmadan hareket eder.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle